Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Mielnkar

Silnik diavela bierze olej.

Polecane posty

Witam , czy wasze silniki w diavelu biorą olej ? ja na 9 tys przejechanych kilometrów musiałem doleć 1 litr , gdzie z opini innych użytkowników wynika ze do serwisu po 15000 km powinno wystarczyć bez dolewki.

jakie macie doświadczenie w tym temacie ? 

Mam przejechane ok 27 tys. Jeśli miedzy rocznymi wymianami oleju cokolwiek dolewałem to było to może 0,2L na jakieś 6-7 tys. jakie zwykle rocznie przejechałem. O ile mnie pamięć nie myli to nie każdego roku nawet dolewałem, więc można przyjąć, że jest prawdopodobna jazda do 15k bez dolewki, ale... raczej na zasadzie "startujesz z górną kreską a kończysz na dolnej".

Wg mnie Twój litr na 9 tys. to dużo. Jeśli nie jakaś awaria to co najmniej mógł być niezbyt spokojnie docierany na pierwszych 2 tys. albo pierwszy olej nie zmieniony po 600km i trochę się pasowanie "wytarło". Ale to tylko spekulacje. Są na tym forum ludzie z praktycznym doświadczeniem serwisowania wielu sztuk więc może coś podpowiedzą na bazie większej liczby próbek ;) jakie przez ich warszta się przewinęły.

LWG

U mnie jak wiesz odbywa się bez dolewek póki co między serwisami - przebieg w granicy już 36 tyś kilometrów. Olej zawsze wymieniany raz w roku, przebieg roczny około 12-14 tyś kilometrów.

Faktycznie możliwe że dobre dotarcie silnika jest tu kluczowe ja faktycznie przestrzegałem tej zasady i pierwsza wymiena była w okolicach 800 kilometrów przy traktowaniu diabła spokojnie.

jeśli chodzi o docieranie to pilnowałem się zastrzeżeń producenta , nie przekroczyłem wymaganych obrotów a olej wymieniłem po 1000 km ,

W przyszłym tyg. oddam na serwis i zobaczymy co powiedzą

ostatnio bylem w serwisie i mi opowiadali historie wlasnie diavela z niskim przebiegiem gdzie bral olej. Klient nie zgodzil sie na otwarcie silnika i po jakims czasie dzwonil,ze silnik "stanąl". bylo juz po zzawodach
Ale to byl odkupiony motor wiec nie wiadomo jak docierany

Nie przesadzał bym z tym docieraniem jak by trzeba jeździć. Chyba non stop siedzieć na torze. Ja ze swoim się nie pier ... , ale zawsze jak we wszystkich moto wymieniam olej dwa razy do roku , tez miałem 27 tys przejechane i nie potrzebował dolewki nawet po jeździe na torze.

Diavel to moje trzecie Ducati i do żadnego nigdy nic nie musiałem dolewać.

Ale moje przebiegi roczne to 3000km :8_laughing:

Panowie , dzięki za podpowiedzi , wziął to wziął, szkoda i trudno ale może mało nalali po pierwszej wymianie , teraz szykuje się w dalsza trasę i sprawdzimy co się będzie działo . 

Pozdrawiam

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.