Adamczix 0 Napisano Grudzień 14, 2018 Witam. Zakupilem bo bardzo okazyjnej cenie Monstera 1000Sie 2004 z uszkodzonym silnikiem. Poniewaz cena bardzo atrakcyjna i troche brak czasu zastanawialem sie nad wymiana calego silnika i po sprawie (1000DS, 992cc) Bracki namowil mnie jednak na naprawe samemu - bedzie wieksza satysfakcja jak sam ogarne :) . Uszkodzony wal - jeden z korbowodow 'zapieczony' na wale. Zdjete juz cylindry i tloki, przedni korbowod bez zarzutu, na tylni potrzeba duzo sily by ruszyc... Wlasnie przeszukuje neta w poswzukiwaniu walu 146.2.091.1A z korbowodami (komplet, nie trzeba balansowac). Ten sam wal byl motowany w Mulistrada1000, SS1000,GT1000, Hypermotard 1100 itd. Teraz pytanie... :) mam w miare ogarniety warsztat, sporo narzedzi, moge dokupic kilka narzedzi do silnika Ducati po okazyjnch cenach tylko nie wiem czy podolam... Napewno rozpolawial ktos tu silnik i czy mogl by mi dac kila rad na co zwrocic uwage? oczywiscie bede przy okazji wymienial wszystkie uszczeli wiec to napewno. Sa moze gdzies w internecie jakies wskazowki krok po kroku jak to zrobic moze lub jakis topic na forum ze wskazowkami? jest kilka filmikow na Youtube, mam kilka 'workshop manuals'' w pdf-ie do podpowiedzi ale zawsze dobra rada sie przyda :) A moze po prostu oddac komus kto sie zna na rzeczy i bedzie po problemie? Pozdrawiam, Adam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
picek 38 Napisano Grudzień 15, 2018 A motocykl gdzie masz stać w Polsce czy UK? ( Stawka za rob/godz jest zupełnie inna) oczywiscie można to zrobić samemu. Ale czy warto? Bo tanio nie zawsze oznacza dobrze. Ja bym dał to komuś co się w tym odnajduje. Zrobić raz a dobrze. Kupowanie kluczy - by je 1-2x użyć chyba jest bez sensu. (Za to już masz parę procent na mechanika). A silnika szukałeś? 3-4 tys zł już coś jest. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adamczix 0 Napisano Grudzień 15, 2018 picek tak tez chyba zrobie. nie chodzilo mi o oszczednosci tylko satysfakcji bardziej ze zrobienia czegos samemu. Bede w wawie na swieta wiec pomyslalem o odwiedzeniu motomaniax. mieszkam w uk ale teraz tylu januszow pomyka codziennie vanami do polski ze za kilka dukatow silnik w pl bez problemu :) wiem ze oni pasjonaci i sporo osób ich chwalilo. polecacie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
picek 38 Napisano Grudzień 16, 2018 Można im zaufać. Swoją drogą ja też przy motocyklu zrobię wszystko, ale żeby to zestroić i grało to już inna para kaloszy. Poza tym mechanik zawsze podpowie co jeszcze na tą chwilę trzeba zrobić by było ok. (Inna kwestia to poszukać mechanika któremu można patrzeć na ręce).To też w taki sposób się zrodziła opinia że Ducati są awaryjne. Gdyż dużo osób bez wiedzy a raczej doświadczenia się za nie zabierało. I to pokutuje do dziś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matekboss 25 Napisano Grudzień 18, 2018 Bardziej do mnie przemawia teoria że to nie wina mechaników tylko brak wizyt u mechaników w ogóle. Ludzie kupując Ducati kierowali się przekonaniem że luzy się reguluje jak w Japonii aż zaczną klepać lub nie będzie kompresji bo aż wałki podpiera albo wymiana paska rozrządu, ale jakiego paska przecież wszystkie motocykle mają łańcuch i potem opinia poszła w świat. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach