Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Michał79

płyn sprzęgłowy, przegrzewanie

Polecane posty

Witam, mam małe pytanie. Jeżdżę obecnie Mulistradą 1200 z 2016r i zastanawia mnie jeden temat. Płyn sprzęgłowy dosyć szybko się przegrzewa. W tym sezonie przejechałem ok 9000km płyn był wymieniany już dwa razy i teraz ponownie jest do wymiany. Jak kupiłem motocykl był po prostu ugotowany ( czarny ) motocykl był na serwisie w Toruniu, płyn był wymieniony. Po wycieczce na Rumunie ponownie zrobił się czarny, tak więc wymieniłem go  sam na ferrodo o podwyższonej temperaturze wrzenia. Teraz ponownie jest już ugotowany. nie wiem czy to norma w tym modelu czy coś jest nie tak. Mając poprzednią Multistradę nic takiego nie występowało.

To nie jest oznaka przegrzania lecz pracy pompy -wyciera się uszczelka gumowa o aluminiową obudowę. Dlatego barwi się płyn na czarno.

Edytowano przez picek

Dziwne, miałem wiele motocykli  i kilka Ducati, al po raz pierwszy spotykam się z takim czymś, dlatego zamieściłem tego posta, czy u kogoś też coś takiego wystąpiło. Gdyby coś się działo z uszczelnieniem pompy płyn byłby zabrudzony i powoli dochodziłoby do ubytku płynu, a u mnie stan jest ok , a płyn poza tym że czarny jest czysty bez zanieczyszczeń.

Dziwne, ze miales kilka Ducati a dopiero teraz to zauwazyles.

W aktuatorze sprzegla (wysprzegliku) uszczelniene jest na tloku i bezposrednio wspolpracuje z aluminiowa obudowa, scieraja sie tlenki aluminium i stad ten kolor

W zaciskach hamulcowych nie ma tego problemu bo tam uszczelnienie wspolpracuje z chromowana powierzchnia tloka

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.