Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
SCHNNAZZI

Jak wyciągnąć rozrusznik? Multistrada 1100

Polecane posty

Panowie jak wyciągnąć rozrusznik? Czy muszę ściągać dekiel silnika? Robił już to ktoś i mógłby poinstruować co gdzie i jak? Pozdrawiam

Cześć.

Musisz spuścić olej i zdjąć dekiel. Potem seger i zębatkę. Odkrecasz śruby - o ile pamietam 2 pod deklem 1 poza - odkrecasz śrubę z tyłu, oczywiście zdejmujesz kabel. Teraz trzeba nieco pomanipulowac rozrusznikiem i po robocie.

Mam spuścić olej silnikowy? I mam rozumieć że chodzi ci o dekiel z lewej strony... Sorki za takie pytania ale w Ducati prawie nie grzebałem.

Edytowano przez SCHNNAZZI

Tak na oba pytania. Do dekla przydał by się ściągacz.

Być może po położeniu motorka na prawo można by ściągnąć pokrywę bez straty oleju ale w tym motorki tego nie praktykowałem więc brak mi pewności.

Bez ściągacza nie ściągnie dekla? 

W Moto jest ten problem ze jak włączę starter to słychać tylko cyknięcie przekaźnika i po kilku sekundach znowu słychać przekaźnik. I to wszystko. Czyli przekaźnik włączył się i po kilku sekundach puszcza. Aku mam zdrowe. Zostaje sprawdzenie jeszcze masy i na końcu rozrusznik. Ale obstawiam ten rozrusznik bo już od jakiegoś czasu były problemy z odpaleniem. Często dłużej kręcił albo po wciśnięciu startera odczekał 2 sekundy żeby rozrusznik zaczął kręcić. Więc pewnie się szczotki skończyły albo sprzegielko.

Zmierz jaki i czy w ogole prąd bierze. U mnie po regeneracji rozrusznika bierze ok 80A. Jak 0 to padl przekaznik lub skonczyly sie szczotki. Jak sporo mniej to gdzieś zaśniedziałe łącza. Jak dużo więcej to albo wypadła z prowadnicy zajechana szczotka i robi zwarcie,  albo wirnik klei się do stojana - to moga być zuzyte tuleja lub łożyska -  albo odklejone i przesunięte/zmielone magnesy. Jak napięcie na rozruszniku leci na pysk to najpewniej te ostatnie.

U mnie słabo kręcił, napięcie spadało do 10V.  okazało się, że 2 magnesy odklejone i przesunięte + zjechane szczotki. Klejenie + nowe szcztki. Tuleja, lozysko, simmer OK. Przetoczylem i rowkowalem komutator, ale to tak przy okazji.

Rozebrałem dziś Moto w celu spryskania wszystkich kostek spray contactem. Po wypięciu jednej kostki była zasniedizala więc zdecydowałem wszystkie jakie widzę rozpiąć i potraktować sprayem. Przy okazji chciałem wymienić filtr powietrza. Ale widzę jest KN zamontowany więc go tylko przeplucze i przedmucham. Powiedz mi w którym miejscu jest podpięty kabel masowy do ramy. Nie mogę znaleźć a szukałem dość sporo czasu.  

IMG_20220908_113550.jpg

Główny masowy wpięty do silnika w śrubę w korku do ustawiania dystansu czujnika dającego sygnał gmp do ECU. Trzeba zdjac i przeczyscic. Ludzie przepijają ten kabel w wolny gwintowany otwór w cylindze.  Problem w tym, że do tzw klemy masowej wchodzi siła innych przewodów masujących różne peryferia i czujniki i ja miałem tam bryłę rdzy - miedź zaciśniętą w stalowej klemie.

Sądząc po blachach to +/- jesteśmy krajanie.

Oo a skąd jesteś?

Czyli mam go szukać po lewej stronie gdzieś w dolnej okolicy silnika?

Po lewej z przodu kapy stojana na wysokości czujnika - generalnie za całą wiązka kabli i przewodami do chłodnicy oleju.

Podylacz miernik na VDC pomiedzy "-" aku a masa silnika. Jak spadek napięcia przy rozruchu wieksz niż 0,5-0,7V to na bank czyścić masowanie i/albo wymienić kabel z końcówkami. Ale to już nie takie proste z przyczyn o których pisałem wyżej. Podobnie po stronie "+" pomiędzy zaciskiem prądowym rozrusznika a "+" aku. Tu po drodze jest jaszcze stycznik który może mieć wypalone/utlenione styki lub końcówki.

Z okolic Puław jestem.

Edytowano przez rrolek

Do Puław mam 120km.

Chyba znalazłem. Od przodu w dolnej części silnika. Ale nie był zbyt brudny.

A czy mój Moto ma filtr paliwa? Bo jeżeli mam to mógłbym go wymienić przy okazji.

IMG_20220908_205817.jpg

Mam serwisowke.

Wymieniłem filtr paliwa. Ale przy wymianie zauważyłem dwa króćce pod bakiem paliwa. Jeden jest drożny natomiast drugi zapchany jakimś syfem. Są to króćce od podciśnienia? I mam rozumieć że jeden i drugi powinien mieć drożność. Na pewno nie ma to nic wspólnego z rozrusznikiem ale wolę zapytać. 

IMG_20220917_093632.jpg

cześć,

w serwisówce jest to dokładnie pokazane;

z tego co pamiętam, oba są tylko (i aż): odprowadzeniem nadmiaru paliwa jak przelejesz przy tankowaniu i odprowadzeniem wody z pod korka wlewu paliwa. [ja jeden z nich udrozniałem struną gitarową].

Przy korku wlewu paliwa pod tą czarną gumką jest bodajże odpowietrzeniem tylnego zbiornika paliwa, żeby spokojnie móc zatankować do pełnych 20l.

Sorry jeśli coś pomieszałem ;)

Edytowano przez Mitzek

Dzięki za informacje. Ogólnie czego w tym Moto nie dotkne to do wymiany :) Ja udroznilem dwie strony. Zlozylem układ paliwowy do kupy i .. zaczęło się ostro lać spod dwóch króćców. Po rozebraniu okazały się już zbyt stare oringi gumowe które przepuszczały paliwo. Kupiłem w rolniczym 4 oringi za bagatela 1.30 złożyłem wszystko do kupy i jest uklad szczelny.  Spróbowałem odpalić Moto ale robi się to samo jak na wstępie.  Zacząłem przy odpaleniu tłuc w rozrusznik i dosłownie raz przekręcił wałem więc stawiam na skończone szczotki. Dziś rozebrałem lewą stronę i będę zabierał się za wyjęcie rozrusznika i go rozebranie. 

Mam pytanie. Może ktoś wie. Co się dzieje jeżeli przy odpaleniu Moto trzymałbym cały czas wciśnięty starter? Mogło to spowodować wykonczenie szybsze rozrusznika? Bo jak wiadomo w naszych Moto wystarczy nacisnąć przycisk i puścić a cykl rozruchu zaczyna się samoczynnie. 

16639437556192852587372113649294.jpg

Jeśli nie trzymałeś tak długo że rozrusznik się usmażył to nic nie powinno się stać. Niemniej, jak maszyna elektryczna się nie kreci to de facto mamy jeno zwarcie i cały prąd idzie w grzanie. Można więc spalić wirnik.

Ja pamiętałem o tym zawsze. Ale dawałem kilku osobom go odpalić to każdy robił ten sam błąd. Trzymał starter. Zastanawiam się czy poprzedni właściciele wiedzieli jak go odpalać ..

Jeszcze nie panikuj. Jak kreci i nie odpala to prędzej wypompujesz aku niż spalisz rozrusznik. Ale jak stycznik sprawny a rozrusznik stoi i prąd weń idzie to już może być lipa.

No właśnie teraz jest tak że prąd idzie jak kliknę starter i przekaźnik piknie i przez 15s lampa się ściemnia. Dopiero jak przekaźnik puści to lampa znowu normalnie świeci się. Rozrusznik teraz już w ogóle nie kreci. Cisza. Jutro jak będę miał czas to wyciągam rozrusznik i go rozbiore. Dziś już zabrakło mi na to czasu.

Dobrałem się do rozrusznika i wygląda tak jak na zdjeciu. W środku pełno pyłu po szczotkach. A szczotek już niewiele zostało. Pytanie. Gdzie szukać takich szczotek? I co jeszcze mogę wymienić przy okazji szczotek? Profilaktycznie?

IMG_20220924_183323.jpg

IMG_20220924_183355.jpg

IMG_20220924_183436.jpg

Rozebrałem rozrusznik na części pierwsze i wymylem wszystko benzyną ekstrakcyjną. Zamowilem nowe łożysko SKF oraz szczotki. Niestety szczotek nie ma w tym rozmiarze. Będę musiał je zeszlifować do odpowiedniej długości. 

IMG_20220925_103837.jpg

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.