Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Spoxter

Rozładowywanie akumulatora

Polecane posty

Witam, od niedawna posiadam diavela z 2011 roku i mam pytanie. Po około 2 tygodniach postoju akumulator jest prawie rozładowany. Zakupiłem nowy yuasa dedykowany do tego modelu i jest to samo. Czy to normalne? Dodam, że nie mam podłączonego alarmu jedynie gniazdo ładowarki do telefonu.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi

to gniazdo ładowarki USB jest tego powodem jeśli nie jest podpięte po zapłonie albo nie ma wyłącznika - jeśli jest stale pod napięciem to powoli wysysa aku

MTS 1260s - tak właściwie to nigdzie nie mam daleko

Zasadniczo to NIE jest normalne. "Prawie rozładowany" to aku może być po miesiącach albo trochę krócej jeśli bardzo zimno (mróz).
Ale nie 2 tyg. i tak.
Jeśli nie masz innych pomysłów co może pożerać energię to odłącz tę ładowarkę i zobacz czy też Ci się rozładowuje (max lamerskie  podejście) albo sprawdź jakimś amperomierzem czy podłączona ładowarka pobiera coś istotnego BEZ podłączonego telefonu... To powinny być pomijalnie małe wartości (jakieś uA generalnie poniżej 1mA), ale jakaś prosta chińszczyzna lub wadliwy egzemplarz mógłby pobierać więcej i wtedy masz szansę na rozładowanie pod 2 tyg.

Zacznij może od pomiaru prądu pobieranego z Aku na jego klemach na postoju przy wyłączonym moto (tak jak normalnie masz postój u siebie) i użyj kalkulatora porównując z pojemnością Aku ;)

LWG

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.