zuper 12 Posted September 17, 2023 Hej,znalazłem dwie wartości dociągu nakrętki główki ramy tj. 30 Nm i 35 Nm, czy ktoś może potwierdzić która wartość jest poprawna? Share this post Link to post Share on other sites
Arecki 9 Posted September 17, 2023 A jakie lozyska wkladasz? Share this post Link to post Share on other sites
zuper 12 Posted September 17, 2023 pojawił mi się delikatny luz i chce tylko dociągnąć nakrętkę bez wymiany łożysk. Jeśli to nie pomoże to dopiero będę myślał o ich wymianie. Share this post Link to post Share on other sites
zuper 12 Posted September 18, 2023 A jakie lozyska wkladasz?a dlaczego pytasz? Share this post Link to post Share on other sites
Arecki 9 Posted September 18, 2023 30Nm dla lozysk oryginalnych kulkowych Gdybys np zmienil na waleczkowe i dokrecil takim momentem to bys mial problemy z obkreceniem kierownicy Generalnie ja zawsze odciazam kolo/zawieszenie i sprawdzam jak obraca sie kierownica po dokreceniu nakretki, lozysko lozysku nierowne, kazde ma jakas tolerancje Share this post Link to post Share on other sites
zuper 12 Posted September 18, 2023 dzięki za info, tak jak pisałem najpierw na ori dociągnę, jak to nic nie da to wymienię łożyska i chyba na wałki. Aktualnie czekam aż mi przyjdzie koronka do dokręcania nakrętki Share this post Link to post Share on other sites
zuper 12 Posted January 1, 2025 ostatecznie dolne ori łożysko się rozsypało przy przebiegu 45 kkm, kpl nowych wałeczkowych wpadł z Tourmaxa. Dokręcone na wyczucie ok. 25 Nm i po kilkudziesięciu kilometrach jak się dobrze ułożyły wymagały jeszcze dociągnięcia o jakieś 1/4 obrotu. Share this post Link to post Share on other sites