Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
KingRider

Czy SS ma regulowane przednie zawieszenie?

Polecane posty

Witajcie, dzisiaj pierwszy dzień po zimie kiedy wyciągnęłam moto z garażu.

Przygotowanie do sezonu itd. Według metody theodora chciałam ustawić skok sag i ku mojemu zdziwieniu nie mam żadnej regulacji. Może to głupie, że dopiero teraz po 2-óch latach użytkowania zadaje takie pytanie, ale wcześniej ta czynność nie była mi potrzebna, teraz wymieniam olej w 'lagach' i przy okazji chciałoby się podłubać :P

Czy rzeczywiście mój SS nie ma regulowanego przedniego zawieszenia czy ja niedowidzę!? :roll:

Wszędzie już zaglądałam :mrgreen:

Ale zdięcie kokpitu poniżej ładnie pokazuje że ani nie ma regulacji napięcia wstępnego sprężyny, ani regulacji tłumienia.

W takiej sytuacji najlepiej zawias zalać olejem jakim zaleca producent (parametry oleju) i taka ilością. A SAG ustawić podkładkami regulacyjnymi pod sprężyną.

Nie wiem natomiast jak DUCATI, ale japońscy producenci ustawiają fabrycznie pod masę kierowcy około 75kg.

Kinga, a ja znalazłem, że miał non-adjustable Showa..., to dlatego wspominałem Ci kiedyś, żebyś kupiła od Ryśka amorki od 748- mają inną podstawe mocowania zacisków ham. na dole( starszego typu), ale przerzuciłabyś ze swojego SS-a...

Rysiek, jeszcze je ma, więc jak masz chęć, dawaj na Jedwabne, nawet miejsce do spania się znajdzie:-))).

Telefon do Rycha: 0606814703...

Trzymaj się...Pozdr. J-999

Wymiana zawieszenia jesz z pewnością sporo lepszym i wygodniejszym rozwiązaniem.

Hej Janku! Z tą wymianą całkiem dobry pomysł, zastanowie sie i dam znać.

Dzisiaj wymieniłam olej w zawieszeniu, w końcu łożysko główki ramy również, podwyższyłam półkę ( tym razem wolałam skorzystać z doświadczenia zaufanego mechanika)

Po jeździe testowej jest idealnie :D Jak się cieszę, zupełnie inny motocykl. Łożysko było dość mocno zardzewiałe.

Ducat w pełni przygotowany do sezonu! W takim razie do zobaczenia!!!!:)

No, dzisiaj pogadalim z Ryśkiem i przez telefon z Teosiem i doszlim do wniosku,. że taka wymiana to może być mało opłacalna, ponieważ zapomnielim o półkach( też trzebaby wymienić) a ośki koła i ós główki ramy? Uzbiera się tego trochę...

Kombinacja może być jeszcze z dłuższą bardziej miękką sprężyną i rodzajem oleju( 5W), a resztę załatwi zmiana sprzęta na nowszy :lol: ... no chyba najlepsze wyjście...

Trzymaj się Kinga... miałem dziś zacząć składać 1098, a robiłem 749 Cytrynkę, a potem pomagałem Rychowi przy Triumphie i sobie kciuk nadwyrężyłem siłując się z struclałą wtyczkozłączką... więcej Triumfów pierd...ę nie robię...

Temat 1098 zacznę jutro...Pozdr. J-999

No, dzisiaj pogadalim z Ryśkiem i przez telefon z Teosiem i doszlim do wniosku,. że taka wymiana to może być mało opłacalna, ponieważ zapomnielim o półkach( też trzebaby wymienić) a ośki koła i ós główki ramy? Uzbiera się tego trochę...

Kombinacja może być jeszcze z dłuższą bardziej miękką sprężyną i rodzajem oleju( 5W), a resztę załatwi zmiana sprzęta na nowszy :lol: ... no chyba najlepsze wyjście...

Trzymaj się Kinga... miałem dziś zacząć składać 1098, a robiłem 749 Cytrynkę, a potem pomagałem Rychowi przy Triumphie i sobie kciuk nadwyrężyłem siłując się z struclałą wtyczkozłączką... więcej Triumfów pierd...ę nie robię...

Temat 1098 zacznę jutro...Pozdr. J-999

Narazie, jeśli już dokupienie wchodzi w grę, o sprzedaży nie myśle.

Co do Triumfów racja :lol: ale ostatnio widziałam takiego i dla ucha przyjemnie było posłuchać, choć do dacati mu daleko jak stąd na Madagaskar i tak wolę popatrzeć na takie wynalazki niż na...ymh :mrgreen:

Wiesz Kinga, ten Triumph co próbowalim go zrobić to porażka...daleko mu do prawdziwych jak stąd na Plutona, a do Ducati to nie wiem ale tak daleko to ma myśl nie sięga :lol: ...

Już paluszek mi przeszedł, jutro zabieram się za prawdziwy motocykl hahaha...jak zwykle zaczynam od tyłu :lol: :o ...hihihihihi...

Teraz to mam dużo czasu na dłubaninkę aha.

Idę spać, bo jutro zapowiada się dzien 25 godzinny- nie wrócę do domu jak nie odpalę skurczybyka 1098-go...Pozdr. J-999

podwyższyłam półkę ( tym razem wolałam skorzystać z doświadczenia zaufanego mechanika)

Rozumiem że to skrót myślowy, ale jestem ciekaw cóż to takiego? ;)

podwyższyłam półkę ( tym razem wolałam skorzystać z doświadczenia zaufanego mechanika)

Rozumiem że to skrót myślowy, ale jestem ciekaw cóż to takiego? ;)

hehe, chodziło po prostu o podwyższenie przedniego zawieszenia - teraz jest na maxa ;-) jeździ się komfortowo, ale do zatrzymania potrzebne są krawężniki :D

Kinga moja 900 ma regulowne lagi. Postaram się zrobić fotki, to porównamy, czy półki się różnią. Jeżeli nie to zostanie znalezienie lag od 900.

Kinga moja 900 ma regulowne lagi. Postaram się zrobić fotki, to porównamy, czy półki się różnią. Jeżeli nie to zostanie znalezienie lag od 900.

Hey Tommy! Już jest ok, wymieniliśmy olej w zawieszeniu+wymiana łożyska w główce, nówki oponki i teraz dopiero się lata :mrgreen: Jeśli chodzi o wymienianie podzespołów, wolę zostać przy oryginale: - )

Pozdrawiam serdecznie i rozumie się do zobaczenia na desmomeetingu? ;)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.