Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
komin

Dziwne dźwięki kochanej Duci

Polecane posty

Tytuł tematu pewnie wszystkich was zachęca od razu do napisania "w ducacie to normalne"... ;) Do TEJ normalności z przyjemnością się przyzwyczaiłem jak kupiłem duce i przez kolejne dwa sezony byłem z tego zadowolony... Ostatnio założyłem przelotowe wydechy ale nie regulowałem gaźników. Czasem strzela w wydech i trzyma trochę wyższe obroty. Na moje za uboga mieszanka, głupio zrobiłem że od razu tego nie wyregulowałem ale... Jakiś czas temu silnik zaczął wydawać dziwne dźwięki, coś jakby jakieś obrotowe części o siebie tarły, lekko chrobota, ciężko to opisać... Dzisiaj jak odpaliłem moto to się przeraziłem bo dźwięk był taki jakbym miał otwarte sprzęgło :? w międzyczasie zmieniłem olej i filtr oleju i nie wiem czy to od tego czy przez upały ale organoleptycznie wyczułem że temperatura silnika jest wyższa... Nie wiem co może być przyczyną tych dźwięków ale moto na razie odstawiam póki go nie zabiłem, postaram się na dniach przeprowadzić serwis gaźniorów i chyba czas będzie zajrzeć do zaworów. Ma ktoś jakiś pomysł co mi tam w silniku gada?

Tak forum wróżka.pl

A tak serio to bez osłuchania ciężko określić co może hałasować.

Kiedy zmieniałeś paki rozrządu ?

Sprawdzenie luzów zaworowych co 10kkm, jeśli nie wiadomo kiedy było robione to podstawa dalszych czynności.

I jeszcze jedno pytanie, jaki olej i jaki filtr oleju dałeś ?

Ciężko mi ściagnąć wszystkich forumowiczów do siebie do garażu na odsłuch dlatego staram się to opisać tak jak się to objawia. Chodzi mi tu o opinie kogoś kto miał podobny problem.

Ja pasków jeszcze nie wymieniałem, było to robione troche ponad 10kkm temu. Olej jaki wlalem to Shell Advance Ultra 4. Nie pamiętam marki filtru oleju, chyba HifloFiltro.

Będę musial zająć się rozrządem ale dźwięk pochodzi jakby z okolic sprzęgła...

Wy tam w 3City nie macie warsztatu co by cokolwiek więcej (niż jak wymienić olej) wiedział o Dukach?

Bo tak przez neta to ciężko cokolwiek zawyrokować. Równie dobrze mogą Ci się zacierać łożyska główne wału jak i rozpadać rolka w rozrządzie - chodzi mi o mega rozpiętość prawdopodobnych przyczyn. Więc nie oczekuj trafnej podpowiedzi. Co z tego, że Ci powiem, że rozkręciła Ci się nakrętka na wale po stronie alternatora i koło magnesowe obciera Ci o dekiel skoro nawet nie będziesz w stanie tego sprawdzić...

Jedynie wizyta w kumającym serwisie da Ci trafną odpowiedź na Twoje pytanie.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.