Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
NoLlI

Demontaż górnej półki - 748

Polecane posty

Demontował ktoś? Czy wystarczy odkręcić 3 śruby? Chcę się troszke więcej dowiedzieć przed zdemontowaniem.

Z tego,co pamietsm: dwie na lagach, jedna srodkowa no i trzeba amorek odkrecic. Luzno powinna zejsc

Wykręciłem dwie przy lagach i jedną koło główki. Nie schodzi. Trzeba użyć siły? Opukać od dołu? Nie chcę nic popsuć :?

Amorek zdjales? Mam wrazenie, ze schodzili bez problemu... Kolo masz zalozone? Moze lagi preżą?

koło jest założone, amorek jest odkręcony od ramy ale od półki go już nie odkręcałem, nie ma chyba takiej potrzeby. Coś mi "strzyka" jak wcisnę hamulec i bujam motorem. Nie wiem czy to łożysko czy amorek tak sobie "strzyka".

Półkę należałoby zdejmować na motocyklu z nieobciążonym przodem. Inaczej mówiąc z kołem w powietrzu. Jeśli demontaż półki jest wykonywany w celu wymiany łożysk główki ramy to i tak trzeba zdemontować lagi. Półka może schodzić z lekkim oporem ale bez przesady. Pukanie gumowym młotkiem powinno wystarczyć. W przeciwnym razie warto przyjrzeć się przyczynie zakleszczania półki.

Koło jest na ziemi, nie mam jak go podnieść. Odkręciłem 3 śruby ale na środku trzyma i nie chce drgnąć. Chyba się wstrzymam z tym do czasu jak koło zdemontuję.

Nie no jak nigdy nie zdejmowałeś półki w moto to może nie wiesz jak to zrobić. To nigdy nie wychodzi "jak masło". Trzeba złapać łapkami,paluchami półkę przy obu lagach, i tak jakby próbować wycisnąć kciukami lagi z półki to jednym to drugim. A jak nie chce zejść to gumowy młotek i od dołu wybić ją.

I nie ma że boli... :twisted:

Kilka godzin temu wlasnie zdejmowalem swoje. Tak, jak poetycko opisal Musieli trzba robic gdy moto soi na kolach. Zawsze sa jakies naprezenia. Bez kola, przy podwieszonym motocyklu schodzily wrecz niepokojaco luzno.

a te przecięte kółko Ducati nad łożyskiem też się jakoś odkręca? Zazwyczaj w innych motorach jest tam nakrętka, którą też się odkręca.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.