Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
radi7

Jaki olej do Monstera 696 wybrać?

Polecane posty

Na dniach zabieram sie za wymiane oleju i filta w Monsterze 696 09 rocznik, przebieg 10 000

Zakupiłem juz filtr oleju K&N 153 i uszczelki o-ring to sruby spustowej oleju. Nie wiem jak dokładnie uzytkowal poprzedni wlasciciel bo nie mam zadnej ksiazeczki tylko tyle co mowil, wiec musze wymienic dla pewnosci i oczywiscie na nowy sezon.

Bede wymienial takze filtr powietrza i najprawdopodobniej wybiore rowniez K&N. Temat o filtrze powietrza czytalem nizej.

Niestety do konca nie wiem jaki olej wybrac. Szukam wsrod lepszy marek oczywiscie.

Zastanawialem sie na olejami z Bel-Raya.

Na stronie producenta polecja do Monstera 696 Bel-Ray EXS Synthetic Ester 4T Engine Oil. Sklaniam sie do 10W 50 (prawie nowka silniki maly przebieg) czy bedzie odpowiedni, moze jakis bardziej lepki? Zastanawialem sie natomiast pomiedzy nim, a Bel-Ray V-Twin Synthetic 10W 50, lecz nie wiem czy to jest tylko i wylacznie pod duze V w chooperach (tak jak to opisuje producent), dla wolnoobrotowych silnikow czy do V w Ducati tez spelnia swoja role?

Jaki olej polecacie do tego modelu? Czytalem gdzieś ze Shell i Agip, ale jakie wartosci najlepsze do 696? Wolalbym zostac przy Bel-Ray. Ktory bedzie najabrdziej odpowiedni? Zakupu bede dokonywal przez allegro.

Prosze o rade fachowcow i mechanikow.

Najepiej ten zalecany przez Ducati w manualu czyli: SHELL Advance Ultra 4.

Wchodzi ok. 3,1 litra.

Bell Ray-a nie znam.

Polecam Agip Racing 4T 10W/60 - kupisz w motomaniax.pl

Na allegro sprzedają bardzo dużo podróbek lub tylko opakowanie od oleju z czymś wewnątrz - już nie jedna osoba się nacięła.

A ma ktos lub uzywa Bel -Rey'a? Czy ten synteyk 4T sie nada zamiast Shella? Z tego co wiem to Bel-Ray to jedna z najlepszych firm.

Prosze o wiecej opinii ;)

Każdy chwali to co sprzedaje, ja doradzam to co sam stosowałem i uważam że jest najlepsze.

Niektóre produkty są przereklamowane.

w moim silniku był najpierw shell a obecnie agip - polecam zarówno jeden jak i drugi

Najepiej ten zalecany przez Ducati w manualu czyli: SHELL Advance Ultra 4.

Wchodzi ok. 3,1 litra.

Jaka lepkosc stosowales lub stsujesz u siebie w potworze? 10W 40 czy 15W 50?

Kurcze, teraz nie wiem dokladnie, raczej kupie shella jak tak zaleca producent. Ciagle mnie jednak kusi i sklonilbym sie do tego Bel-Ray'a. :D

A ma ktos lub uzywa Bel -Rey'a? Czy ten synteyk 4T sie nada zamiast Shella? Z tego co wiem to Bel-Ray to jedna z najlepszych firm.

Prosze o wiecej opinii ;)

My mieliśmy w zeszłym sezonie zalanego monstera Bel-Ray'em, a mojego ss'a Shellem. Do monstera nie trzeba było dolewać ani ml, a shelloskiego trochę 'wypił', trzeba było dolać 1 litr pod koniec sezonu. Na Bel-Ray'u silnik chodził bardzo dobrze, nie mam zastrzeżeń.

To cecha Shella. mam porównanie na swoim i nie tylko, silniku. Przy wymianie oleju co 3 tys km shella dolewałem około pół litra, Agip trzymał stan idealnie.

Jakkolwiek Shell jest dobrym olejem to zużycie oleju zawsze odbywa się powstawaniem szlak i nagarów.

Wnioskujac z waszych wypowiedzi to lepiej byloby sprobowac jednak zalac tym Bel-Rayem skoro shella tak mocno ubywa, no to minus. To czemu ducati go tak poleca jako ten odpowiedni? W suzuki pytalem bo mam sklep i serwis niedaleko i tez shella poleca i stosuja. No ale jka macie takie konkretne doswiadczenia to to nie jest poztywna cecha -skoro shell tak ma. :?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.