Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

roobas

Problem z prędkościomierzem DUCATI695 licznik MagnetiMarelli

Polecane posty

Panowie i Panie...

Niedawno nabyłem potworka, 695 z 2008r.

Niestety podczas oględzin i pierwszej przejażdżki nie dostrzegłem pewnej "wady" bądź "uszkodzenia" zegarów:(

Wskazania prędkościomierza są zawyżone...nabija za dużo km...

Moto zostało sprowadzone z Włoch z kpl dokumentów + kluczyki (2czarne i czerwony) + karta kodowa.

Po zarejestrowaniu, ubezpieczeniu itd... po kilku przejażdżkach odkryłem problem.

Przeszukałem powyższe forum i znalazłem kilka wątków odnośnie zegarów... wskazywano tam na uszkodzenie czujnika przy tylnym kole.

Udało mi sie zakupić owy czujnik (z tego samego modelu) na allegro w dość okazyjnej cenie bo tylko 50pln

Czujnik zamontowałem i pełen optymizmu ruszyłem na kolejną przejażdżkę... niestety problem pozostał :(

W międzyczasie umówiłem się na duży serwis w poznaniu u chłopaków z HRG (wg wskazań km na liczniku była na niego pora)

Postanowiłem więc poczekać i przy okazji poradzić się specjalistów.

Odebrałem moto po 3 dniach.... niestety serwisant zalecił (wspomniałem mu o wymianie czujnika) sprawdzenie w realu ile licznik przekłamuje... następnie:

1.rozebranie zegarów i przestawienie wskazówki o odpowiednią wartość...

2. wymiana zegarów :(

Jak poradził tak też zrobiłem. Pomógł kolega z ZX9... ten sam, który zaraził mnie pasją do dwóch kółek :)

Z pomiarów wyszło, że:

ja 80km/h on robi 60km/h

ja 200km/h on 150km/h

Test nawijania km na licznik tez sprawdziłem na trasie Wronki-Wolsztyn. Normalnie autem do tego samego punktu w mieście mam 72km... ducatem wyszło 95km

Rada serwisanta nr 1 odpada, bo jak widać ze wzrostem prędkości przekłamania licznika rosną :( i nie rozwiązuje to problemu zawyżonego nabijania km.

Drążę temat już prawie trzeci tydzień i nic. Dokonałem dokładnych oględzin zegarów.W stanie spoczynku wskazówki są w prawidłowym położeniu, po przekręceniu kluczyka zapalają się kontrolki a wskazówki robią pełen obrót zgodnie ze skalą po tarczach. Podczas jazdy wskazówka obrotomierza działa prawidłowo... ta od prędkości w sumie tez, ale zawyża :(

Dodatkowo z tego co zauważyłem ktoś coś grzebał przy kontrolce od immo... nie świeci (zaznaczona na foto) brakuje też od spodu śrubki od nakładki, która przychodzi na kontrolki po środku.

Podejrzewam, że może być uszkodzony silniczek napędzający wskazówkę prędkościomierza, ale niestety specem od elektryki nie jestem.

Zgodnie z radą nr 2 zacząłem szukać i na allegro są takie zegary od 696 ale chyba nie Marelli

http://moto.allegro.pl/ducati-696-900-l ... 73830.html

Czy można je jakoś zaadoptować do mojej maszyny..? z tego co wyczytałem to w moich znajduje się immo :(

Może ktoś z was przerabiał podobny przypadek... albo znacie jakiegoś speca od zegarów? jakieś pomysły? sugestie?

PS. przepraszam za dość przydługawe wypociny... starałem się opisać dokładnie, co i jak;)

post-1910-1366038683,7424_thumb.jpg

post-1910-1366038683,9219_thumb.jpg

post-1910-1366038684,1293_thumb.jpg

w 695 zegary były chyba tylko w wersji czarnej, a te to chyba sa od s2r/s4r - ale jak zwykle moge sie mylic :mrgreen:

To nie są zegary od 695.

Arachnia mnie ubiegła :lol: - te z aukcji nie są również od 695, o 696 nie wspominając.

Różnica wynika z tego, że w 695 czujnik czyta z 6 śrub mocujących tarczę hamulcową, a w - dajmy na to - S2R800 czyta z 4.

Dodam tylko, że wymiana zegarów nie będzie taka prosta (przynajmniej jeśli mówimy o używanych) ponieważ w zegarach siedzi immobilizer.

moze to monster z tego watku viewtopic.php?f=108&t=8107&p=74709#p74709

...to nie ten monster

w 695 zegary były chyba tylko w wersji czarnej, a te to chyba sa od s2r/s4r - ale jak zwykle moge sie mylic :mrgreen:

...czyli mam wymienione zegary ...i na bank ktoś coś przy nich dłubał

ładna dolina;(

...dodam że sprawdzałem wszystkie kluczyki i działają

...czyli mam wymienione zegary ...i na bank ktoś coś przy nich dłubał

ładna dolina;(

...dodam że sprawdzałem wszystkie kluczyki i działają

Zawsze możesz sprzedać obecny zestaw (zegary, kluczyki, stacyjka i zamki) a w to miejsce zakupić zestaw odpowiedni do 695. A prawdziwa "dolina" może być taka, że masz monstera po dzwonie przodem.

czy to może być przyczyna przekłamań we wskazaniach prędkościomierza...? zegary nie z tego modelu co trzeba?

PS. nie chciałbym sprzedawać komuś uszkodzonych zegarów

Różnica wynika z tego, że w 695 czujnik czyta z 6 śrub mocujących tarczę hamulcową, a w - dajmy na to - S2R800 czyta z 4.

Mam 695, kupiłem go dosłownie przed chwilką i naoglądałem się 695 - tek na pęczki. Wszystkie miały zegary "czarne" tak jak wskazuje Biały.

Pzdr

wwk    0

Mam gdzieś wkład digiteka tylko, że do 620, podobno jest dziewiczy (był kupiony nowy jako część oem i nigdy nie był zakodowany).

Mam gdzieś wkład digiteka tylko, że do 620, podobno jest dziewiczy (był kupiony nowy jako część oem i nigdy nie był zakodowany).

I to by załatwiało sprawę, bo przy pierwszym podłączeniu dokoduje się sam do reszty systemu.

I to by załatwiało sprawę, bo przy pierwszym podłączeniu dokoduje się sam do reszty systemu.

...dzięki panowie

wyslałem już zapytanie na PW do wwk o koszta

...dam znać jak się sprawa rozwija

podążając tropem wypowiedzi: „695 czujnik czyta z 6 śrub mocujących tarczę hamulcową, a w s2r czyta z 4” postanowiłem zrobić doświadczenie…

skoro mam zegary od bodaj s2r, w którym czujnik czyta z 4 śrub, a mam tarczę na 6 śrub… dlaczego nie odkręcić dwóch i zastąpić ich innymi z niższym łbem …?? odległość czujnika do łba śruby w podmienionych sztukach się zwiększy, szczelina będzie poza górną granicą, dla której czujnik czyta!?

…po przeczytaniu wczorajszych postów cały dzień dziś o tym myślałem i kombinowałem…

…moja efektywność pracy wynosiła dziś 0,000nic % + niedospanie...

…nie wspominając już o tym, że zakupiłem w „najlepszym przypadku” sztukę po szlifie… :( :shock: w „najgorszym” po dzwonie :oops: :shock:

wracając do tematu… po pracy na jednej nodze i do garażu… odpowiednie śruby się znalazły, więc je podmieniłem…

wyjechałem poza miasto w teren niezabudowany… zresetowałem licznik km… odpaliłem na fonie program ”endomondo” (co prawda dla rowerzystów, ale stwierdziłem że się nada) … i w drogę…

Zrobiłem w sumie ~18km niecałe… wyniki są następujące:

dystans:

moto 17,9km „endomondo” 17,83km

prędkość: jechałem max 160 przez jakieś 30s

moto 160km/h „endomondo” 148,41km/h

o ile do prędkości można się doczepić, bo wyszła z GPS-a niższa (jadąc samochodem, navi też zawsze zaniża)

to co do km jest już dużo lepiej…

co o tym sądzicie…? jakieś tymczasowe w miarę chyba logiczne rozwiązanie jest…

niestety nie miałem nikogo akurat dostępnego dziś w zasięgu żeby ze mną pojeździł… w weekend planuję kogoś zwerbować żeby potwierdzić dzisiejsze pomiary… zwłaszcza prędkość

PS. czekam też na info od wwk w sprawie tego wkładu digiteka od 620-ski

post-1910-1366038685,4928_thumb.jpg

post-1910-1366038685,5955_thumb.jpg

co o tym sądzicie…? jakieś tymczasowe w miarę chyba logiczne rozwiązanie jest…

:thumbup: :clap:

jeszcze jedno… z tego co wiem to 695 mają chłodzenie silnika powietrzem

a ten ma dostawioną chłodnice oleju :?

a ten ma dostawioną chłodnice oleju

Półki "białe" i duże zaciski, jak w M620 - już zgłupiałem :roll:

…tematu zegarów ciąg dalszy

dzięki uprzejmości wwk otrzymałem od niego wkład zegarów digiteka do 620

niestety po przeszczepie i wystartowaniu na kluczyku serwisowym dukat nie zagadał

świeci się kontrolka immo i kontrolka silnika :( jednak nie był dziewiczy :(

po kolejnym przeszczepie na zegary z którymi go kupiłem wszystko ok. …pali jeździ, a prędkość i kilometraż (po usunięciu dwóch z sześciu śrub mocujących tarczę) prawidłowe

w ten weekend zrobiłem dodatkowe próby na dłuższych trasach (67,7 i 79,92km)

…w starciu licznik kontra GPS max różnica wyniosła 0,24km :)

póki co pozostaję więc przy rozwiązaniu chałupniczym…

jeszcze raz WIELKIE podziękowania dla wwk za poświęcony czas i środki…

post-1910-1366038708,841_thumb.jpg

Panowie,

A może w niektórych przypadkach 695 czy innego monstera z "innymi" zegarami bywa tak : http://moto.allegro.pl/biale-tarcze-zeg ... 43028.html

Wymiana tarczy to nieporównywalnie łatwiejsza operacja niż przeszczep całości, no i nie oryginalne zegary nie muszą być dowodem na poważny szlif czy dzwon.

Pozdrawiam

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.