Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
DuKa

Wyciek oleju

Polecane posty

Witam,

mam taki problem, obserwuję mojego Monstera i okazuje się, że gdzieś najprawdopodobniej mam wyciek oleju. Na spodzie moto oraz w okolicach przedniej zębatki z czasem przybywa delikatna warstwa oleju silnikowego, miesza się z nieczystościami z drogi typu kurz, piasek co powoduje powstawanie syfu. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Moto od spodu powinno być czyste, jednak za każdym razem co je wyczyszczę to pojawia się olejowy syf. Wygląda to tak jak by wyciekało w miejscu łączenia dwóch elementów obudowy sprzęgła.

post-361-1366036809,7442_thumb.jpg

post-361-1366036810,0575_thumb.jpg

post-361-1366036810,2858_thumb.jpg

post-361-1366036810,4045_thumb.jpg

Częściowo tak, ale na tych łączeniach pod moto zwisają czasem pojedyncze krople i na pewno jest to olej ://

Oczyść, umyj, wytrzyj i będziesz widział skąd.

Po wyczyszczeniu dokładnie wszystkiego odpal silnik i popatrz gdzie zaczyna się sączyć oliwa....

jak z poziomem oleju ? dużo ubyło ?

Z łańcucha to raczej nie jest, bo ten wygląda na suchuteńki... :cry:

Dziubasku a nie ubywa Ci czasami płynu w zbiorniczku sprzęgła?

Stawiam na przepuszczający wysprzęglik:)

Cześć,

to na pewno nie od łańcucha :(

Powycierałem co się da, dziś jeszcze parę zakamarków, odpalę i obacymy gdzie Potworek ma ranę. Ale Twoja diagnoza może okazać się całkiem trafna ponieważ po jeździe widać, że ten olej/płyn pod wpływem wiatru rozciąga się hen pod spód moto, mieszając się przy okazji z syfami z drogi. Czyli stawiasz na wybierak sprzęgła Dziubasku? ;)

EDIT: w załączniku zdjęcie z dzisiaj, przychodzę do garażu a na łączeniu wisi sobie piękna kropla oleju. Udokumentowałem na zdjęciu i wytarłem, dokręciłem na max śruby od całej obudowy sprzęgła i zobaczymy, ale obawiam się, że będzie to samo.

post-361-1366036812,7108_thumb.jpg

To to widoczne w lewym górnym rogu na ostatnim zdjęciu w pierwszym moim poście.

To jest siłownik sprzęgła. jest wysoko ponad poziomem lustra oleju. Jesli masz wyciek po nocy, na niepracujacym silniku to wycieki mogą byc jedynie z miejsc poniżej. Płaszczyzny podziału bloku lub pokryw bocznych. Nie ma innej mozliwości.

Właśnie obawiam się, że wyciek jest w miejscu tak jak mówisz, łączenia pokryw/obudowy sprzęgła. Co z tym fantem zrobić? Dokręciłem śruby, jutro zobaczę czy wyciek znowu się pojawił, ale obstawiam, że będzie to samo. Może niepotrzebnie zalałem moto olejem syntetycznym, z tego co wiem jest rzadszy

PS: dzięki Theo za poprawienie mnie w kwestii nazewnictwa, wszak człowiek całe życie się uczy, a wiedzy na temat mechaniki nigdy za wiele, tym bardziej tej o Dukatach ;)

Może niepotrzebnie zalałem moto olejem syntetycznym, z tego co wiem jest rzadszy

)

Urban Legends :D

Oryginalne masy uszczelniające stosowane przez ducati sa podłej jakosci. Wycieki to nic niespotykanego. Najpierw ustalenie miejsca wycieku, potem prawidłowe usuniecie usterki.

Jak cieknie to jedyna słuszna naprawa to demontaż i uszczelnienie na odpowiednią masę.

Samo dokręcanie nic nie pomoże, chyba że pomiędzy jest o-ring który się dociśnie ...

Oczywiście. Stosuje się do tego specjalne masy. Warunkiem uszczelnienia jest jednak oczyszczenie powierzchni współpracujących i nałozenie nowej masy. Do tego bezwzględna koniecznością jest demontaż elementów pomiedzy którymi powstał wyciek.

Żeby zdjąć dekiel sprzęgła i uszczelnić miejsce łączenia z jedną połówką nie potrzeba wielkiej filozofii prawda?

:mrgreen:

Zależy czy suche czy mokre sprzęgło :?:

Niestety ale trzeba uważać na pewne czynniki.

Żeby zdjąć dekiel sprzęgła i uszczelnić miejsce łączenia z jedną połówką nie potrzeba wielkiej filozofii prawda?

Nie! A nawet powiem tak! Filozofia przy tym szkodzi !!

Słuchaj niedawno grzebaliśmy w moim sprzęgle, strasznie ciężko było ściągnąć pokrywę, ponoć wcześniej zaglądał tam sam Maciej (teraz w Ducati Poznań) i tak ten dekiel przykleił że MASAKRA !!

Życzę rozważnych decyzji, przyłożenia umiarkowanej siły i oryginalnej uszczelki za kilkaset groszy od np. Motomaniax.pl

Im mniej filozofujesz i kombinujesz, tym większa szansa na happy end...

To tam jest uszczelka jeszcze jakaś? Myślałem, że sama masa...No ale już rozmawiałem z Theodorem, teraz w Sękocinie mają trochę roboty ale za jakieś 3 tygodnie podstawię Monstera do uszczelnienia.

Prawie na 100% masz wyciek z siłownika sprzęgła.Aczkolwiek miałem taki też wyciek kiedy miałem problemy z wizierem od poziowu oleju i przelałem.Odkręć siłownik i sprawdz.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.