Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
killroy

Ducati 996 "s" a zwykła?

Polecane posty

Jak ktoś wchodzi w nasze forumowe szeregi "z kopa" otwierając drzwi, przy okazji obrażając kilka osób na dzieńdobry, to... sam sobie wystawia wizytówkę.

A Ty myślisz, że sobie z palca wyssałem?

Miałem się nie odzywać.

klekot czy ja coś takiego napisałem?

jesteś jedną z niewielu osób która szanuję za ogrom ogarniętej wiedzy, i to wiedzy nie książkowej, tylko głównie praktycznej.

Do klubowicza klekota.Była tylko jedna wersja 996s,obojętnie czy jest to Europa,Azja,Ameryka czy Afryka.Pytanie czy w ogóle 996s był importowany do USA.

Po drugie-nigdy rama z wersji sps nie była montowana w 996s,powtarzam jest to bardzo droga rama przede wszystkim dlatego że była spawana ręcznie.Przeznaczona tylko i wyłącznie do modeli wyścigowych: sps i r.Dodam że rama wyścigowa waży 8kg a zwykła 12kg.

Po trzecie-to model 748s pojawił się pierwszy na rynku( lata produkcji 1997,2000-2002) a nie 748r( lata produkcji 2000-2002).Chyba że np. na Alasce było inaczej.

Po czwarte-nic nie będę sobie wybierał tylko precyzyjnie opisze:198kg model 996 biposto i 996s biposto

195kg model 996 monoposto i 996s monoposto

190kg model 996sps lata produkcji 1997-1999

187kg model 996sps z roku 2000

Po piąte-fazy rozrządu,tu klekot się nie mylisz podałeś prawidłowe kąty otwarcia i zamknięcia zaworów.To ja napisałem bzdury za co chce wszystkich najmocniej przeprosić.Poprawne wartości czasu otwarcia zaworów to: zawory ssące wersja sps 267 stopni(bazowa 261) zawory wydechowe obie wersje 260 stopni.Jeszcze raz PRZEPRASZAM!Zastanawiam się natomiast dlaczego do tej pory nikt nie zwrócił na to uwagi,jaki karygodny błąd popełniłem.Czyż by fachowcy,specjaliści itp. pokroju klekota nie znali do końca zasad działania silnika spalinowego.Silnik z czasem otwarcia zaworu 87 czy 80 stopni w ogóle nie podjął by pracy!

Po szóste-zestopniowanie skrzyni biegów,podane wartości są prawidłowe choć zapisane w odwrotnej kolejności:1 bieg-2,467 2 bieg-1,765 .....

Po siódme świece-podaną informacje przez klekota potwierdzam.

Po ósme część poświęcona wyścigom motocyklowym.Przyznam że ubawiłem się do łez co za brednie!Dane podane przez ciebie klekot pasują jedynie do modelu 916 corsa racing.Bazowy model ma takie rezerwy(na co zwrócił uwagę Wolfgang Zeyen w książce Ducati desmquattro) że bawiąc się nim w amatorskie wyścigi motocyklowe niewiele więcej trzeba dbać o eksploatacje niż przy normalnej eksploatacji.Oczywiście nie zaszkodzi sprawdzić sobie stopień napięcia pasków czy wymienić olej po kilku set kilometrach przejechanych na torze żeby spać spokojniej ale to wszystko.Normalne że jak ktoś sobie założy wyścigowe gumy czy klocki to zużyją się dużo szybciej, ale nie ma co demonizować.Taką gadaniną klekot możesz jedynie zniechęcić potencjalnych amatorów wyścigów motocyklowych .Pytam się! PO CO?Jak by ktoś kompetentny z padoku wyścigów przeczytał to co ty klekot wypisujesz to chyba umarł by ze śmiechu.

Dane dotyczące eksploatacji modelu 916 corsa racing(moc 165KM) z obozu Neila Hodgsona rok 1996,każde:

250km-wymiana oleju z filtrem,kontrola napięcia pasków

500km-kontrola luzów zaworowych, wymiana pasków

2000km-wymiana dźwigienek zaworowych

3000km-wymiana cylindrów z tłokami,bloku silnika,panewek oraz zaworów

6000km-wymiana korbowodów

Nie znalazłem danych odnośnie sprzęgła

Do klubowicza Kaspera jeśli wartość 130KM pokazało badanie na hamowni to całkiem prawdopodobne.Podczas badania 916 często uzyskuje się wyniki 114-115KM mimo że producent podaje 109KM,przy badaniu 996 częste wyniki 117-120KM dane producenta 112KM.Świadczy to tylko i wyłącznie o KLASIE Ducati!Odnośnie carbonu tak jak 996 tak 996s nie posiadał oryginalnie żadnego elemętu z carbonu tak więc elementy carbonowe w twoim 996s są zamiennikami.

Do klubowicza Musieli.Jeżeli zwracanie uwagi komuś że podaje fałszywe informacje i wytykanie braku kompetencji mimo że ktoś może być uważany za autorytet na forum jest niegrzeczne ,to dziwne obyczaje panują na forum.W regulaminie nie ma informacji że temu czy tamtemu klubowiczowi nie wolno zwracać uwagi!

Pozdrowienia dla całego fanklubu Klekota!

Prywatnie w swoim S4 916ccm, jak wiadomo ;) przy swoim uzytkowaniu olej wymieniałem co około 500km, kontrola pasków co 1000km, kontrola luzów zaworowych około 4tys km. Synchro i kalibracja TPS-a co 1000km.

Tak więc nie ma co tutaj przepychać sie wiedza teoretyczna wyczytaną z obojetnie jak fachowej literatury, bo praktyka jest równie ważna.

A najwazniejsze ze praktyka bez teorii i na odwrót nic nie są warte.

Pozdrawiam wszystkich :)

Po prosu rence opadają :lol: ...

Pozdr Wszystkim :lol: ...

J-999

p.S. ale rzeczywiście 748 s- Strada ( 1997)nie równa się 748 S ( 2000- i potem), mogłem kogoś wprowadzić w błąd...

Do klubowicza Musieli.Jeżeli zwracanie uwagi komuś że podaje fałszywe informacje i wytykanie braku kompetencji mimo że ktoś może być uważany za autorytet na forum jest niegrzeczne ,to dziwne obyczaje panują na forum.W regulaminie nie ma informacji że temu czy tamtemu klubowiczowi nie wolno zwracać uwagi! Pozdrowienia dla całego fanklubu Klekota!

Jak na razie to Twoje wypowiedzi nie mają za wiele wspólnego ze słowem "niegrzeczny" - jak na razie Twój ton jest wręcz arogancki, a poziom oczytania nie dają nikomu - w tym Tobie - prawa do traktowania innych użytkowników "z kopyta".

A jeśli chodzi o zasady extremalnej ( takiej naprawdę, a nie bujania się...) torowej exploatacji to śmiałem zapytać o to 2 gości z tzw paddocku...a reszta k-waszej rozwadze...

Ja mam pytanie, czemu ma to służyć...to bezsensowne przerzucanie się "prawdami", czy racjami...

Jako, że znam życie z niejednej strony,i mniej więcej wiem o co chodzi i dlatego tak jak w dyskusjach na łamie "ścigacza" więcej się nie wypowiem.

Ci którzy mnie znają i tak mnie znajdą...

Pozdr. J-999

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.