Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
lkrencik

Chrupanie sprzegla

Polecane posty

Witam

Mam pytanie do madrzejszych ode mnie. Ostatnio zaczęło mi chrupac sprzeglo przy ryszaniu. Nie wiem jak to jaśniej wytłumaczyć. Biegi wchodzą bez problemu. Wbijam jedynkę i odpuszczam powoli sprzeglo (Obroty około 3tysi) i wtedy słyszę takie chrupanie jakby metal tarl o metal. (tarcze ok) nie jestem w stanie stwierdzić na 100 procent czy lekko sprzeglo się nie uslizguje ale jest taka szansa. Na wyższych biegach jest ok. Pomocy co sprawdzić. Pozdrawiam

A może to nie prawidłowy montaż poszczególnych elementów.

Albo ruda chrupie :lol:

Krencioł żeby było ciekawiej ja też ostatnio się na to uskarżam. Od czapy raz jest okay a następnym razem ze świateł ruszam jakbym pierwszy raz startował zgrzyty i w ogóle nie wiem jak to nazwać.

Tak czy inaczej wydaje mi się że to poślizgi sprzęgła ale jak wiesz jestem lewusem mechanicznym ale w...wia mnie bardzo to hałasowanie.

Co więcej, zdarzyło mi się to dzisiaj na Puławskiej przy pełnym korku ... hałas i wstyd.

Jak coś znajdziesz w tym temacie to informuj.

Nie wiem dokladnie czy o to chodzi, ale miałem coś chyba podobnego. W suchym sprzęiełku, po jakimś czasie, jak się między tarczami odłoży pył ze zużycia, to właśnie przy niewielkim obciążeniu ( np przy spokojnym ruszaniu ) może być taki objaw jakby się uślizgiwało z dziwnym popiskiem, czy zgrzytnięciem. U mnie wystarczyło rozebrać puszkę, wyciagnąć tarcze i przedmuchać je pożądnie. Problem zniknął jak ręką odjął. Nie wiem czy to napewno to, ale i tak wyczyścić nie zaszkodzi, a może pomóc. ;)

Pozdro! :D

Kurde mam nadzieję, że jak najszybciej do zobaczenia na drodze. Już się nie moge doczekać i siwieje zfrustrowany... :/

A może to nie prawidłowy montaż poszczególnych elementów.

Albo ruda chrupie :lol:

Montaż prawidłowy. W poniedziałek rozbieram

Całkowicie normalny i nieunikniony objaw w suchosprzęgłówkach. Jazda z otwartym sprzęgłem szczególnie w deszcz przyspiesza ten efekt. Krótkotrwale pomaga demontaż sprzęgła i przematowanie przekładek drobnym papierem ściernym lub włókniną. Można również pozamieniać tarcze miejscami. Te z głębi zamontować na wierzch. Zwrócić trzeba uwagę na prawidłowy montaż przekładek ze względu na różne grubości. Przy znacznym uślizgu i zwiazanym z tym hałasie jedynie wymiana sprzęgła.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.