Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
marian89

problem z wysprzęglaniem?

Polecane posty

witam. mam mokre sprzęgło w Ducati ss 600 . przebieg to 75 tys km. sprzęgło zaczyna ślizgać. czy objawem wytartych tarcz będzie tez problem ze schodzeniem biegów na niskie. z 5 na 4 itd.? dźwignia biegów jest sztywna i przy niskich obrotach silnika ciężko jest zrzucić bieg na niższy. sprzęgło mam hydrauliczne i odpowietrzanie już przerabiałem.olej mam motula 5100. 20-w50

Przy takim przebiegu możliwe że jest zuzyty, wybity kosz sprzegła. Tarcze "wieszając" się w wybitych rowkach uniemozliwiają pełne wysprzęglenie jednostki. Nie przeszkadza to w zmianie w górę, ale w dół mogą być takie objawy.

P.S. Nie masz problemów ze znalezieniem luzu na postoju z pracujacym silnikiem?

Przy takim przebiegu możliwe że jest zuzyty, wybity kosz sprzegła. Tarcze "wieszając" się w wybitych rowkach uniemozliwiają pełne wysprzęglenie jednostki. Nie przeszkadza to w zmianie w górę, ale w dół mogą być takie objawy.

P.S. Nie masz problemów ze znalezieniem luzu na postoju z pracującym silnikiem?

jak byś jeździł na moim dukacie. taki problem z znalezieniem luzu jest odkąd pamiętam. kiedys był mniejszy teraz narósł.

w takim przypadku i kosz i tarcze do wymiany ;/

W pierwszej kolejności demontaż i weryfikacja części zgodnie z zaleceniami producenta.

To ja sie doczepie i opowiem o przygodach z 620 sport...

Najpierw wymienilem olej na polsyntetyk i bylo ok, na fabrycznym (podobno tez syntetyk) tez bylo ok, potem wymienilem na syntetyk i zaczelo sie slizgac sprzeglo.Cwaniaczki w Moto_Rex bez ogladania stwierdzili, ze sprzeglo do wymiany (moto mialo ok. 10000 przebiegu). Pojechalem do serwisu w Bydgoszczy, tam stwierdzili, ze sprzeglo idealne i niby dokrecili jakis docisk i po tym bylo ok. Za rok wymienialem olej znow na syntetyk u paterokow na Przemyslowej (Hard Rock Garage chyba, czy cos... moto po ich "regulacjach" chodzilo gorzej niz przed) i znow zaczelo sie slizgac sprzeglo. Potem nie wiem, bo moto rozwalilem i sprzedalem... Nie chce mi sie wierzyc, by olej mial az taki wplyw na sprzeglo, producent zalecal syntetyk... Do dzis nie wiem o co chodzi...

Przy okazji dodam, ze na tej PRzemyslowej wymianialem tez opone, odwrotnie przykrecil nakretke i mi ja wygial... Opona niby tania (uzywana),usluga tez, ale sie zastanawiam, czy aby nie byla przyczyna mojej wywrotki...

Theodor jak zwykle diagnozuje problem 1 poście. Zgodzę się mimo, braku jakiejkolwiek fachowej wiedzy, ale gdzieś to już widziałem, kosz to na 99% przyczyna objawień silnika, a ten 1%pozostawię Ci na ewentualność jego włoskiej złośliwości ;)

P.S. Nie masz problemów ze znalezieniem luzu na postoju z pracujacym silnikiem?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.