Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Alcapone

Checa ze swiecami

Polecane posty

Czyszczeniu przepustnic?

Co masz na myśli?

P.S. trymmer 15 to już będzie bogato

Edytowano przez theodor

, bo przed wymianą pasków i

w sumie sam sobie odpowiedziałeś...   blokady na wałki i heja....

. Miałem nadzieje że może to TPS, ale także wygląda ok (na jałowym wskazuje 4.8%

Wartość kątowa TPS nie ma "wygladać ok" ;)

Poza tym skąd wartość 4,8 jako prawidłowa?

gng    0

Kiedyś już opisywałem, był problem z nadmiarem nagaru w przepustnicy i były przytkane bypassy, więc ktoś wcześniej podniosł przepustnice na lince gazu, tak że na jałowym była troche uchylona. Właśnie się zastanawiam co jeszcze poprzestawiano, żeby nie gasł na wolnych.

@theodor - racja bzdury piszę, nie znalazłem danych dla m750. Dla 749 ktoś pisał iż jest to 3,2%. Zresetuje TPSa, ale nie sądzę żeby to było źródło moich problemów.

@cinek - nie ja wymieniałem paski tylko serwis i zarzekali się że jest to dobrze, zresztą nie był to ich pierwszy dukat. Boje się że sam tego nie ogarne. A to nie jest tak że jak byłby przestawiony to by nawet nie odpalił?

Ja tu widzę 3 scenariusze:

1. Komuś wcześniej gasnął na wolnych obrotach i oprócz podciągniecia na gazie pogrzebał coś w ECU.

2. Jednak serwis nie dał rady i paski są źle ustawione

3. Serwis zasugerował, że może to być wina uszkodzonych wtryskiwaczy (paliwo złej jakości).

Myślę żeby zacząć od opcji 1, bo zawsze można wrócić to pierwotnych ustawień. Natomiast do 2 i 3 to będę musiał poszukać serwisu.

Ja to widzę tak:

Masz tyle zmiennych które ostatnio nastąpiły + kilka niewiadomych i domysłów że zacząłbym od początku.

Pomiar luzów zaworowych, kontrola poprawności montażu pasków, pełna regulacja układu wtryskowego (TPS, synchro na biegu jałowym i powyżej, trymmer)

Oczywiście sam TPS nie jest źródłem problemu, ale na 100% jest nieprawidłowość w tej kwestii.

Najpierw trzeba mieć 100% pewność poprawności ustawień by szukać usterki.

P.S. dla 749 kąt TPS to 2,3*

I jeszcze jedno. W M750 TPS-a sie nie reseuje z poziomu komputera, a fizycznie ustawia jego połozenie wzgledem lewej przepustnicy.

Edytowano przez theodor

gng    0

Jestem po kolejnej już regulacji i po przejechaniu 2 baków. Teraz średnia oscyluje w okolicach 7,5l/100km. Wydaje mi sie że to wciąż o 1l za dużo dla tego silnika, chociaż zastawiam się czy to nie ze wzg na temp. Warunki 60/40 trasa/miasto.

ok , bardzo dziękuje koledzy za wysiłek pisania obszernych postów ;)

Jeszcze kilka szybkich pytań:

-Czy te filtry k&N w jakiś specjalny sposób się czyści ? Czy normalnie sprężonym powietrze ? Czy trzeba wymienić na nowy ?

Trzymaj Kolego

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=k%26n+zestaw&search_scope=

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.