Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
krl

Ciekawe informacje z Włoch o VR i Ducati

Polecane posty

krl    0

Filippo Preziosi, podczas ostatniego wywiadu udzielonego La Gazzetta dello Sport, powiedział że postanowił wyjść na przeciw oczekiwaniom i propozycją Valentino Rossi i Jeremy Burgessa.

Ducati postara się podczas testów które odbędą się na torze Mugello 22-24 maja sprawdzić rozwiązania sugerowane przez Vale i Burgessa a co za tym idzie wykluczyć lub potwierdzić ewentualne dalsze kroki w rozwoju konstrukcji.

Włoski dziennik sugeruje że ta zmiana w podejściu Ducati a w szczególności Filippo Preziosi który nie ukrywa że jest absolutnie innego zdania niż VR jest wynikiem nacisku nowego właściciela a więc AUDI by doprowadzić do wykorzystania potencjału jaki niesie za sobą wiedza i doświadczenie jakie posiada 9 - krotny Mistrz Świata Valentino Rossi.

...........to juz wiemu czemu jest tak a nie inaczej......panowie ciagną, ale w dwie rozne strony!

...........to juz wiemu czemu jest tak a nie inaczej......panowie ciagną, ale w dwie rozne strony!

a to to było wiadomo już dawno, także po minie Valentino po treningach przed poprzednią rundą i jego komentarzach dot. zmian w motocyklu

Możliwe że coś ruszy ale z całym szacunkiem dla Filippo , nie jeżdzi on już motocyklem ładnych parę lat więc rozwój jest czysto teoretyczny .Zawodnicy czynnie jeżdżący ciągle zmagają się z przyswajaniem nowych technologii które raz bardzo im pomagają , do innych muszą się długi czas przekonywać aby stwierdzić czy są dobre . Są i takie które się zupełnie nie nadają . Nikt mi nie powie że motocykl jest dobry bo Stoner na nim potrafi jeżdzić - Kangur też kiedyś odejdzie a my musimy wygrywać :D .

W zespole jest wojna dwóch gigantów , nie sądzę aby doszli do porozumienia i któryś musi odejść ! ( Balcerowicz :lol: )

krl    0
Możliwe że coś ruszy ale z całym szacunkiem dla Filippo , nie jeżdzi on już motocyklem ładnych parę lat więc rozwój jest czysto teoretyczny .Zawodnicy czynnie jeżdżący ciągle zmagają się z przyswajaniem nowych technologii które raz bardzo im pomagają , do innych muszą się długi czas przekonywać aby stwierdzić czy są dobre . Są i takie które się zupełnie nie nadają . Nikt mi nie powie że motocykl jest dobry bo Stoner na nim potrafi jeżdzić - Kangur też kiedyś odejdzie a my musimy wygrywać :D .

W zespole jest wojna dwóch gigantów , nie sądzę aby doszli do porozumienia i któryś musi odejść ! ( Balcerowicz :lol: )

To jest fakt, aktualnie w Ducati ścierają się dwie strony, geniusz inżynierii który nie chce dopuścić do siebie informacji że dzieło które stworzył może być nie doskonałe - albo jak kto woli zbyt wymagające.

Filippo powiedział że konstrukcja Desmosedici wyprzedza swój czas (może to i prawda nie mniej jednak jest to stwierdzenie dość aroganckie i nie pozostawiająca pola manewru).

Z drugiej strony mamy genialnego kierowcę który nie jeździ już pierwszy rok więc ma swoje przyzwyczajenia i oczekiwania.

Stoner jak siadał na Ducati jeszcze nie był ukształtowanym zawodnikiem w klasie MotoGP więc był w stanie całkowicie podporządkować się wymogom motocykla – przypominam iż do dziś otwarcie mówi że czas pracy z Ducati wspomina z dużym nie smakiem za sprawą stresu psychicznego jakim był w tym czasie obarczony.

Valentino natomiast oczekuje czegoś więcej jestem przekonany że jak otrzyma to czego potrzebuje mimo wieku i faktu że sporo ludzi odwraca się od niego dalej będzie maszyną do zwyciężania.

Natomiast szczerzę myślę że czas Vale w Ducati jest już przesądzony dwie tak duże indywidualności nie będą w stanie osiągnąć porozumienia a to za sprawą tego że jak rację będzie miał jeden drugi będzie przegrany tego żaden z nich nie jest skłonny zaakceptować.

W tej sytuacji dla jednego jak i drugiego taki bieg spraw jest najlepszy : Filippo będzie mówił że oczekiwania Vale były na wyrost i nie poradził sobie z motocyklem tak wybitnym jak Desmosedici.

Rossi natomiast będzie mógł powiedzieć że mimo iż robił wszystko co było w jego mocy Ducati nie potrafiło zbudować motocykla którym mógłby nawiązać rywalizacje z innymi maszynami.

Co ciekawe obaj będą mieli rację.

możliwe, Rossi teraz będzie pewnie chciał odejść do innego teamu, takiego, gdzie dadzą mu większe pole manewru i głos w projektowaniu maszyny, z bardzo silną motowacją aby zwyciężać, choćby po to, żeby udowodnić, że pownni byli go posłucha w Ducatić. Z tego co się orientuje podobna przecież była geneza przejścia Vale z Hondy do Yamahy, miał dość narzucania mu woli koncernu, i zarzutów, że to może nie on zwycieża, tylko motocykl. No więc przeszedł do Yamahy, która w tamtym czasie nie miała motocykla, który byłby w stanie odnosić sukcesy, więc nie mając wiele do stracenia dali duże pole do manewru Rossiemu... i wiadomo jak to się skończyło

chciałbym aby Vale zwyciężał na ducati, jezeli nie, to żeby w ogóle jeszcze kiedyś zwyciężył MŚ... coś mi jednak podpowiada, że jego czas już chyba minął. I choc kiedyś nie byłem jego fanem, to polubiłem chłopaka i w głębi ducha wciąż mam nadzieję, i trzymam kciuki, żeby wszystkich zaskoczył.

krl    0

Ducati we wtorek rozpoczyna testy motocykla z wprowadzonymi zmianami zgodnie z wymogami Valentino, myślę że te testy mogą być przełomowe.

Aktualnie VR po zdobyciu drugiego miejsca w Le Mans w deszczu ma kolejnego asa w rękawie zobaczymy jak Vale i Nicky poradzą sobie z konstrukcją która podobno znacząco odbiega od motocykla na którym ściga się aktualnie team fabryczny Ducati.

Trzeba jeszcze nadmienic ze nie bedą jeszcze testowali nowego silnika

krl    0

Silnik który będzie testowany ma posiadać kompletnie nową elektronikę i zdecydowanie łagodniejszy przebieg krzywej mocy w późniejszym czasie przewidziano także testy nowego silnika 75°.

Testowany silnik ma mieć tez niższa moc maksymalna.

Ciekawe czy 75 stopni będzie lepsze niż Lka

krl    0

Mnie natomiast ciekawi czy zmiany proponowane przez ekipę Vale faktycznie okażą się tym co jest konieczne w przypadku Desmosedici.

Jest to jednak na tyle specyficzna i inna konstrukcja że boje się że kierunek może okazać się błędny takiego zdania przynajmniej jest Preziosi.

Tyle ze Preziosi stworzył tak wspaniały motocykl ze tylko kangur potrafił na nim jeździć. Mam nadzieje ze ekipa Burgesa utrze nosa Preziosiemu

Boa    0
Testowany silnik ma mieć tez niższa moc maksymalna.

Skoro obniżają moc, to może wywalą wszystkie "dupochrony" i enZo będzie mógł kupić kiedyś następcę 1098s :lol:

Ciekawe czy 75 stopni będzie lepsze niż Lka
Nooo nieźle, tylko czekać aż przeminie era legendarnych L twinów :twisted: :P

krl    0

Wieści z toru Mugello są pozytywne choć bardzo krótkie.

Vale twierdzi że nowa elektronika sterująca silnikiem to olbrzymi krok do przodu, co do zmian podwozia jak na razie brak informacji i trzeba czekać na oficjalny komunikat Ducati - choć z drugiej strony już dziś można śmiało stwierdzić że oficjalny komunikat będzie mówił o tym że wszystko jest super.

Zobaczymy w czasie wyścigu jak te zmiany przekładają się na ewentualne straty czasowe i miejsca w stawce.

P.S. Czy nie macie wrażenia że Hayden zaczyna upodabniać się do Vale ;) – a ten swoją drogą jest tak zmęczony jazdą na Desmosedici że ciągle spi. ;) :lol:

post-968-1366038100,518_thumb.jpeg

post-968-1366038100,5871_thumb.jpeg

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.