Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
krl

Kto w Ducati w sezonie 2013.

Polecane posty

krl    0

Czas na dywagacji ciąg dalszy:

Kto i gdzie pojawi się w przyszłym roku z czołowych zawodników, czy znów zobaczymy Valentino w barwach Hondy lub Yamahy.

Zacznijmy może od Yamahy – osobiście uważam że w Yamasze pozostanie na kolejny sezon J.Lorenzo – zapowiada to od dawna choć ostatnio wspomniał także o możliwości zastąpienia C.Stonera w zespole Hondy. W mojej skromnej opinii taki szczwany lis jak Jorge gra z Yamahą by zapewnić sobie lepsza gażę w kolejnym sezonie, gażę która jestem pewny że Yamaha będzie gotowa położyć J.Lorenzo – umówmy się że ewentualne pokonanie Vale na Hondzie jest wartością nie do przecenienia dla Yamahy.

Yamaha doskonale wie że dziś czołówka zawodników to Jorge, Casey i nie dogadujący się z Ducati Rossi – to jest ta najwyższa półka – wisienka na torcie – taki motocykl Pressidente o poranku w niedziele w Jarocinie.

Reszta co by nie mówić to jednak tło – bo kto poza Stonerem jest w stanie nawiązać walkę z Lorenzo – może czasem Pedrosa ale jak już przyznał sam szef HRC – Pedrosa nie jest materiałem na lidera ekipy i gdyby nie odejście C.Stonera byłaby duża szansa że nie zobaczyli byśmy Daniego w barwach repsola w kolejnym sezonie. Osobiście pałam też nadzieją że mimo odejścia C. Stonera Dani zostanie zmuszony do szukania nowego pracodawcy.

Z moich dywagacji wynika że Yamaha wystawi w kolejnym sezonie Jorge Lorenzo a w Hondzie Repsol pozostanie Pedrosa ale nie jako lider więc kto zostanie liderem? – ja stawiałbym na Valentino Rossi – włodarze HRC doskonale wiedza że jedyną bronią na Jorge jest właśnie Valentino Rossi a i tu mamy dodatkowy smaczek w postaci ewentualnego zdobycia tytułu przez Vale na Hondzie będzie to poważny cios w Ducati i stwierdzenie że to Ducati było powodem złych wyników Mistrza będzie mocno eksploatowane.

Idźmy więc dalej w mojej opinii co zresztą zdaje się potwierdzać w wywiadach z D. Brivio Yamahę opuści Ben Spies ( mowa o teamie fabrycznym ) a w to miejsce wejdzie jeden z zawodników satelickiego teamu Yamaha Tech 3 a więc A. Dovizioso lub C. Crutchlow – osobiście stawiałbym na tego drugiego.

Dobra rozdałem więc posady w dwóch najważniejszych zespołach, pozostał nam trzeci i to ten który interesuje nas najbardziej a więc Ducati.

Ducati moim zdaniem ma znacznie większy problem niż mogłoby się wydawać – doświadczenie wielu zawodników pokazuje że jest to na tyle trudny motocykl iż wielu naprawdę genialnych zawodników nie mogło poradzić sobie z Ducati ( S. Gibernau, M. Melandri, T. Bayliss, C. Checa czy T. Bayllis).

Myślę że w Ducati Pozostanie Nicky Hayden – ponieważ zna już ten motocykl jest nie konfliktowym zawodnikiem więc będzie dobrym partnerem dla nowej osoby w teamie.

Pozostaje więc najważniejsze pytanie kto jest w stanie wskoczyć w miejsce które opuści Valentino Rossi – osobiście nie widzę w stawce takiego zawodnika ( biorę pod uwagę styl jazdy poszczególnych zawodników i fakt że nikt nie może dołączyć z młodych gniewnych do Teamu fabrycznego) choć może mógłby sobie poradzić Cal Crutchlow – może Ducati będzie też rozmawiać z Dovizioso jak wiemy już proponowali wcześniej motocykl Andreii, może jeszcze Randy De Puniet jego styl jazdy także predysponuje go do Ducati

Choć ja stawiałbym na Włocha.

Co się kroi w mojej opinii dalej – otóż wiemy już że do Yamaha Tech 3 dołączy Bradley Smith który podpisał kontrakt z tą ekipą już rok wcześniej.

Kolejnym zawodnikiem który okazuje się radzić sobie naprawdę dobrze w klasie MotoGP jest Stepfan Bradl i pewnie pozostanie w tym zespole na kolejny sezon ( choć tu też może być niespodzianka).

San Carlo Gresini Honda zapewne zostanie zasilona o kolejnym motocykl w specyfikacji fabrycznej który zawędruje w ręce Maca Marquez-a.

Podsumowując moja stawka na sezon 2013:

Ducati

-Nicky Hayden

-Andrea Dovizioso

Honda

-Valentino Rossi

-Dany Pedrosa

Yamaha

-Jorge Lorenzo

-Cal Crutchlow

LCR Honda

-Stefan Bradl

Yamaha Tech 3

-Ben Spies ( choc nie wykluczałbym powrotu do WSBK )

-Braley Smith

San Carlo Gresini

-Alvaro Bautista

-Marc Marquez

Wiem że są to dywagacje ale wklejajcie swoje typy fajnie będzie wrócić po ogłoszeniu składów do tego postu I zobaczyć jak przedstawia się to po sezonie i jak nasze typy.

Mam identyczne przemyślenia na 2013 w motogp

wg mnie Pedrosa dostanie kontrakt na rok aby w 2014 mógł go zastąpić Marquez

zastanawiam sie tez nadawansem Ianonne do motogp

Honda bardzo mocno naciska zespoły którym dostarcza motocykle aby wywarły wpływ na DORNę odnośnie tego durnego przepisu który nie pozwala debiutantom startować w zespołach fabrycznych . Jeżeli im się to uda , Marquez ma zapewnione miejsce w Repsolu .

Czy Stoner na 100% odejdzie ?? Też nie byłbym taki pewny póki go tam faktycznie zabraknie :D . Honda już dziś proponuje mu podwójną gażę -tak więc obstawiam tę dwójkę w Repsolu .

Lorenzo oczywiście pozostanie w Yamasze a do pary myślę że dołączy naprawdę dobrze spisujący się Crutchlow.

Do Yamahy Tech3 i Doviego powróci Spies .

W Ducati :roll: ? Też sądzę że pozostanie Hayden a jako że zakładam zniesienie przepisu o którym wyżej wspomniałem , do duetu wskoczy młody gniewny - Andrea Bocelli .... yy no Iannone ;) .

A Valentino utworzy jednak swój własny team w którym bedzie jeżdził sam na Yamasze .

KRL ? Co można wygrać :?: ;) :lol: Pożyjemy zobaczymy jak się sytuacja rozwinie

ps . Doleję jeszcze oliwy do ognia i powiem że na fabrycznych już Panigalkach w SBK pojadą Checa i Baylis :D i naprawdę w to wierzę :thumbup:

No to Lorenzo mamy z głowy :D - wczoraj podpisał dwu letni kontrakt z Yamahą . Kto następny ??

krl    0

Lorenzo zostaje a więc wszystko według mojego planu ;) a Vale? to zależy od zmian w Ducati a tym czasem Ducati - ogłasza radykalną zmianę konstrukcji motocykla i testy przed GP USA nie wyklucza także startu na nowej konstrukcji na GP Indianapolis - szybko bardzo szybko.

Wiadomo już iż diametralnej zmianie ulegnie jednostka napędowa a serce Ducatisti mocniej zabije w momencie gdy zerknie na kąt rozwarcia cylindrów będzie to 75° co ciekawe jednostka nie jest rozwinięciem aktualnej jednostki napędowej Desmosedici a kompletnie nową konstrukcja z zupełnie inna elektronika sterującą.

Reszta motocykla zostanie dobudowana do jednostki napędowej a więc zmiany zapowiadają się naprawdę poważne.

Co ciekawe Preziosi zapytany o aktualne problemy Ducati w MotoGP i ich przyczynę bez wahania odpowiedział że nie jest ona znana i nie potrafią odpowiedzieć sobie i wszystkim zainteresowanym na pytanie co jest powodem wielkich problemów z prowadzeniem motocykla na suchej nawierzchni.

Preziosi powiedział że w zasadzie kolejno zostały wymienione wszystkie elementy motocykla mogące mieć wpływ na trakcję – niestety zmiany te nie przyniosły pozytywnych efektów – postanowiono więc podążyć drogą bardziej radykalnych zmian i zbudować motocykl od nowa zaczynając od zmian dotyczących serca motocykla a więc jednostki napędowej.

Co na to Valentino Rossi a no Vale powiedział tylko tyle – Moja przyszłość w MotoGP będzie wam wszystkim znana po GP Czech – należy to czytać po zmianach które zapowiedziało Ducati w konstrukcji Desmosedici Rossi podejmie decyzje zostaje w Ducati czy odchodzi.

czyli coraz mniej zostaje w Ducati z Ducati , brak pasków ,4 gary , brak ramy stalowej a teraz 75° :( , szkoda , ale takie realia postepu .

Czyli poniekąd Preziosi przyznał sie do tego że D16 nie jest konkurencyjnym motocyklem skoro musi zbudowac nowy motocykl... mnie to cieszy

krl    0
Czyli poniekąd Preziosi przyznał sie do tego że D16 nie jest konkurencyjnym motocyklem skoro musi zbudowac nowy motocykl... mnie to cieszy

Myślę i widzę w tym rękę speców od wizerunku Audi.

Stwierdzili oni że nakłady finansowe jakie poniesiono na zatrudnienie Valentino i ewentualny jego odejście z końcem sezonu do innego zespołu będzie wielką wpadką dla Ducati – zapewne więc postanowili zrobić wszystko by zatrzymać Vale i udowodnić wszystkim że Włoch zakończy karierę w MotoGP na Włoskim motocyklu z kolejnym tytułem Mistrza Świata.

Preziosi niestety musi schować swoje ambicje na jakiś czas za szafę ponieważ tu liczy się ten kto finansuje jego wizje a trzeba pamiętać że zabawa w MotoGP jest naprawdę droga..

Do niedawna byłem prawie pewny że 46 odejdzie od Ducati ale teraz rodzi się kolejne światełko w tunelu tym bardziej że Vale nie przywykł przegrywać. Mam nadzieję że wpływy Audi przyniosą odpowiednie skutki .

Jako że Doctor tradycyjnie chce ogłosić transfer po gp Czech trzeba się śpieszyć :) . Ciekawe co pokarze nam nowa konstrukcja ciekawe :roll:

Dla mnie jest to kolejny jasny punkt w kwestii przejecia Ducati przez Audi

Lekko offtopując - zamówiłem ostatnio do mojego moto termostat ekspresem z fabryki - był w 3 dni, a mamy szczyt sezonu - widać znaczną poprawę logistyki Ducati, tak to zaczyna wyglądać po niemiecku :lol:

wczoraj w czasie treningow moiwili ze nowy silnik bedzie jednak L-twinem - ktoś cos wie?

krl    0
wczoraj w czasie treningow moiwili ze nowy silnik bedzie jednak L-twinem - ktoś cos wie?

Z wypowiedzi Preziosi-go dla Ductalk - wynika jasno że na najbliższe testy przygotowano nowy wcielenie aktualnego silnika jednakże jak powiedział Preziosi jest to konstrukcja nowa w 70%. Natomiast za dwa miesiące odbędą się ostateczne testy drugiej jednostki napędowej o mniejszym koncie rozwarcia cylindrów 75, ponieważ taka jednostka generuje mniejsze wibracje niż L-Twin.

Choć po tych testach może się okazać że nowy L-twin z nowoą elektroniką spełnia oczekiwania więc nie będzie zmian w budowie jednostki (mowa o kącie ) - świadczy to o tym że w Ducati Corse jest poważna praca nad kilkoma rozwiązaniami chłopcy musieli dostać zastrzyk finansowy i postanowili pracować na kilku frontach.

krl    0

Faktycznie wczoraj na stronach Dorny pojawił się taki komunikat.

Niestety zniesienie tego przepisu to bardzo zła wiadomość ponieważ oznacza to że Honda dokonała transakcji wiązanej.

Sam fakt dopuszczenia debiutanta do zespołu fabrycznego w pierwszym sezonie startów w klasie MotoGP to rzecz jasna mało istotna sprawa i małe zagrożenie dla reszty stawki i ogólnie rzecz która nie ma wielkiego wpływu dla nas kibiców.

Był to przepis o który walczył E.Poncharal który chciał by do zespołów satelickich mogli trafiać zawodnicy tacy jak choćby B. Spies a to dla odmiany powodowało że w zespole satelickim pojawiały się maszyny w specyfikacji fabrycznej choć oczywiście z pewnym opóźnieniem w dostawie tych najnowszych rozwiązań, kolejny przykład to śp. Marco Simoncelli który w zespole satelickim miął fabryczna Hondę a wraz z ich przyjściem pojawiali się sponsorzy.

Jak wszyscy zapewne wiedzą Honda Repsol walczyła o zniesienie tego przepisu nie dla tego że jest pewna iż M. Marquez wsiądzie w sezonie 2013 na Hondę i pozamiata stawkę w grę wchodzi nacisk sponsora Repsola i jego kasa – ponieważ jak pokazuje doświadczenie wielu lat to czy MM okaże się być takim talentem jak go ogłaszają zobaczymy zapewne za kilka lat (przypomnę historię innego pupila REPSOLA- D.Pedrosy).

Wracając więc do transakcji wiązanej to niestety tak jak napisałem w grę wchodzi grubsza sprawa niż pojawienie się MM w MotoGP. W grę wchodzi poważna zmiana przepisów która ma się odbywać w ciągu kolejnych trzech lat począwszy od 2013r.

Honda stawiała wielki opór Dornie przed wprowadzeniem kolejnych przepisów ograniczających zapowiadając nawet odejście z MotoGP.

Nowe przepisy które oczywiście rzekomo mają wpłynąć na zmniejszenie kosztów a co za tym idzie pojawienie się w stawce większej ilości producentów i większej ilości maszyn prototypowych. Honda twierdzi że kolejna zmiana przepisów to kolejna zmiana motocykli a co za tym idzie kolejne „Euro” do wydania.

Dodatkowo ktoś wpadł na idiotyczny pomysł że by nie podnosić kosztów zespołom CRT ograniczy się na przykład ilość obrotów silników prototypów i tym prosty zabiegiem – ograniczy się też ich moc. Zresztą ograniczania będą szły dalej do 2015r. będzie wprowadzona jedna jednostka sterująca elektroniką dla wszystkich zespołów, nie będzie można używać karbonowych tarcz hamulcowych itd., itp.

Czy to oznacza że pojawi się więcej zespołów w MotoGP – odpowiedz jest prosta NIE – przykładam niech będzie wypowiedz Kawasaki – jasno stwierdzili że zmiany w przepisach MotoGP są tak częste że nie są w stanie rozwinąć konstrukcji na tyle by w tak krótkim czasie przed zmianą przepisów być konkurencyjnym, ponieważ oznacza to że po zmianie przepisów często trzeba zmieniać projekt a to nie obniża kosztów a przeciwnie podnosi je.

Jeszcze dobitniejsza była odpowiedź menedżera zespołu Aprili który jasno stwierdził iż zespół Aprili jest już obecny w WSBK więc nie widzi powodu budowania i rozwijania specjalnej wersji motocykla z SBK tylko po to by jeździć w MotoGP.

Jazda ta choćby za sprawą jednej elektroniki dla wszystkich nie wpłynie w żaden sposób na postęp technologiczny w Aprilii – ta nie będzie miała gdzie rozwijać i testować własnej elektroniki ( tu trzeba dodać iż elektronika Aprili uchodzi za zdecydowanie najlepsza ze wszystkich stosowanych w WSBK i przekłada się to na produkt seryjny jakim jest RSV4).

Tym sposobem kolejny raz dochodzimy do ściany i okazuje się że wszyscy poza oczywiście Dorna widzą zły kierunek – wspomniał o tym odchodzący C.Stoner, mówi o tym wielu obserwatorów i znanych komentatorów MotoGP i mamy kolejny drobny krok w stronę pogłębienia zapaści MotoGP.

Przepis mówiący o tym ze debiutant nie może wystąpić na motocyklu fabrycznym z pewnością był durny , ale Dorna faktycznie chyba tylko pozornie ustępuje .

Dyrekcja jak wiemy pochodzi z Hiszpani podobnie jak Repsol a ten związany jest z Hondą :roll: fiu fiu ładnych kilkanaście lat . I tu na język ciśnie się wręcz teoria spiskowa :( : DORNA wspiera Hondę , Honda Repsola a Repsol Dornę .... ;) "Wolna amerykanka" federacji motocyklowej wychodzi mi już bokami ,jej kontrowersyjne decyzje i popierniczone przepisy ale cóż - mają niestety monopol na grand prix :( .

Wcześniej jak mówił KRL Yamaha prosiła o zniesienie przepisu rookie... dla Spiesa i co ?? Yamaha / Ducati (Rossi , Capirosii itd) chcieli ograniczyc elektronikę i co ?? Za to kochana Dorna chce wprowadzić jedną jednostkę sterującą dla wszystkich - masakra .

Pomału dojdziemy do tego ,że wycofają się wszystkie zespoły ,już dzisiaj nie mamy Suzuki , Aprilii i Kawasaki , Ducati wydaje ostatnie pieniądze na Rossiego który nie ma wyników - na szczęście Audi trochę budżet podratuje - ale dokąd zmierzamy ? Gdzie rozwój ? CRT przyszłością tych mistrzostw ?? Kpina jakaś . Jeszcze trochę a będzie to rywalizacja samych Hond z CRT :lol: a reszta zajmie się tylko WSBK bądż stworzymy nową klasę na wzór Moto GP - ale jak znam życie i tam znajdzie się jakiś Ezpeleta i zacznie liczyć zyski - nie tedy droga !

Dorna wymaga jakiejś reorganizacji , przegrupowania - może coś na kształt tzw. rady nadzorczej której udziałowcem byłby każdy kto wystawia motocykl i posiadałby np.jednego przedstawiciela aby zespoły nie były bezsilne i miały coś do powiedzenia.

NIE ZABIJAJCIE TAK PIĘKNEGO SPORTU !!!

ps. Może i prosto ale od serca :cry:

Na portalu Facebook V. Rossiego pojawiła się informacja :Honda Racing Corporation poinformowała że D.Pedrosa oraz M. Marquez będą reprezentować barwy Repsola w sezonie 2013-2014 w kat. Moto GP .

Coraz bardziej wierzę że jednak Valentino , dzięki panom z Audi , postawił na Ducata :D

post-392-1366038354,9864_thumb.jpg

Tak na szybko wyczytane rano.. Jednak VR nadal w Ducati... Ciekawe ile w tym prawdy

Rossi confirms Ducati stay

"I talk like someone who's staying"

Milano, 12 July 2012

From Mugello Valentino suggests that he'll stick with the team from Borgo Panigale. "With Audi's help we'll be able to fix our problems over the next few years"

Valentino Rossi, 33, has been with Ducati for two seasons. Ansa

The marriage between Valentino Rossi and Ducati has been through a few ups and downs over the last two seasons, but it's a marriage that will continue, at least according to what the 33-year-old nine-times world champion said in a press conference at Mugello. "I'm talking like someone who is going to stay at Ducati..." said Valentino in his usual playful tone. He added: "You have to trust that with the help of Audi [which has taken over the Bonomi Group – Ed.] we'll be able to solve the problems we haven't been able to fix over the next few years. I was happy after speaking to them because they're full of enthusiasm to improve the bike. We'll talk about the future next week."

UP FOR MUGELLO — Valentino also spoke about Mugello, a circuit where he has won nine times in his career: "I had a nasty fall in 2010 but I have lots of wonderful memories too," explained Rossi, whose best result of the season was a 2nd-place finish in France. "This is a fantastic track and there's always a great atmosphere that makes it a special place. I really do enjoy racing here because there are loads of fans close to the track. We have to make an extra effort to go even faster this weekend. We didn't do badly in Germany, especially at the end when I was able to keep at a good pace and overtake a few people. We must start better here and try to keep as close as possible to the front runners."

Gasport

© RIPRODUZIONE RISERVATA

/Gazzetta dello Sport/Motori/Motomondiale/MotoGP/Primo_Piano/2012/07/12/valentino.xml

Tweet

krl    0

Dzisiejsze wydanie La Gazzetta dello Sport publikuje wywiad z Vale który mówi że "Rozmawia z Ducati jak ktoś kto zostaje" według LGdS Vale w swoim tonie informuje wszystkich że będzie walczył na Ducati w kolejnym sezonie. Na Mugello pojawią się dwienajważniejsze osoby z AUDI które wraz z Vale mają ogłosić ważną decyzję.

krl    0
Mamy taka sama poranną prasowke widzę.

Dokładnie tak :lol: :lol:

Jest Królem...............macie swiadomość jak On pieknie zakrecił wszystkimi. Jedzie źle ( a mozna lepiej prawda Casey?), ale On jeszcze robi łachę czy zostaje. Muszą go prosić, nie mogę. Innych jak mówili, ze na tym sie nie da jeżdzić wysyłali do psycho. jakby wygrywał tez by nakrecił wszystkich tak, że tez by go prosili. Jest dobry, cholernie dobry. Szkoda Nikiego, szkoda.........moze go fabryczna yamaha weżmie. Ale by było jakby skopał dupska wszystkim.

Jak widać Ducati jest mega trudnym motocyklem i chyba łatwiejsza droga jest dostosować (czyt zbudować całkiem nowe moto) ducata do siedmiokrotnego mistrza swiata, niż szukać kolejnego zawodnika który poradzi z nim sobie jak Kazio. Poza tym Rossi robi dobra robotę gdyż kiedy u suszi które wygrywa następuje spadek sprzedaży tak u Włochów następuje duży wzrost rzędu 20%. Dane za 2011r. Nieważne jak mówią byleby mówili i nie przekrecilu nazwy.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.