Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

wwk

Monster 1000 ie S wersja R :D

Polecane posty

Bez reflektora wygląda lepiej :D

wwk    0

Bez reflektora wygląda lepiej :D

Bez reflektora dużo lepiej mi się nim jeździ  :mrgreen: a co najważniejsze już jest plan na najbliższy czas, żeby go znów ściągnąć.

Czyli poprawić wygląd. W sumie reflektor to taki gadżet ;).

KGr    1

Noc jest od spania a nie od jezdzenia :)

Od spania, albo od odpoczynku zależy. Monstern natomiast jest od jeżdżenia, a nie od świecenia, w końcu to nie latarnia, ani nie lampka nocna :).

wwk    0

Od spania, albo od odpoczynku zależy. Monstern natomiast jest od jeżdżenia, a nie od świecenia, w końcu to nie latarnia, ani nie lampka nocna :).

Dokładnie  :twisted:

wwk    0

Tak bardzo wstępnie się przymierzyłem i chyba czeka mnie dużo cięcia i spawania, ale wiem w jakim kierunku idę  :twisted:

zdjciefk.jpg

wwk    0

Założyłem szybki gaz Euro Racing

img44611.jpg

i czekam na pogodę.....

W międzyczasie eksplodował mi kolejny akumulator. Szukałem długo przyczyny i okazała się prozaiczna. Większość akumulatorów bezobsługowych (tzn nie żelowe, tylko zalewane wodą destylowaną i trwale zamykane) nie jest przystosowana do pracy w pozycji leżącej, do tego wysoka temperatura (mocowanie dokładnie nad pionowym cylindrem) i bum ;)

Teraz w wolnych chwilach kleję akumulator wyścigowy z ogniw LiPoFe, cenowo to samo co dobra aku żelowy, a waga około 650g, bardzo wysoki prąd rozruchowy (200A) i długi cykl życia (ok 1000 cykli rozładowanie-ładowanie czyli ok 2 lata bezobsługowo) plus małe wymiary :) same zalety i jedna mała wada (mała pojemność ok 6-7Ah)

wwk    0

Zacząłem z Enzo ustawiać cam timing i muszę dorobić stabilniejsze mocowanie do zegarów. Generalnie wczoraj było więcej walki z dorabianiem narzędzi niż z mierzeniem.

ekq.jpg

Ale wiem, że na pionowym cylindrze już jest rozjazd o około 5 stopni.

Przydałby się uchwyt mocowany pod otwory pokrywki rewizyjnej zaworu.

Powodzenia i cierpliwości :)

wwk    0

Post pod postem, z góry przepraszam.

No więc udało się. Razem z Enzo zmierzyliśmy oraz skorygowali camtiming. Jak pisałem wcześniej opłacało się bo rozjazd był bardzo duży. 

Zdjęcia są jakie są bo robione kalkulatorem.

Poniżej miernik zegarowy firmy JMP (dostępny w larssonie). Podstawa to przeróbka z podstawy magnetycznej (ok 100 zł w dobrym sklepie zajmującym się techniką pomiarową). Do tego przedłużona stopka z pręta M3 (gwintowanego) z podkładką ponadwymiarową tak aby podeprzeć ją na płytce zaworowej.

5j9u.jpg

Tutaj narzędzie do obracania wałem, również firmy JMP (larsson - nie jest opisane, że do ducati). do tego tarcza pomiarowa, homemade czyli wydruk z neta zalaminowany i podklejony do czegoś twardego. Wskaźnik zrobiony z paska blachy ocynkowanej, mocowany do śruby na silniku.

xdpm.jpg

Piston stop tool, zrobiony ze starej świecy w celu znalezienia TDC. To akurat sam zrobiłem :)

mcbk.jpg

A tu już sam pomiar, trzeba jeszcze zainwestować w szczelinomierz metryczny z zakresem od 0.04 do min 0,1 (z kilkoma listkami po drodze).

6psm.jpg

Pionowy cylinder jest dość łatwy do zmierzenia, przy zdemontowanym zbiorniku paliwa. Natomiast poziomy cylinder do droga przez mękę, ustawienie miernika zegarowego to zabawa na dobre pół godziny.

W sumie nie jest to trudne, a zasadnicze dla prawidłowej pracy silnika, silnik 2 zaworowy obiektywnie szybko i prosto się ustawia. Polecam każdemu.

Swoją drogą, dlaczego nie zrobiłeś tego przed montażem silnika w ramę?

wwk    0

Przy wszystkich przeróbkach wogóle nie wyciągałem silnika z ramy ;)

Musiałem wykazać się ptecyzją chirurga ;)

wwk    0

Trochę pada i nudziło mi się.

lx2q.jpg

Wiem, że na zdjęciu wygląda jak bym chciał siodełko dziecięce doczepić, ale nie o to chodzi :razz:

Po cięciu było spawanie:

jf8g.jpg

Następnie przyszedł enzo i przewrócił moją koncepcję ;)

Edytowano przez wwk

stary ale ty masz pokręcone pomysły:)  - i tak pierwsze co przyszło na myśl, to napisać Ci o siodełku...  szala się przeważyła - muszę Cię odwiedzić:)

wwk    0

Nie tylko siodełko, ale boczki i błotnik są też w dziale garaż (wydaje mi się, że cena super)

wwk    0

BTW, znalazłem wykres z hamowni, ze Skorzęciana. Ciężko porównać z wcześniejszymi wykresami bo hamownia hamowni nie jest równa, ale w porównaniu z innymi pomiarami jakie widziałem wyszło w miarę ok. Widzę dalszy potencjał poprawy w miarę prostymi środkami, ale nie mogę wszystkiego zrobić na raz - przyjemność trzeba sobie dawkować.

Jak na 2 zaworowca jest przyzwoicie:

pmuf.jpg

Kiedyś napisałem że chcę 95 na kole, chcę wiecej.... 110-115 na kole to było by coś :)

Zresztą jak jechałem ostatnio po mokrym to trochę mnie przerażenie brało, bo ciężko było tylne koło opanować.

Edytowano przez wwk

wwk    0

Udało mi się wyciągnąć wiązkę, strasznie dużo waży. Po wyeliminowaniu zegarów wydaje mi się, że znaczna część kabli jest zbędna.

yf8.jpg

Dziś pewnie uda się wyjąć ramę i zawieźć ją do spawania :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.