Arecki 9 Napisano Maj 17, 2020 (edytowany) W pokrywie alternatora osadzony jest czujnik polozenia walu, wedlug serwisowki, szczelina pomiedzy kolem zebatym a czujnikiem powinna byc w przedziale 0.6 - 0.8mm Dodajac uszczelke oddaliles ten czujnik o grubosc uszczelki (jakis milimetr) Kiedys kolega zwrocil sie do mnie bo mu silnik nierowno chodzil, wczesniej pomalowal pokrywy proszkowo i zamontowal czujnik nie czyszczac gniazda z farby Zmierzylem odleglosc i mial 1.5mm, po zeskrobaniu farby z gniazda wyszlo 0.7mm i wszystko wrocilo do normy Edytowano Maj 17, 2020 przez Arecki 1 LucjanoR zareagowało na to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
LucjanoR 3 Napisano Maj 17, 2020 Strachy na lachy, nie słyszałem żeby jakikolwiek silnik sam sobie zdrapywał silikon i się nim żywił. Poza tym o wosku pszczołach i faszyzmie to kabaret można zrobić, ale juz na pewno nikt sobie nie pomoże dyskutując w temacie mechaniki i MODYFIKACJI- bo przecież taki temat aktualnie uskuteczniamy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
LucjanoR 3 Napisano Maj 17, 2020 55 minut temu, Arecki napisał: W pokrywie alternatora osadzony jest czujnik polozenia walu, wedlug serwisowki, szczelina pomiedzy kolem zebatym a czujnikiem powinna byc w przedziale 0.6 - 0.8mm Dodajac uszczelke oddaliles ten czujnik o grubosc uszczelki (jakis milimetr) Kiedys kolega zwrocil sie do mnie bo mu silnik nierowno chodzil, wczesniej pomalowal pokrywy proszkowo i zamontowal czujnik nie czyszczac gniazda z farby Zmierzylem odleglosc i mial 1.5mm, po zeskrobaniu farby z gniazda wyszlo 0.7mm i wszystko wrocilo do normy Słuszna uwaga, na pewno podzielę się i tym spostrzeżeniem czy w jakikolwiek to wpłynęło na obroty. Taki mały szczegół i tak bardzo komplikuje sprawę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
LucjanoR 3 Napisano Sierpień 16, 2020 Od czasu operacji przejechałem ponad 1000 km i wszystko jest szczelne. Profilaktycznie sprawdziłem filtr oleju i dodatkowy filtr siateczkowy i nie było nigdzie ani skrawka silikonu. Silnik tyka tak samo dobrze jak przed wymiana uszczelki. Mogę polecić zakładanie dedykowanej uszczelki a nie tylko uszczelnianie silikonową masą jak to kest czynione na pierwszy montaż. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach