Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Ciechu

Akcesoryjne siedzenia MTS 1000DS

Polecane posty

Mam dosyć prozaiczne pytanie dotyczące kanapy w multistradzie 1000. A brzmi ono: czy warto zainwestować w żelowe kanapy Ducati Performance? Czy jest wśród was osoba, która miał możliwość porównania seryjnych siedzeń z akcesoryjnymi?

O ile się nie mylę w starej multistradzie można spotkać 3 rodzaje siedzeń. Najstarszy typ pokryty materiałem skóropodobnym (gładkim), następnie perforowane antypoślizgowe siodło z gąbką w środku i wreszcie żelowe ducati perormance. Pierwszy typ jest podobno twardy jak deska. Ja w swoim egzemplarzu z 2004 roku mam antypoślizgowe siodła (prawdopodobnie z późniejszego rocznika) ale w trasie tyłek drętwieje na nim jak złoto. Póki co nie wyobrażam sobie śmignąć 800km na raz podczas gdy po przejechaniu trasy z mazur do Warszawy nie czuję 4 liter. Kanapy DP są niestety bardzo drogie ale jeśli to ma być jedyna droga do dłuższych tras to może warto? Szczególnie zależy mi aby posłuchać opinii po zmianie perforowanego siedzenia na żelowe.

Chodzi mi także po głowie autorska modyfikacja oryginalnego siodła, ale póki co nie udało mi się znaleźć w sprzedaży żelowych mat, które samemu możnaby sobie dociąć i wpasować pod poszycie siedzenia. Druga sprawa to koszmarny dostęp do tego siodła ale w zimie pewnie będzie na to czas.

masz prostszy sposób: kup spodenki dla rowerzystów z żelowymi wkładkami - tanio i dobrze ;)

widziałem ostatnio takie siodło DP na allegro w bardzo okazyjnej cenie, sam się zastanawiałem... sam się nad nim zastanawiałem, mam takie samo siodło jak Ty, i nie ma tragedii, dlatego odpuściłem

to ja też dołączam się do prośby o ocenę żelówek.

Dodatkowe wkładki robi firma http://www.mariomoto.pl/

mnie szyli siedzenie do R 1100S bo oryginalne było jak deska i efekt był ok. Wiem, że wkładają żel do siedzeń

Bartek

Nie znam siedzenia MTS 1000. Rozwiązaniem jest tapicer co za nie dużo kwotę wymieni środek siedzenia na wkładkę żelową. Sprawny mistrz nie powinien zostawić śladu po swojej pracy. Dobre siedzenie to podstawa. Ja też robiłem siedzenie u Mario, chociaż to był nowy motocykl z salonu - wymienili mi wszystko (wkładkę żelową, nowe poszycie), na oryginalnym nie dało się jeździć.

Ja mam siedzenie żelowe Ducati preformance i oryginał w pudełku w garażu. Po 300 km kości na tyłku dają się we znaki i na żelowym siedzeniu. Problem w tym, że to bardzo subiektywne odczucie :)

Teraz sam mogę sobie odpowiedzieć na to pytanie. Kupiłem używane siedzenie żelowe Ducati Performance i albo trafiłem na mocno wysiedziany egzemplarz albo niczym się ono nie różni od oryginalnej kanapy. Przejechałem wczoraj 700km zaś przedwczoraj 300 i tyłek bolał jak złoto. Po dłuższym czasie miałem wrażenie że żel odpłynął na boki a ja siedzę już tylko na drewnianej desce powleczonej alcantarą. Niestety nie mam porównania z nowym siedzeniem ale jeżeli to, które ja kupiłem, działa tak jak nowe to wydatek jest nie do końca uzasadniony. Szkoda że zdjęcia tego cholernego zbiornika paliwa wymaga tyle zachodu. W zimie chyba skuszę się na dodatkową wkładkę żelową.

Edytowano przez Ciechu

Niestety nie mam porównania z nowym siedzeniem ale jeżeli to, które ja kupiłem, działa tak jak nowe to wydatek jest nie do końca uzasadniony.

Jeśli masz ochotę, to możesz porównać z siedzeniem w moim motocyklu. Nie jest nowe, ale nie narzekam na specjalny brak komfortu. Może to po przesiadce z SS? ;)

Nie jeździłem, co prawda, w długie trasy, ale np. Warszawa-Jarocin bez bólu.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.