Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
kinio

Hamulec nie do odpowietrzenia ???

Polecane posty

Witajcie - mieliście taką sytuację;

...zabieram dukata po zimie na przejażdżkę, po czym się okazuje że tylny hamulec nie wraca i cały czas zaciska ...po paru kilometrach dopiero puszcza - więc odpowietrzam go ...ale za cholerę się nie da tj.

zakładam rureczkę ze strzykawką na odpowietrznik - odkręcam go trochę i pompuję (wciskam pedał hamulca) ...do rureczki cały czas lecą bombelki z małą ilością płynu - ale płynu w zbiorniczku ni chu chu nie chce ubyć :/ ...o co chodzi ...mógłbym tak cały dzień i nic - cały czas to samo :/

...miał ktoś z was taki problem ? ...coś z pompą?

poczytaj watek "multistrada 1200 - tylny hamulec"  - kłaniają się podstawowe prawa fizyki/grawitacji :yawn: ...

@cinek ...jesteś w stanie mi ten art. podsunąć bo przeglądnąłem kilka i nic o w/w problemie nie znalazłem 

poczytaj watek "multistrada 1200 - tylny hamulec"  - kłaniają się podstawowe prawa fizyki/grawitacji :yawn: ...

Zdaje się chodzi o to  że odpowietrznik jest skierowany w dół i za żadne skarby tego nie odpowietrzysz . W większości ducatów musisz zacisk odkręcić , chwycić w dłoń z odpowietrznikiem skierowanym do nieba i tak odpowietrzasz w try miga :mrgreen: . 

Napisano (edytowany)

monster 620 dark z 2002, kurna tu chyba wszystkie odpowietrzniki są w góre ...coś jest nie tak ...nie wiem czy to nie pompa 

...na ile odkręcacie odpowietrznika ..jak sądzę tak do 60 stopni ~ 1/4 obrotu powinno wystarczyć 

Edytowano przez kinio

Zdaje się chodzi o to  że odpowietrznik jest skierowany w dół i za żadne skarby tego nie odpowietrzysz . W większości ducatów musisz zacisk odkręcić , chwycić w dłoń z odpowietrznikiem skierowanym do nieba i tak odpowietrzasz w try miga :mrgreen: . 

Oddaj to do fachowca - nie masz zielonego pojecia o tym co chcesz robić , a przypomnę Ci że grzebiesz przy najważniejszym układzie pojazdu - hamulcach!!!

...hmm, próbuję sobie rozwiązać problem :]

....w zeszłym sezonie wymieniłem płyn w hamulcach i sprzęgle i nie było z tym żadnego problemu... a tu masz!

...hmm, próbuję sobie rozwiązać problem :]

....w zeszłym sezonie wymieniłem płyn w hamulcach i sprzęgle i nie było z tym żadnego problemu... a tu masz!

... bo to dwa inne światy - odpowietrzenie  a wymiana ...

zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa: napisałes że  ""tylny hamulec nie wraca i cały czas zaciska""

może tobie się pompa zacina??? ostatnio robiłem monstera w którym po zimowym postoju skorodowało wnętrze pompy - efekt był podobny - po wciśnięciu dźwigni hamulca cylinderki nie wracały i blokowały koło...

Popieram Cinka, oddaj to do zrobienia komus kto ma o tym pojecie.

Ja kolego rozebrałbym na start pompe i zaciski, poczyścił, zalał nowym płynem i delektował się przyjemnością płynącą z jazdy :) jeżeli nie potrafisz tego zrobić sam od A do Z to oddaj to komuś i śpij spokojnie. pzdr

Osobom bez doświadczenia odradzam rozbieranie zacisków. To nie układ hamulcowy z samochodu.

Poza tym jestem absolutnie pewien że nikt nie dysponuje w garażu płynem który Brembo zaleca do konserwacji uszczelnień tłoczków, tak samo raczej mało kto dysponuje wiedzą w jaki sposób należy przeprowadzać taka konserwację. W efekcie układ hamulcowy ma relatywnie duże skoki jałowe pompy czy tłoczków, mniejszą dozowalność itp.

To nie jest  plyn do konserwacji ale specialna pasta ktora moze dzialac w wysokich temperaturach .Jest do kupienia w dobrych sklepach motoryzacyjnych za  50 zl.Zadna filozofia. No chyba ze co w niektorych serwisach.

zacisku jako tako sie nie rozkreca .Trzeba wyjac kazdy tloczek z osobna Umyc w benzynie ekstr.Uszczelki delikatnie wyczyscic i nasmarowac.Nastepnie wlozyc tloczki tak aby nieuszkodzic delikatnej uszczelki.Dziekuje.Bro sie nalezy.

Robie w moich motocyklach taki przegladzik co roku i jakos wszystko dziala.Zyje.Nie ma sensu wywolywac w prostej czynnosci jakiejs niesamowitej ideologii,to nie start promu kosmicznego,tylko zecz skladajaca sie z 6 elementow.

Edytowano przez adrian

To nie jest  plyn do konserwacji ale specialna pasta ktora moze dzialac w wysokich temperaturach .Jest do kupienia w dobrych sklepach motoryzacyjnych za  50 zl.Zadna filozofia. No chyba ze co w niektorych serwisach.

zacisku jako tako sie nie rozkreca .Trzeba wyjac kazdy tloczek z osobna Umyc w benzynie ekstr.Uszczelki delikatnie wyczyscic i nasmarowac.Nastepnie wlozyc tloczki tak aby nieuszkodzic delikatnej uszczelki.Dziekuje.Bro sie nalezy.

Robie w moich motocyklach taki przegladzik co roku i jakos wszystko dziala.Zyje.Nie ma sensu wywolywac w prostej czynnosci jakiejs niesamowitej ideologii,to nie start promu kosmicznego,tylko zecz skladajaca sie z 6 elementow.

Spoko, rób co chcesz.

Edytowano przez theodor

Umyc w benzynie ekstr.Uszczelki delikatnie wyczyscic i nasmarowac

obym nigdy Cie nie spotkał jadącego z naprzeciwka wprost na mnie....

Kurcze - czyszczenie zacisku to wydatek 40-100 zł - Was pogieło żeby tyle oszczedzać na własnym zdrowiu/życiu ???

jak Was nie stać na to, to sprzedajcie motocykl - rower jest bezpieczniejszy , zdrowszy i można samemu grzebać do woli...

proszę mi tu nie szydzić z rowerów :)  ,  powodzenia w samowolnemu grzebaniu w tym sprzęcie ;)

post-86714-0-78855100-1372896354_thumb.jpg

Edytowano przez 2wheels

popompuj naciśnij i  potem odkrec z tego co napisales to wynika ze na odkreconym pompujsz. pozdrawiam

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.