Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
xraymutation

monster 695 gaśnie z rzadka na wysprzęglonej 1-ce

Polecane posty

Słaba sytuacja przy dojeździe do przodu świateł lub w korku..

Maszyne mam parę dni. Jedyne co mogę powiedzieć, to że przewiozłem ja w mega deszczu i 2 dni później gasła mi często na jedynce. Żeby dojechać do domu, musiałem ją żyłować na sprzęgle. Jako, że ma obciętego bobra i w czasie deszczowej przejażdżki wszystko się lało pod siedzenie, założyłem,że coś się zalało i dałem jej wyschnąć. Jeden dzień  i znowu było ok. Niestety nie na 100% - problem jak w temacie posta - gaśnie skubaniec na wysprzęglonej 1-ce.

W czasie jazdy w mieście, potrafi się to zdarzyć ze 3 razy w ciągu 1godz. Wystarczy, żeby mnie kiedys postawić w jakiejś niebezpiecznej sytuacji :/

Spotkał sie ktoś z Was z podobnym problemem?

W M695 przy standardowym kompie jest recall na wymianę mapy - ze względu na możliwość gaśnięcia na wolnych obrotach. To co opisujesz może być czymś innym, ale dobrze by było zacząć od wymiany mapy w ECU na właściwą (o ile masz standardowe ECU).

dziwna sprawa, że on nie 'szarpie' w momencie gaśnięcia, nie gubi obrotów. Objaw jest taki, jakby ktos przekręcił stacyjkę na 'off'.

A może czujnik stopki bocznej Ci się zalał?? Przeczyść styki, zajrzyj jak to tam wygląda, może akurat to właśnie taka pierdoła spędza Ci sen z powiek.

Jeśli czujnik działa poprawnie, to gdy chcesz ruszyć motocyklem, a nie złożysz nóżki, to właśnie na 1-wszym biegu odcina zapłon.

Jeśli Ci motocykl nie szarpie przed gaśnięciem, to właśnie to małe ustrojstwo mogło Ci się zepsuć, zalać lub zaśniedziały Ci styki.

ten automat odetnie zapłon tylko na pierwszym biegu, czy na jakimkolwiek? orientujecie się? facet, który ma sie tym zająć w ramach gwarancji twierdzi, że jeśli to czujnik stopki, to działoby się to to na jakimkolwiek biegu.  u mnie problem stnieje tylko na jedynce

Może masz krzywą dźwignię zmiany biegów, przy redukcji do jedynki tą dźwignią naciskasz na boczną stopkę, która lekko otwierając się uruchamia jednocześnie czujnik. Mocno naciągana teoria, ale kiedyś chyba spotkaliśmy się z takim przypadkiem.

Tak zupełnie btw - jakie masz obroty biegu jałowego?

wydaje mi się, że około 1000-1100rpm przy rozgrzanym silniku. na pewno nie niżej. nie sprawdziłem teraz dokładnie, bo od wczoraj rano moto siedzi na wstępnym sprawdzeniu problemu u importera, od którego go kupiłem. niestety, 2 mechaników ma na urlopie i nie spodziewam się permanentnego rozwiązania problemu. będę miał szczęście, jak podłączą chociaż pod kompa do końca dnia roboczego.

musieli, co oznacza ' jest recall na wymianę mapy'?

Czy to oznacza, że wskazane jest przemapowanie kompa dla tego modelu? Jaki jest koszt takiej historii?

musieli, co oznacza ' jest recall na wymianę mapy'?

Czy to oznacza, że wskazane jest przemapowanie kompa dla tego modelu? Jaki jest koszt takiej historii?

Tak, jest recall. Wymiana mapy jest darmowa, przynajmniej u nas w serwisie - to jest recall, więc nie powinno się za to brać kasy.

Edytowano przez musieli

Musieli, a czy w autoryzowanym serwisie też będzie recall na to?? Albo czy jest gdzieś dostępna oficjalna lista serwisów, które to robią?

Bo jak swoją oddawałam do ducati wrocław, to nic nie mówili o ecu, czy jest dobry czy nie, w ogóle o tym nie wspomnieli.

Czy to może mieć też wpływ na strzelanie z tłumików? Bo tak jakby za bogatą mieszankę dostawał.

Edytowano przez Natka

Musieli nie mogę Ci wysłać wiadomości na pw, bo masz zapchaną skrzynkę :(

Dzwoniłam do ducati wrocław, podałam vin i niby na mojego nie ma recall na wymianę mapy, a więc jest to już zrobione czy jak mam to rozumieć?

Xraymutation, kurcze jak Tobie też strzela z rzadka z tłumików, to kolejny objaw Ci dowaliłam, bo większość twierdzi, że nie jest to wskazane :P

strzela, ale bardzo rzadko i to przy ostrym zdjęciu gazu. tym się nie martwię :P

do wrocka też dzwoniłem :) prosili, żebym vin przesłał mailem. odeślą mi odpowiedź.

Edytowano przez xraymutation

Wymiana mapy w 2007 roku objęła nie tylko M695 ale również 1098 - we wszystkich jakie do nas trafiają ze standardowym kompem sprawdzam i jeśli zachodzi potrzeba wymieniam na poprawioną. To może dlatego, że obecne ASO nie pracują na komputerach DDS tylko na kompach TEXA. Kolejna sprawa to że obecna polska sieć ASO ma 2 lata doświadczenia, a informacja o tejże akcji była w 2007 lub 2008 roku ;-)

Czyli, że serwis ducati robi nas w konia??
Bo ponoć, jeśli miałaby być jakaś akcja serwisowa na dukata, to po vinie mieli by info o tym w kompie...

Czy wiesz może kto robi ten recall we Wrocławiu?

musieli, gdzie można Was znaleźć? Ty urzędujesz chyba gdzieś w okolicach Wa-wy, prawda?

Zapraszamy http://motomaniax.pl/kontakt

Czyli, że serwis ducati robi nas w konia??

Bo ponoć, jeśli miałaby być jakaś akcja serwisowa na dukata, to po vinie mieli by info o tym w kompie...

Czy wiesz może kto robi ten recall we Wrocławiu?

Czy robi w konia? Nie sądzę, 2 lata temu Ducati stworzyło nowy system dla dealerów, i mam wrażenie że nie wszystkie informacje archiwalne zostały do niego przeniesione, dlatego obecne ASO mogą o tym nie wiedzieć i nie mają mozliwości zweryfikowania tej informacji.

Jeśli chodzi o Monstery, to jest dostępny update dla modeli 695, 696 oraz 1100EVO

Ten, pieszczotliwie mówiąc - wredusik też od nich, co widać po jego podpisie ;) Dobrze myślę Theodor??

Theodor, musieli, mieliście rację. Cała sprawa zakończyła się wymianą kabla od czerwonego przełącznika zapłonu. Gdzies tam był pęknięty. Jak pogoda się załamie, to zgłaszam się na wymiane napędu. 3mcie i wielkie dzięki.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.