Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
rolin

Różnice w modelach rocznikowych MTS 1200

Polecane posty

Witam, jestem tu nowy i mam nadzieję nie zrobić za dużego śmietnika. Obecnie rozglądam się za Multistradą 1200, raczej używaną z rozsądnym przebiegiem, powiedzmy do 15k. W grę wchodzi tylko wersja S, bo wydaję mi się, że zawieszenie Ohlinsa to kwintesencja tego motocykla.Zdążyłem już poczytać co nieco i widzę że za ok 300E można dokupić sterownik do zawieszenia usprawniający jego pracę. Tutaj moje pierwsze pytanie, czy taka modyfikacja jest równoznaczna z systemem Skyhook, czy nie do końca? Gdzieś przeczytałem, że na rok 2013 Ducati zmodyfikowało zawieszenie oraz zmienili coś w silniku. Ktoś ma z tym jakieś doświadczenie? Jeśli chodzi o roczniki, to czy 2010 - 2013 miały jakieś zasadnicze różnice. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

Pozdawiam

Radek

Witam, jestem tu nowy i mam nadzieję nie zrobić za dużego śmietnika. Obecnie rozglądam się za Multistradą 1200, raczej używaną z rozsądnym przebiegiem, powiedzmy do 15k. W grę wchodzi tylko wersja S, bo wydaję mi się, że zawieszenie Ohlinsa to kwintesencja tego motocykla.Zdążyłem już poczytać co nieco i widzę że za ok 300E można dokupić sterownik do zawieszenia usprawniający jego pracę. Tutaj moje pierwsze pytanie, czy taka modyfikacja jest równoznaczna z systemem Skyhook, czy nie do końca? Gdzieś przeczytałem, że na rok 2013 Ducati zmodyfikowało zawieszenie oraz zmienili coś w silniku. Ktoś ma z tym jakieś doświadczenie? Jeśli chodzi o roczniki, to czy 2010 - 2013 miały jakieś zasadnicze różnice. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

Pozdawiam

Radek

Aaaa moooże byyyy taaaak... https://docpoland.com/temat/15200-powitalnia/page-547#entry238857 ? ;)

Ohlins + moduł jest lepszym rozwiązaniem , niżeli Skyhook , a to z prostej przyczyny - nie korzysta z żyroskopu ...

Ohlins + moduł jest lepszym rozwiązaniem , niżeli Skyhook , a to z prostej przyczyny - nie korzysta z żyroskopu ...

pewnie mam rozumieć,  żyroskop - następna rzecz do popsucia? Czy przy zakupie używanego motocykla należy zwrócić uwagę na coś szczególnego? Wiem, że kwestia tylnego hamulca nie daje niektórym żyć, gdzieś na zagranicznych forach widziałem, że potrafi umrzeć wyświetlacz czy też napięcię wstępne tylnego amora. Nie jestem jednak pewnien czy to pojedyńcze przypadki czy takie dolegliwości są częstsze.

Witam, 

szkoda, że temat trochę przyumarł i nie wypowiedziały się osoby jeżdżące wersją -12 oraz 13+... Osobiście stoję przed zakupem Multistrady i mam ogromne zawahanie, czy dokładać do wersji Skyhook, czy zadowolić się Ohlins w S. O ile faktycznie w kwestii zawieszenia wspomniany moduł może załatwić świetnie sprawę to co z pozostałymi zmianami? - głównie tymi w silniku: Poprawiony kąt wtrysku i podwójny zapłon - to wg. producenta ogromna zmiana na plus pod względem płynności wchodzenia na obroty i ich stabilności. Niestety miałem kontakt jedynie z wersją 13+ i w tej praca silnika była dla mnie bardziej niż OK - czy w poprzedniej generacji faktycznie denerwująca jest nerwowość niskich obrotów? 

pozdrawiam, 

Daniel

Miałem 12-kę S ujeżdżam 13-kę PP

12-ką przejechane 12tkm,13-ką 19tkm.

Żyroskop wymieniony 2-razy,raz nawalił,drugi objęła akcja serwisowa.

Zawieszenie bardziej sztywne .

Elastyczność silników zdecydowanie dla 13-ki.

Układy  hamulcowy nie do porównania na korzyść 13-ki.(zintegrowane oba kółka)tył osobno lekko sprawniejszy od starszego mimo poprawy fabrycznego-pompa,klocki .

Spalanie podobne.Do 120-tu ok,powyżej 150-wir w zbiorniku.

Dla mnie lepsza 13-ka zdecydowanie.

gdybym teraz kupował MTS-a to poprosiłbym o:

elektronike z 13" ( ABS, oświetlanie , awaryjne kierunki)

układ hamulcowy z 13" (dual)

silnik - bez róznicy - jeżdziłem i nie odczuwam zmian.

zawieszenie Ohlinsa ze sprezynami 100"

sterowanie szyby z 13" ( reg. wysokości)

13" ma więcej plusów , ale 12" też ma niezaprzeczalne zalety , które już w 13" nie wystepują ( głównie zawieszka.)

Z moich obserwacji wynika , że MTS-y sa raczej bezawaryjne. A jak już występuje jakaś usterka to albo w modelu z historią powypadkową , albo jakaś fuszerka na lini montażu...

Potwierdzam.

i jeszcze mała ciekawostka dla "niższych" (to ja)

Na 13-tce mam dalej do podparcia się paluszkami o obcasach mogę pomażyć.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to 2013 jest taka sama jak 2014 ? Tzn zawias Sachsa, silnik DS, nowa regulacja szyby ?

Witam

wiem że trochę głupie pytanie zadam :mrgreen: na innym forum miałbym 100 odpowiedzi z których 98 była by nie w temacie a dwie może poprawne , mam nadzieję że może tutaj uzyskam odpowiedź na interesujące mnie pytanie ponieważ  w salonie mi się nie udało kompletna niewiedza pracownika .

Mianowicie jakie są różnice między wersjami  oczywiście chodzi mi o nowy model : Multistrada S, Touring, Granturismo, i najbardziej mi  podobający się Pikes Peak . Odpowiedź jaką w salonie usłyszałem to : tylko kuframi a Pikes Peak malowaniem :wtf: , trochę już dzisiaj poczytałemi jestem mądrzejszy, wiem że jest internet i można wszystkiego sobie poszukać ale wolę się dowiedzieć od posiadaczy tej marki oprócz różnic jakieś wady i zalety z góry dzięki za odpowiedzi :mrgreen:

pzdr

widze że forum nieżle hula jeszcze mniej informacji można uzyskać niż w salonie :yawn: no nic poczytamy w internecie

pzdr

Tak się zastanawiam ilu właścicieli Multistrady S Touring , Granturismo a szczególnie Pikes Peak zaglądało na nasze forum od dwóch dni  :?:  :roll: 

Może po prostu nikt z odwiedzających nie znał odpowiedzi na Twoje pytanie . Więc może zamiast ironizować podziel się wiedzą którą już posiadłeś , bardzo lubimy jak ktoś coś do nas wnosi a nie chce tylko brać 

Pozdrawiam  

Multistrada S - budżetówka

Touring,- do turystyki

Granturismo, - mega wypas do turystyki

Pikes Peak- sportowa opcja MTS , tłusta w carbon...

tak w skrócie...

Może trzeba odwiedzić inny salon, a nie psioczyć na forum..

chodzi o to ,że zadnej wiedzy na temat marki Ducati ( no może poza plotkami o awaryjności ) nie posiadam więc się nie mogę podzielić zalogowałem się na tym forum bo chcę na wiosne kupić multi . Stąd moje posty a skoro to jest forum Ducati to chyba trochę ludzi może coś wie nie ważne czy jeździ monsterem czy multi .Jak stane się mam nadzieje szczęśliwym posiadaczem multi to na pewno będę się dzielił informacjami. Jak na razie w salonie już wielki minus jak sprzedający może sprzedawać i nie mieć pojęcia o tym co sprzedaje więc miałem nadzieje na pomoc w forum .

tyle w skrócie to wiem chodziło mi o info czy różnią się np. zawieszeniem ,elektroniką
w żadnym razie nie psioczę na forum po prostu był to post przypominający :razz:
posty połączone

mamy opcję EDYTUJ

Witam

mam pytanie czy to jest forum na którym można się wypowiadać czy niedostępne dla świeżaków   takich jak ja którzy nic nie wnoszą tylko chcą brać,

odpowiedziałem na post moderatora i cinek78 i nie ukazały się czy kogoś tam obraziłem uraziłem ,tylko się wypowiedziałem jak to na forum chyba po to są stworzone fora żeby się wypowiadać udzielać informacji tak czy nie ?

Chyba raczej ja powinienem się czuć urażony że niby wlazłem z buciorami na wasze forum i już chce tylko brać a nic dawać, jakbym posiadał Ducati to na pewno swoją wiedzą bym się dzielił . Proszę sobie wejść na inne fora sprawdzić jak żyją jakie są wypowiedzi nikt na nikogo się nie wypina .

Proszę moderatora o odpowiedz czy się nie ukazały bo nie czy już mam nic nie pisać bo nie zostałem wpuszczony na wasze forum .

pzdr. Jakub

S-ka ; bez elektronicznej regulacji zawieszeń,bez kufrów

Touring- właśnie z nimi plus małe kuferki boczne

Grandturismo-z dużą przyciemnianą szybą,z nastawami ,dużymi , poszrzonymi kuframi bocznymi plus tylny,-matt-malowanie

dodatkowe światła szpery  led ,naklejki na boki zbiornika.

Pikes Peak-okazjonalne dla modelu indywidualne malowanie,pakiet carbon,wszystkie nastawy zawieszeń,wydech carbon Termi.,2 szyby touring i carbon.kanapa z nitką czerwoną ,ultra lekkie magnezowe felgi firmy Marchesini (to samo co w Panigalce)

Witam

mam pytanie czy to jest forum na którym można się wypowiadać czy niedostępne dla świeżaków   takich jak ja którzy nic nie wnoszą tylko chcą brać,

odpowiedziałem na post moderatora i cinek78 i nie ukazały się czy kogoś tam obraziłem uraziłem ,tylko się wypowiedziałem jak to na forum chyba po to są stworzone fora żeby się wypowiadać udzielać informacji tak czy nie ?

Chyba raczej ja powinienem się czuć urażony że niby wlazłem z buciorami na wasze forum i już chce tylko brać a nic dawać, jakbym posiadał Ducati to na pewno swoją wiedzą bym się dzielił . Proszę sobie wejść na inne fora sprawdzić jak żyją jakie są wypowiedzi nikt na nikogo się nie wypina .

Proszę moderatora o odpowiedz czy się nie ukazały bo nie czy już mam nic nie pisać bo nie zostałem wpuszczony na wasze forum .

pzdr. Jakub

Forum jest dostępne dla wszystkich.

obowiązuje Regulamin, jak na wszystkich znanych nam Forach oraz zasady dobrego wychowania.

Twoje ADHD spowodowane brakiem odpowiedzi uważam za nieuzasadnione - gdyby ktoś chciał/mógł odpowiedzieć pewnie by to zrobił. oprócz tego produkujesz OT

proszę sobie wejść na inne Fora i sprawdzić tam reakcje na żądanie błyskawicznych odpowiedzi (w dwa dni) od użytkowników rzadkich modeli sprzętu ;)

każdy 'nowy' User ma włączone zatwierdzanie postów do ilości 5 - potem pisze bez zatwierdzania.

moderatorzy nie mają dyżurów 24/7 więc ... 

Twoje posty się ukazały z datą ich napisania, więc najpierw sprawdź, a potem oskarżaj.

mam nadzieję, że tym zakończysz OT w temacie, bo to naruszenie Regulaminu, a chyba nie chcesz zaczynać od ostrzeżeń ?

Jako, że mało wiem, n.t najnowszych modeli podsyłam...

http://www.ducati.com/bikes/multistrada/index.do

Pozdr. J-999

P.S. Można mnie pytać o 999, oraz o starszawych modelach na wałkach królewskich, lub Pantahach,  bez problemu mogę gadać dniami i nocami, jak czas pozwoli...

Edytowano przez klekot999

Na innych forach też bywam i pomagam jak umiem. :D ale zawsze mam ten sam avatar. multi.Pzdr.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.