Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

ples

Manetki Rzioma

Polecane posty

Przeglądając Allegro, wpadłem na aukcję

http://allegro.pl/45-ducati-triumph-buell-czarne-manetki-rizoma-i4820052970.html

Ktoś może zna sprzedającego? Cena rewelacyjna, patrząc na to, że na ebay chodzą po ponad €100. W garażu ktoś sprzedaje takie za 400PLN. A tutaj, 165PLN. Nie wiem czy aż tak kurs poszedł na łeb, czy może dostawa w kontenerze przypłynęła z państwa środka. Opłaca się to coś w ogóle brać?

edycja i przeniesienie z działu MONSTER

Na tym Aliexpress maja ceny tansze czasami o 40% od cen bezposrednio ze strony rizomy czy cnc i niby darmowa przesyka do PL. Ktos juz cos od nich zamawial?

Obecnie wszystko jest podrabiane, a jak jest coś 50% tańsze to masz odpowiedź, czy jest to oryginał ;)

Kilka przykładów:

Ostatnio na allegro masowo sprzedają się rękawice Alpinestars GP Pro po 250pln (cena nowych oryginalnych to 699pln). Rękawice mają beznadziejną jakość skóry, barwią dłonie i rozpadają się po 3 miesiącach, ale popyt jest... (ja akurat nie kupiłem)

Ostatnio kupowałem do MINI żarniki xenonowe (D2R) po 80pln (niby Philips), gdzie prawdziwy Philips kosztuje min. 150pln. Te tańsze padły mi po 3tygodniach... Następnie kupiłem oryginał i świecą już pół roku... Pazerny traci 2x...

I na koniec wakacyjne perfumy czy tshirty z Bułgarii czy Turcji (kupowane tam po 5-10euro) i sprzedawane u nas jako testery, albo oryginały wręcz.

Przykłady można mnożyć. Co innego jak ktoś prywatnie sprzedaje jedną sztukę (komplet), bo kupił nie takie czy coś tam mu nie pasuje, a co innego jak firmy mają po 100 kompletów "oryginałów" i pchają masowo na allegro.

Może i nawet ta rizoma wygląda jak oryginał, może nawet jakość jest dobra, ale oryginał to to nie jest...

Patrząc na cenę - opłaca się. Czas pokaże, czy było warto.

Patrząc na cenę - opłaca się. ...

Tak tak, ważne by tanio było :D

post-86319-0-34540300-1417511604.jpg

Trzeba to traktować jako całość, ze świadomością, co kupujesz, za ile i czym to może się zakończyć (patrz zdjęcie wyżej)

miałem w reku i ori i podróbki - wszystko super wygląda w pudełku , po wyciagnieciu już widać , że nowa guma ma już mikropęknięcia , alu jest malowane, żle obrobione krawędzie po obróbce... różnica jest znacząca.. Ale trzeba przyznać że niektóre chińskie produkty jakościowo sa bardzo dobrze zrobione., ale wtedy nie kosztują najmniej..

Dorzuciłbym te kilka złotych i kupił ORI tylko innej marki - jaka jest satysfakcja w ubieraniu motocykla w podrabianą biżuterię. Przecież na rizomie świat się nie kończy.

PS. na aukcjach gościa masz jeszcze "nerkę" dainesa - ostatnimi czasy najczęściej sprzedawana podróbka tej firmy na allegro :wink:.

Edytowano przez Kwinto

Nie chodziło mi o to, że muszę je mieć bo tanie. Wręcz przeciwnie. Nie mam ochoty jednego dnia zostać w winklu z manetką od gazu w ręce. Nie o to chodzi. Bardziej szukałem informacji o jakości tego czegoś. Dzięki Cinek za rzeczową odpowiedź. Jak wcześniej wspomniałem, znalazłem aukcję przypadkiem bo akurat szukam manetek. Nie, niekoniecznie Rizoma. Coś dobrego jakościowo ale również w przystępnej cenie ;) Może ktoś ma jakieś typy?

Edytowano przez ples

Niestety sa to podróbki. Z czystej ciekawości kupiłem kilka drobiazgów. Ogólnie tak jak pisze cinek78. Gość bierze to prosto z chin, na ebayku są 40-50% tańsze. No ale jak ktoś kupuje dla samego logo to... to logo rizomy jest.

Znalazłem coś takiego:

http://www.ebay.pl/itm/Strada-7-CNC-Black-Grips-Bar-Ends-Combo-Ducati-MONSTER-M620-M600-S2R-800-1200-/271694374453?pt=UK_Motorcycle_Parts_13&hash=item3f423f2635

Ktoś miał może do czynienia z tą firmą? Nie jest to czasem chiński szrot z nazwą dla podniesienia ceny? Mają także klamki (LINK).

Ponieważ dla mnie to mega drażliwy temat to dołożę od siebie dwa zdania. Przeprowadziłem bardzo długą rozmowę korespondencyjną z jegomościem sprzedającym Rizomę na Allegro. 

Zaczęło się od tego, że wpisałem hasło Rizoma w wyszukiwarkę aukcji i pojawiło się ich kilkadziesiąt. Kilka przykuło uwagę umieszczoną informacją o rabacie - 40%. Myślę wyprzedaż magazynu wzorcowni albo coś jeszcze innego. Piszę zatem do niego czy to jest nowy produkt. On mi na to że nowy w pudełeczku z kodami itd tyle tylko że jest to replika. Na mało mnie szlag nie trafił. Mistrz po prostu idzie na wydrę posługując się znakiem towarowym do którego nie ma żadnych praw i dodatkowo nie informuje potencjalnych kupujących (nie wiem jak jest teraz), że sprzedaje tak naprawdę falsyfikat a nie replikę (definicja jest w necie). Gadka z nim nie miała żadnego sensu i sobie odpuściłem.

Nadal uważam taki deal za naciąganie jeśli nie oszustwo. Nie chciałbym żeby którykolwiek z waszych lub moich bliskich chciał nam zrobić prezencik na gwiazdkę i odklikał opcję kupteraz.

W którymś emailu z kolei napisał mi żebym z siebie nie robił wariata szukając oryginalnej Rizomy w takich cenach. Oczywiście nie jestem wariatem i nie dałem się zrobić.

Każdy kto liczy na rabat w wysokości 40% od ceny detalicznej cennika ustalonego przez Rizomę jest niepoprawnym optymistą by nie napisać naiwniakiem, takie warunki są niemożliwe do uzyskania.

Zanim ktoś łakomie rzuci się na słowo rabat niech sprawdzi od jakiejceny on jest naliczany. Rizoma ma ustalony odgórnie cennik i najpierw z nim należało by sie zapoznać.

Edytowano przez theodor

Cos takiego, jak OKAZJA nie istnieje, a na allegro wiekszosc rzeczy to podrobki. Szczerze mowiac poza uzywanymi rzeczami, raczej bym tam niczego powaznego nie kupowal do motocykli, chyba, ze dobrze znasz sprzedajacego. Naciale, sie na kurtke moto, niby cena 5, czy 10% nizsza niz w sklepie, wiec nie wygladalo podjerzanie, ale na zywo kolosalna roznica. Na szczescie zwroty istnieja w Polsce, nie daj boze zamowisz cos z Chin prosto...

Kupowac w sklepach, wspierac lokalny biznes;) bezpiecznie i rabat mozna negocjowac.

Cos takiego, jak OKAZJA nie istnieje, a na allegro wiekszosc rzeczy to podrobki. Szczerze mowiac poza uzywanymi rzeczami, raczej bym tam niczego powaznego nie kupowal do motocykli, chyba, ze dobrze znasz sprzedajacego. Naciale, sie na kurtke moto, niby cena 5, czy 10% nizsza niz w sklepie, wiec nie wygladalo podjerzanie, ale na zywo kolosalna roznica. Na szczescie zwroty istnieja w Polsce, nie daj boze zamowisz cos z Chin prosto...

Kupowac w sklepach, wspierac lokalny biznes;) bezpiecznie i rabat mozna negocjowac.

Z tym "większość rzeczy" to przesada. Co moge kupuje przez Allegro i zachowując kilka prostych zasad można śmiało kupować. Co do rzeczy na moto - zdarzało mi sie kupić jakieś drobiazgi - rękawice, plecak, kosmetyki - tu zasada jest prosta, kupuje u sprzedającego prowadzącego sklep czy to poprzez Allegro czy dodatkowo stacjonarny.

Temat czy kupować w necie czy stacjonarnie już był w odrębnym wątku ;-)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.