Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Malkospablos

Błąd 0005 rSW

Polecane posty

Witam mam problem z moim Ducati Monster 696

Wyskakuje mi błąd 0005 rSW. Na moje laickie oko to jest wina akumulatora (wymontowany stał w ciepłym miejscu). Nawet go podładowywałem w listopadzie.

Motor kupiłem w czerwcu ubiegłego roku od handlarza (jestem jego pierwszym właścicielem w Polsce) więc nie znam wieku akumulatora - nie ma daty produkcji. Latem palił bez ssania, jesienią już z ssaniem.

Mam jeszcze kilka pytań 

Jakim prądem ładować akumulator? - ja mam prostownik 3,5A - bo gdzieś czytałem, że powinno się ładować 0,1 pojemności czyli około 1A

Jaki akumulator kupić? Bo ten raczej (R.I.P.)  - planuje http://www.allegro.pl/akumulator-yuasa-12v-10ah-yt12b-bs-fz6-fazer-xj6-i4891653930.html

Czy montować instalacje do podładowywania?

Z góry dzięki za pomoc i przepraszam jeżeli moje pytanie się powtarza

Witam mam problem z moim Ducati Monster 696

Wyskakuje mi błąd 0005 rSW. Na moje laickie oko to jest wina akumulatora (wymontowany stał w ciepłym miejscu). Nawet go podładowywałem w listopadzie.

Motor kupiłem w czerwcu ubiegłego roku od handlarza (jestem jego pierwszym właścicielem w Polsce) więc nie znam wieku akumulatora - nie ma daty produkcji. Latem palił bez ssania, jesienią już z ssaniem.

Mam jeszcze kilka pytań 

Jakim prądem ładować akumulator? - ja mam prostownik 3,5A - bo gdzieś czytałem, że powinno się ładować 0,1 pojemności czyli około 1A

Jaki akumulator kupić? Bo ten raczej (R.I.P.)  - planuje http://www.allegro.pl/akumulator-yuasa-12v-10ah-yt12b-bs-fz6-fazer-xj6-i4891653930.html

Czy montować instalacje do podładowywania?

Z góry dzięki za pomoc i przepraszam jeżeli moje pytanie się powtarza

Zamontuj nowy sprawny aku bo to co wyświetla Ci się jest jakimś dziwnym komunikatem...

KGr    1

Hm... tez to mialem raz w swoim ex-1100. Moto palilo na dotyk, nawet po kilku dniach w chlodnym garazu. I raz przy probie odpalenia sie "zresetowalo" z tym bledem, problem zniknal raz na zawsze (no na jakis rok, czy sie powtorzylo pozniej to juz Marcin by sie musial wypowiedziec :)). W necie pisali ze to kwestia aku, chociaz jednoznacznej odpowiedzi nie znalazlem.

Witam kupiłem nowy akumulator (czekam na przesyłkę). Jak co to dam odpowiedź. Gdzieś jeszcze znalazłem, że może być to regulator napięcia oby nie.

I wszystko jasne winowajcą błędu okazał się akumulator. Po założeniu nowego pali na strzał.  Nowy akumulator to Yuasa YT12B-BS. Do tego kupiłem jeszcze ładowarkę-prostownik Oximiser 900 z okablowaniem do podładowywania (jak będzie się sprawowało dam znać).

A stary akumulator :cry:  - po podłączeniu do voltomierza okazało się, że jak szybko się ładował tak szybko po odączeniu od prostownika prąd z niego uciekał - do 11 V 

Edytowano przez Malkospablos

Hm... tez to mialem raz w swoim ex-1100. Moto palilo na dotyk, nawet po kilku dniach w chlodnym garazu. I raz przy probie odpalenia sie "zresetowalo" z tym bledem, problem zniknal raz na zawsze (no na jakis rok, czy sie powtorzylo pozniej to juz Marcin by sie musial wypowiedziec :)). W necie pisali ze to kwestia aku, chociaz jednoznacznej odpowiedzi nie znalazlem.

Właśnie przeczesywałem internet w poszukiwaniu odpowiedzi i proszę :) Wczoraj odpalałem z 5 min z różnymi kombinacjami, dzisiaj podobnie. Komunikat ten sam, w sumie zawsze palił od strzała. W piątek postał trochę u Michała z włączonym zapłonem i może to spowodowało padnięcie akumulatora - właśnie ładuję, jak nie pomoże to wymienię.

Właśnie przeczesywałem internet w poszukiwaniu odpowiedzi i proszę :) Wczoraj odpalałem z 5 min z różnymi kombinacjami, dzisiaj podobnie. Komunikat ten sam, w sumie zawsze palił od strzała. W piątek postał trochę u Michała z włączonym zapłonem i może to spowodowało padnięcie akumulatora - właśnie ładuję, jak nie pomoże to wymienię.

Nie pomoże Ci niestety. Jak błąd zaczyna się pojawiać to pozostaje tylko wymiana aku. Mój stał cały czas podłączony do ładowarki, a i tak wyrzucał błąd. Na początku uda Ci się parę razy odpalić ale potem już nic nie pomoże ;)

Dla świętego spokoju wymień wcześniej bo głupio stanąć gdzieś w trasie.

Nie pomoże Ci niestety. Jak błąd zaczyna się pojawiać to pozostaje tylko wymiana aku. Mój stał cały czas podłączony do ładowarki, a i tak wyrzucał błąd. Na początku uda Ci się parę razy odpalić ale potem już nic nie pomoże ;)

Dla świętego spokoju wymień wcześniej bo głupio stanąć gdzieś w trasie.

tak też, myślałem, właśnie szukam czegoś sensownego. chyba zostanę przy tym, co fabryka wkładała, czyli Yuasa YT12B-BS

Ja do swojego założyłem Landporta. Wychodzi na to samo, aku wytrzyma Ci 2 lata chyba, że stoi w ciepłym garażu i jest podłączony do ładowarki to wytrzyma 3 tak jak u mnie.

I wszystko jasne winowajcą błędu okazał się akumulator. Po założeniu nowego pali na strzał.  Nowy akumulator to Yuasa YT12B-BS. Do tego kupiłem jeszcze ładowarkę-prostownik Oximiser 900 z okablowaniem do podładowywania (jak będzie się sprawowało dam znać).

A stary akumulator :cry:  - po podłączeniu do voltomierza okazało się, że jak szybko się ładował tak szybko po odączeniu od prostownika prąd z niego uciekał - do 11 V 

Problem wrócił 

Jak motor stoi powyżej tygodnia to nie chce kręcić. Myślę, że to może być regulator napięcia (kolega w japoni miał podobny problem) i wymiana pomogła.

Czy ktoś wymieniał regulator i jak sprawdzić czy to on pobiera prąd?

Nowy to koszt +/- 300zł więc wolę być pewny, że to jest przyczyna

ja mialem niedawno doczynienia z regulatorem napiecia ... najprostsza metoda zeby  sprawdzic czy jest sprawny , to pomiar pradu jakim jest ladowany aku , ale zeby on sam pobieral prad na wylaczonym moto - pierwsze slysze ....

To może być równie dobrze znów wina akumulatora. Dwa miesiące temu wymieniałem w samochodzie, z początku tak elegancko kręcił jakby siedział 24V od kombajna. Po dwóch tygodniach wieczorem wszystko ok, o 22 jeszcze jeżdziłem po fajki na stację, rano chce jechać, naciskam na pilot i zonk, dosłownie zero reakcji jakby aku nie było. Biore miernik, 7,6 V... Na kablach odpalił ale potem znów zdechł. Pojechałem od razu do sklepu na gwarancję to sprzedawca powiedział że średnio 1 na 5 akumulatorów jest z wadą fabryczną i nawet producenci tego nie kryją bo od ręki dostałem nowy i działa do dziś więc nie jest to wina jakiegoś podzespołu w samochodzie.

Zajmuję się reklamacjami akumulatorów i jak 1 na 500 ma wadę fabryczną to max :)

No chyba że producent to totalne dno.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Varta, zawsze biore tej firmy i zawsze długo wytrzymywały, trafił mi się widocznie jednorazowy incydent. Co do akumulatora wiem tylko jakie procesy chemiczne w nim przebiegają, a co do tej papierkowej reszty nie mam pojęcia czy każdy jest trefny czy 1 na 1000000000. Ufam temu sprzedawcy bo biore u niego sporo rzeczy i zawsze były pierwy sort.

akumulator to Yuasa YT12B-BS kupiony w styczniu, na poprzednim akumulatorze terz miałe takie problemy więc myślę raczej, że to nie wina akumulatora. A pozatym kolega tak jak pisałem wyżej miał taki sam problem i wymiana pomogła.

Dodam jescze , że podczas ładowania poruszyłem kablami od regulatora i nagle napięcie wskoczyło z 11 na 14v. Chyba , że instalacja ma  winę . Spróbuje w sobotę wymontować regulator i przejżeć okablowanie może coś akurat się znajdzie

Edytowano przez Malkospablos

Nie jestem mechanikiem,ani nie zamierzam się wymądrzać, ale z tego co piszesz,a mianowicie,że problem powrócił po ośmiu miesiącach,to raczej na pewno nie jest to wina aku(pod warunkiem,że jest odpowiednio dobrany,pojemność itp).Myślę,że błąd o którym piszesz, daje tylko ogólną informację dla użytkownika,że zbyt niskie napięcie i zbyt słaby "prąd rozruchowy",ale nie zawsze musi to być wina acu,bo przyczyny mogą być inne,a mianowicie: regulator napięcia nie ładuje prawidłowo i nowe acu pociągnie przez jakiś czas a zwłaszcza kiedy często jeździsz,bo może być doładowywany na pograniczu,a jak postoi,to niestety jest za słaby,by zakręcić. Zresztą akumulator masz na gwarancji i możesz go reklamować,ale to raczej mija się z celem,bo do pierwszego śniegu jeszcze daleko i można jeszcze polatać :) Nadmienię,że japończyka odpalałem w okresie zimowym raz, ew. dwa razy na 3~`4 miesiące,więc acu powinno magazynować w sobie tyle prądu,by móc uruchomić moto. Jak słusznie pisze kolega blejz23,sprawdź parametry ładowania- chyba przy różnych obrotach i obciążeniu-elektryk powinien wiedzieć.Druga sprawa, to instalacja elektryczna(sprawdzałeś,jak nie chciał zapalić po tygodniu, co zostało w acu,czy od razu do ładowarki podłączyłeś?) Być może coś nie styka, upaliło bądź przerdzewiało,może masa? No i czy nie masz jakiegoś "złodzieja prądu",np. jakiś alarm,który dużo pobiera,itp. Niemniej dobry elektryk powinien rozwiązać ten problem. Daj znać na forum. Pozdrawiam

2 tygodnie temu wymontowałem regulator napięcia, przejżałem wszystkie styki (psiknąłem wd-40) wczoraj wieczorem zapalił na strzał - chyba winą były zaśnieżałe styki albo coś się poluzowało . Bo wcześniej dobry tydzień i motor nir kręcił. Mam nadzieje, że problem nie powróci

Życzę Ci tego. Mój,oprócz tego,że złapałem gumę,to postał 3 tygodnie i acu padł w nowym sprzęcie . Widzę,że muszę się psychicznie przygotować na różne sytuacje :razz:  Pozdro

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.