Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zielony

Monster na A2

Polecane posty

Cześć wszystkim klubowiczom ! Od jakiegoś czasu dręczy mnie pytanie "Czy da się jeździć legalnie monsterem 600/620 na prawo jazdy kat. A2 ?" Proste pytanie... Rozmawiałem dziś z kolegą na ten temat i powiedział "Jasne że się da .. Na przeglądzie zamiast 100zł dasz 200zł i będziesz "jeździł legalnie"". Co o tym myślicie motomaniacy ? Podzielcie się swoimi opiniami na ten temat w komentarzach pod spodem ! :)

można ... wszystko można , tyle że skoro tak chcesz , to zrób z zgodnie z prawem , a nie głupim kombinowaniem...

Nie zdajesz sobie chyba sprawy jakie będziesz miał problemy w przyp. poważnej kolizji , a jak dojdą jakieś (tfu,tfu) ofiary śmiertelne to masz na karku prokuratora...

Najlepiej zablokować go , wykonać przegląd i majestacie prawa  cieszyć się z jazdy...

A skoro chcesz mieć pełnoprawny motocykl to... idź wyrób na niego uprawnienia. To kwestia nauki i czasu.

Dokładnie! Przede wszystkim miej na uwadze bezpieczeństwo innych uczestników ruchu przy takich przekretach bo to sie moze brutalnie zemscic czego nikomu absolutnie nie życze :-|

A ile ty masz lat ze pytasz o takie rzeczy? Bo moze jeszcze nie mozesz posiadac kat A tak jak Marcin napisał co..?

ukończone mam 17 lat. Osiemnastkę będę mieć 14 sierpnia i zamierzam robić prawo jazdy kat. A2 w okolocach czerwca.

Napisano (edytowany)

5

można ... wszystko można , tyle że skoro tak chcesz , to zrób z zgodnie z prawem , a nie głupim kombinowaniem...

Nie zdajesz sobie chyba sprawy jakie będziesz miał problemy w przyp. poważnej kolizji , a jak dojdą jakieś (tfu,tfu) ofiary śmiertelne to masz na karku prokuratora...

Jeśli to się wyda przy jakiejkolwiek okazji, to i tak miałby na głowie prokuratora - nawet bez jakiejkolwiek kolizji czy wypadku.

Za wyłudzenie poświadczenia nieprawdy. To samo w sobie jest przestępstwem.

Edytowano przez Motoricko

Napisano (edytowany)

Prawo jazdy kategorii A2 uprawnia do kierowania:

• motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla,
  • motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
  • pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM,
  • zespołem złożonym z pojazdu określonego dla kat. A2 oraz przyczepy

Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi: 18 lat

35 kilowatów = 46.9357731 KM Więc to Cię ogranicza... bo 600 ma 51KM, a 620 ma 60KM

Monstera tej słabszej wersji, należy szukać z Francji, lub samemu dokonać odpowiedniej modyfikacji, co z kolei należy potwierdzić u diagnosty, który jest w stanie to sprawdzić i poświadczyć, jeśli nie nawet uzyskać ponowną homologację na takie moto.
Edytowano przez martini

Napisano (edytowany)

Monstera tej słabszej wersji, należy szukać z Francji, lub samemu dokonać odpowiedniej modyfikacji,

Może i to kryptoreklama , ale pasuje do tego wątku:

1. zmiany musi dokonać zakład ( poświadcza to stosownym dokumentem) , w sposób nieodwracalny ( teoria). Sam użytkownik tego nie może dokonać , tz. może , ale nie będzie to honorowane.

2.Wykonałem w zeszłym sezonie pięciu takich kompletnych dokumentacji i blokowań - także da się zmienić specyfikację pojazdu :razz:

Edytowano przez cinek78

mam wrażenie że autorowi nie chodzi o zalegalizowanie monstera na A2, a przyklaśnięcie pomysłowi "obejścia" ustawy.

Theo, zamiast wrażenia powinieneś mieć pewność bo autor nie ukrywa swoich intencji ;)

mam wrażenie że autorowi nie chodzi o zalegalizowanie monstera na A2, a przyklaśnięcie pomysłowi "obejścia" ustawy.

Właśnie chodzi mi o to, żeby dało się jeździć w pełni legalnie monsterkiem na A2. Widzę natomiast, że cinek78 wyczerpał temat za co mu serdecznie dziękuję :).

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.