Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Macias89

Potworek - reanimacja

Polecane posty

Siemka,

Widzę, że na forum kilku kolegów przerabia dukata i tworzy historię tworzenia własnego potwora. Poszedłem tym samym śladem i też wstawię kilka zdjęć z tworzenia mojego projektu.

Mam nadzieję, że w tym sezonie skończony będzie projekt.

1. dwie nieudane foty z dnia pojawienia się w moim garażu:

post-89966-0-01721400-1424373697_thumb.jpgpost-89966-0-48650100-1424373757_thumb.jpg

2. Pierwsze niespodzianki :

-motocykl jest z 99 roku - filtr powietrza tak samo, bardzo ciekawe czy siedzi tam od początku  :wtf:

post-89966-0-12266300-1424374000_thumb.jpg

-łożysko w tylnym kole, uszczelnienia bocznego nie było:

post-89966-0-01986000-1424374109_thumb.jpg

-brzydkie pordzewiałe elementy:

post-89966-0-02775200-1424374324_thumb.jpg

- i zapuszczony silnik  :cry:

post-89966-0-65169800-1424374437_thumb.jpg

3. początek nowego życia:

cały motocykl rozebrany 

co do malowania proszkowego - spakowane a gwinty pozabezpieczane  :razz:

post-89966-0-68487200-1424374506_thumb.jpg

post-89966-0-86664400-1424374663_thumb.jpg

bak przygotowany do zmatowienia i położenia nowego lakieru 

post-89966-0-67175800-1424374627_thumb.jpg

poszycie wydechu ściągnięte

post-89966-0-47693900-1424374743_thumb.jpg

siedzenie wysłane do obszycia 

post-89966-0-74318500-1424374810_thumb.jpg

pierwsza z wielu jeszcze paczka nowych części

post-89966-0-51488100-1424374857_thumb.jpg

Obecnie jestem na etapie podjechania do hurtowni po podkład, bazę, klar żeby pomalować bak, owiewki boczne oraz przedni błotnik

i czekam za zamówioną kalkomanią 

Tak jest, nie jeden przerabiał temat tworzenia czegoś wyjątkowego. Życzę powodzenia i osiągnięcia zamierzonego celu.......satysfakcja będzie, jestem przekonany  :thumbup: .

Klasyka czy własne przemyślenia jeśli chodzi o design?

Własne przemyślenia ale bliski do oryginału, zmiana koloru i kilku detali (inna kalkomania, obszycie kanapy niestandardowe) nic nie będzie cięte ani dospawywane  :razz:

Co do mojego zamysłu elementy które na pewno zostaną zmienione:

-obszycie kanapy

-klamki (łamane)

-chłodnica oleju ( tutaj będę jeszcze konsultował się z wami)

- wymiana wszystkich węży ( moje są popękane i nie w tym kolorze co bym chciał)

-kierownica 

-malowanie ramy na czerwono, setów, wahacza i kilku elementów na srebrno, koła na czarno - proszkowo)

-bak, owiewki błotnik - to już sam pomaluje kolor biały z palety Audi

-całkowicie inny układ wydechowy - tutaj liczę na waszą pomoc w wyborze co będzie najlepsze

-manetki

-lusterka

Ogólnie mogę powiedzieć, że projekt ma być prawie identyczny jak ten monsterek :

Jak dla mnie jest prześliczny :)

Ekstra :) fajnie ze masz checi na reanimacje tego monstra ... sporo pracy cie czeka ehehe ale bedziesz zadowolony :)

btw. silnik tez rozbierasz ?

Silnik też bym chciał ale na przyszły sezon. W tym sezonie tylko wygląd.

A w silniku olej, filtry, czujnik ciśnienia oleju nowy, regulacja zaworów, nowe przewody wysokiego napięcia, napęd ( tak zajechanego nie widziałem bardzoooooo dawno) i uszczelki dekla zaworów to jest mu potrzebne natychmiast do jazdy.

A plany na przyszłą zimę chłodnica oleju, coś może z tuningowego sprzęgła, modyfikacja gaźniorów może wejdę jeszcze w wałki rozrządu jak byłem w stanach widziałem komplet ostrzejszych wałków rozrządu wszystko wyjdzie w praniu :)

Co do filmiku. Doceniam ilość pracy ale chyba w ferworze walki obudowa pasków i zębatki w kolorze ramy to zbyt dużo. 

zębatki też uważam, że przesada ale osłona pasków musowo musi być w kolorze ramy  :razz:

Co do filmiku. Doceniam ilość pracy ale chyba w ferworze walki obudowa pasków i zębatki w kolorze ramy to zbyt dużo. 

i wahacz

każdemu się podoba co innego...   i gdyby każdy z nas podjął się tak radykalnych zmian ...   ale się nie podejmujemy :)  

pamiętajcie, że to projekt Maciasa89 i my możemy jedynie doradzać, a nie zarzucać go naszymi widzi mi się...

o gustach się nie dyskutuje podobno.

Ale liczę na waszą pomoc bo na pewno będzie potrzebna :)

Trzymam kciuki za Twój projekt. Ja w zeszłym roku rozgrzebałam tak samo mojego :) i taj, jak Ty zaczęłam od strony wizualnej a w tym roku czeka mnie mechanika. Fajnie, że robisz to sam, bo satysfakcja jest ogromna!

Tak to siedziało we mnie już dawno, mega maksymalnie już się wkręciłem w projekcik :)

A co z mechanicznego punktu widzenia chcesz zmienić w monsterku?

P.S Ja też szukałem monstera 750 ale jak na złość nie było :) Jak dla mnie najlepsza pojemność motocykla 3/4 litra

Muszę się zająć gaźnikami i silnikiem. Moto było przez poprzedniego właściciela totalnie zaniedbane i teraz wychodzą rożne smaczki typu nierówna praca, cięzko wchodzi na obroty. Jak to załatwię, to chciałabym wymienić pokrywy silnika, bo był po ślizgu i jedna jest pęknięta i zapaćkana silikonem. Potem chcę przerobić wydechy, wsadzić je na jedną stronę pod zadupek, żeby odsłonić w wachacz. I jak to wszystko zagra to wymiana cewkę na mocniejsze dyny, zrobienie półprzelotów, i może pokombinuje ale to już mechanik nie ja, z sondą lambda, może tu coś ugram na oddawaniu mocy. Myślałam jeszcze żeby założyć zegary z nowszego Monstera, bo mój nie ma obrotomierza i w ogóle to dość spartańskie ma te zegarki :)

Tylko to dopiero po gaznikach, bo jeśli okaże się że padło coś w silniku i wymiana/naprawa będzie kosztowała kilka tysiaków to się zastanowię, co dalej. Ale serce by mi pękło gdyby tak wyszło :/

Znam temat zaniedbania, mój po kupnie to totalna dolina, co chyba było widać filtr powietrza chyba od początku istnienia w nim siedzi, a jeden z pasków rozrządu nie był naciągnięty aż dziwne, że nie przeskoczył.

Powiem, że troszkę się przeliczyłem co do stanu myślałem, że jest lepiej, widać po nim, że była tylko jazda omijająca serwis :/

To samo tu. To była jedyna 750 na rynku i wizualnie prezentowała się poprawnie, mechanicznie na 1 rzut oka też. Niby byłam z nim w aso żeby sprawdzili czy aby wszystko ok i podobno było ok, no oprócz gaźników. Za to powiem Ci śmieszną rzecz. Sama malowałam moje moto i jak zaczęłam czyścić bak to okazało si, że robił go prawdziwy artysta, bo tona szpachli, 2 porządne wgniecenia i gwoździowanie. Ten bak robiłam prawie pół roku, z odrdzewianiem, szpachowaniem, wygładzaniem, malowaniem i lakierowaniem... Gdzieś mam nawet zdjęcia to zapoznam. A moto oczywiście sprzedawane jako po ślizgu i nic poważnego :)))

Muszę się zająć gaźnikami...

..., z sondą lambda,...

Gaźniki i sonda lambda? ;)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.