Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
niemak

Co tu cieknie? Monster 1200s

Polecane posty

Cześć, 

To pierwszy mój post na tym forum więc chciałbym się przywitać i może mało elegancko, ale od razu wystartować z problemem. Mam nowego monstera 1200s i po 160km przebiegu coś zaczęło wyciekać spod tej śruby. Do czego ta śruba i czy powinienem ją dokręcić?

3bf834bd874df1a2med.jpg

to coś co wycieka to zapewne olej. dokręć śrubę odpowiednim momentem, możliwe, że się poluzowała. Przyzwyczaj się do tego :) Jak nie poskutkuje zmień podkładkę. w starszych monsterach w tym miejscu był czujnik temperatury oleju, w nowszych nie mam pojęcia jak to jest rozwiazane...

i odwiedż obowiązkowo powitalnię!!!!

Edytowano przez johnnyb88

... widzisz i nie grzmisz O_o wez sie za szachy a nie motocykle

Szachy wymagają wiedzy, sprytu, umiejętności analizowania i przewidywania, więc w tym przypadku to nie najlepszy pomysł.

Żeby nie było off, wycieka olej, o ile to właśnie olej był tam wlany

... widzisz i nie grzmisz O_o wez sie za szachy a nie motocykle

Dlaczego?

Jeżeli to nowy motocykl to nie łatwiej podjechać do serwisu i nie brudzić sobie łapek. Znaczniki żółte wskazują że raczej się nic nie poluzowało. A druga sprawa przestańcie straszyć chłopaka ja jeżdzę ostatnim moim Ducati już dobry rok i jakoś żadna śrubka się nie poluzowała.

Podjechać do serwisu (bo właśnie od tego jest gwarancja) niech sprawdzą ewentualnie wymienią - czasami się zdarzają takie sprawy. Akurat mój kolega kupił w tamtym roku GS i miał kilka wizyt w serwisie. A to coś nie łączyło, a to się odkręciło - zdarza się. Przynajmniej poznasz ludzi z serwisu

Edytowano przez miki

przepraszam ,  sam bylem kiedys laikiem ale to pytanie przchodzi juz ludzkie pojecie :D

pytanie jak pytanie :) lepiej zapytać niż nic z tym nie zrobić, albo zrobić coś bez sensu :) 

... w starszych monsterach w tym miejscu był czujnik temperatury oleju, w nowszych nie mam pojęcia jak to jest rozwiazane...

Mówisz o czujniku ciśnienia oleju a nie temperatury.

Nie bardzo rozumiem szyderczy charakter odpowiedzi w tym wątku. Zdecydowanie popieram  takie zachowanie jak autora tematu, pytającego o najdrobniejszą usterke, niz takich co lekceważy objawy a niepokój wykazuje dopiero jak motocykl nie odpali.

Pytanie jak najbardziej zrozumiałe i zasadny niepokój. Jako że motocykl gwarancyjny to naturalną konsekwencją powinna być wizyta w ASO.

Blejz dziekuje za probe pomocy. Zakladam ze Twoje sarkastyczne odpowiedzi to jeden ze sposobow ktorymi starasz sie poprawic sobie nastroj. Rozumiem to, ten post rowniez jest do Twojej dyspozycji.

Marshal jak sie okazuje jednak niewiele wiesz. Chybiles, w sobote podjechalem do serwisu. To nie olej ciekl spod tej sruby tylko uszczelniacz/klej. W nowych ducati czesc srub wkreca sie i dodatkowo uszczelnia. Tak czy siak to zadna wada, juz nic nie cieknie.

Wszystkim pozostalym bardzo dziekuje za odpowiedzi.

Ojej a co to będzie jak spali się żarówka ? Też aso :D ? Błagam was ...

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

Nie bardzo rozumiem szyderczy charakter odpowiedzi w tym wątku. Zdecydowanie popieram  takie zachowanie jak autora tematu, pytającego o najdrobniejszą usterke, niz takich co lekceważy objawy a niepokój wykazuje dopiero jak motocykl nie odpali.

Pytanie jak najbardziej zrozumiałe i zasadny niepokój. Jako że motocykl gwarancyjny to naturalną konsekwencją powinna być wizyta w ASO.

Zgadzam się, wpadł świeży na imprezę i to jeszcze nowym sprzętem więc trzeba go powitać tak żeby mu dobrze w pięty weszło. Rozumiem że blejz23 nie jest już laikiem i rośnie w siłę po każdym podobnym poście - brawo chłopie tak trzymaj!

Wracając do tematu pomimo że jest to teoretycznie prosta usterka to podjechałbym z tym do serwisu, nieraz bywa tak że banalny objaw bywa zwiastunem czegoś poważneijszego, szansa na coś takiego w nowym jest mała ale jeśli jest gwarancja to niech to dokręcą, sprawdzą pozostałe śrubeczki i odnotują w książeczce tak na w razie jak by się coś innego poluzowało z gorszymi skutkami.

No i proponował by się też powitać w odpowiednim miejscu bo zaraz dostaniesz mandat za złe parkowanie ;-)

KGr    1

Zebys sie nie zdziwil w tych nowoczesnych motocyklach, zebys sie nie zdziwil... :D

KGr    1

+1

osobiscie uwazam, ze lepiej zadac o jedno pytanie za duzo niz o jedno za malo. Nie kazdy rodzi sie z wiedza o mechanice i nawet faktu, ze w silniku jest olej musieliscie sie jakos dowiedziec. Kaman! Chlopak pyta, martwi sie - i bardzo dobrze! Musi sie jakos nauczyc, a od kogo lepiej niz od nas?

@niemak - nie przejmuj sie szydercami, pytaj i ucz sie :) Kiedys to Ty bedziesz znal odpowiedzi na pytania dlaczego ci szydercy stoja na poboczu w srodku pola :)

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

a co w tym złego. Jedna osoba jest lekarzem, inna prawnikiem a jeszcze inna serwisantem. Nie widzę nic złego w tym że korzysta się z usług serwisu nawet w drobnych sprawach.  Każdy ma inny fach.

Ja przyznaje że nawet w sezonie naciągu łańcucha nie reguluje  - wole podjechać do serwisu. Zrobią to szybciej i sprawnie, a jeszcze się nie zdarzyło aby ktoś mnie policzył za takie drobne sprawy. To nie znaczy że nie wiem jak to się robi - ale to już inna sprawa. 

Tak samo jak złapałem ostatnio gumę w aucie - też nie zmieniam, druga sprawa nawet chyba nie mam zapasu w aucie. Od tego jest pomoc drogowa - aby zabrać auto do wulkanizatora i to naprawił.  Nawet głupie koło jest już na tyle skomplikowane (a to czujniki, a to inne sprawy).  Z mojego doświadczenia takie dziwne oszczędności się mszczą dwa razy tym bardziej że i tak takie usługi są w pakiecie wykupione.

A w przypadku pojazdu na gwarancji już nawet bym się nie dotykał. Dwa razy sprawdzałem assistance Ducati - Niemczech i w Polsce działa bez uwag.

Dlatego nie baw się w drobiazgi tylko podjedź do ASO niech to naprawią, a czas na naprawie spędzisz na kawie - przynajmniej poznasz ASO które cię obsługuje w drobnych sprawach.

Edytowano przez miki

dobrze ale zejdzcie ze mnie ... gosc pyta czy ma dokrecic srubke - koniec tematu .

blejz23 -> dostałeś dokładnie to na co zasłużyłesz to się nie oburzaj tylko może zastanów dlaczego.

Niemak dobrze zrobił pytając i jak widać dostał też właściwe odpowiedzi.

Marshal jak sie okazuje jednak niewiele wiesz. Chybiles, w sobote podjechalem do serwisu. To nie olej ciekl spod tej sruby tylko uszczelniacz/klej. W nowych ducati czesc srub wkreca sie i dodatkowo uszczelnia. Tak czy siak to zadna wada, juz nic nie cieknie.

Wszystkim pozostalym bardzo dziekuje za odpowiedzi.

Przepraszam bardzo niemak, ale nie napisałem, że z całą pewnością jest to olej.

Napisałem że może to być olej o ile został tam wlany, a różne przypadki się na świecie zdarzają. To ludzie składają motocykle i ludzką rzeczą jest się pomylić.

Pytałeś co może wyciekać i każdy z forumowiczów mógł odpowiadać czysto hipotetycznie co też może wyciekać.

Jedyną sensowną odpowiedzią bez organoleptyki byłoby: Wycieka ciecz.

Podejrzewam że taka odpowiedź była przez Ciebie przyjęta jako obraźliwa.

Jeśli natomiast jakaś część mojego wcześniejszego wpisu w tym temacie była dla Ciebie nieprzyjemna, to serdecznie Cię przepraszam, a z Monsterem życzę jak najlepszej przygody. PACE

Blejz jako ze to moj temat to ja go skoncze.

Po pierwsze post zaczalem od pytania do czego jest ta sruba, a Ty poki co nie zdolales odpowiedziec. Mechanikiem nie jestem, myslelm, ze moze cos odpowietrzac dlatego na wszelki wypadek postanowilem dopytac grono ducatistow do ktorego wlasnie co dolaczylem.

Po drugie gdyby wszyscy tutaj tak cieplo jak Ty witali nowych forumowiczow, to forum straciloby racje bytu. Podejscie do postowania jakie zaprezentowales antagonizuje i niszczy wspolnote jaka z zalozenia mamy tutaj tworzyc.

Po trzecie, jesli bede chcial wymienic zarowke w serwisie to tak zrobie zrobie i nic Ci do tego. A jak Ci to przeszkadza to po prostu nie czytaj moich postow. I postaraj sie powstrzymac od komentowania, bo czytanie Twoich postow to strata czasu dla kazdego. Zaden Twoj post w tym watku nie zawieral chocby kszty wartosciowej inforamcji.

Koniec dyskusji.

W porzadku Marshall kazdy moze miec slabszy dzien. Pozdro

Zainteresowany zakupem Monstera 1200S,  ogladałem nowiutkiego dokładnie i powiem że tak trochę średnio wyglądają  np uszczelnienia-uszczelki. No ale ja nie miałem wcześniej do czynienia z Ducati i możliwe że to taka tradycja :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.