jasiu_b 0 Napisano Kwiecień 12, 2016 Witam Wszystkich. Nie mam żadnego pomysłu na "trzymanie" dla pasażera (czasem trzeba kogoś podwieźć ;P) może macie jakieś propozycje? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
picek 38 Napisano Kwiecień 12, 2016 Na sporcie to raczej w grę wchodzi tylko obiąć kierowce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vip3r 0 Napisano Kwiecień 12, 2016 pasażerowi to daj na taksówkę ;) a pasażerce daj się przytulić ;) ale jak musisz kombinować to może taki uchwyt na bak? http://www.scigacz.pl/Angrip,uchwyt,dla,pasazera,na,bak,15913.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TheGiantSheep 0 Napisano Kwiecień 13, 2016 pasażerowi to daj na taksówkę ;) a pasażerce daj się przytulić ;) ale jak musisz kombinować to może taki uchwyt na bak? http://www.scigacz.pl/Angrip,uchwyt,dla,pasazera,na,bak,15913.html "wykonanie uchwytu do Pańskiego motocykla będzie kosztowało 1499 PLN. Na cenę ma wpływ przede wszystkim to że jest to produkcja na zamówienie jednej sztuki, co wiąże się z dodatkowymi kosztami oraz zdecydowanie większą ilością czasu poświęconą na wykonanie takiego uchwytu." Za niewiele więcej możesz kupić pasażerowi używaną 125 :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DARc 22 Napisano Kwiecień 13, 2016 Też ten temat trochę drążę bo nie każdy model motocykla i konfiguracja/preferencje pasażerów ma jednoznacznie optymalną możliwość zapewnienia jakiegoś „trzymania”. Sporty mają na tyle pochylone pozycje kierownika, że faktycznie pasażerka (skupię się na takiej opcji ;) ) może albo trzymać się kierowcy, albo przy hamowaniu oprzeć dłonią/dłoniami o bak. Uchwyty na baku też wydają się dość dobrym rozwiązaniem przy „sportach” (widziałem kilka takich koncepcji uchwytów na baku). Inne uchwyty na bak: - http://www.bellissimoto.com/Vinxxgrip.html - http://www.motorcycle-grips.com/motorcycle-passenger-grip.html Gdy masz zdecydowanie wyprostowaną sylwetkę kierowcy i pasażerki to pasażer może potencjalnie trzymać się czegoś z tyłu… jeśli masz takie uchwyty w moto i pasażerka czuje się pewnie/bezpiecznie z rękami do tyłu (nie każda tak się czuje…). Z moich poszukiwań i przymiarek najtrudniej jest z wersją gdy kierowca i pasażerką są ‘trochę pochylenie do przodu, ale nie tak jak na sporcie” ale też nie są wyprostowani jak na turystycznym moto. Np. tam mam na Diavelu. Pasażerka nie czuje się dobrze z rękami do tyłu i pochylona „trochę do przodu”, a z drugiej strony nie sięga jeszcze do baku by się przy hamowaniu opierać o bak dłońmi :( Jjeśli trzyma Cię w pasie czy za biodra to masz wtedy szarpanie jak przyspieszasz (mniejszy trochę problem) i „dociążone plecy” gdy hamujesz (większy problem). A jak jeszcze próbujesz odciążać kierownicę w jakimś zakręcie z dohamowaniem a pasażerka Ci na plecy leci i popycha pośrednio kierownicę to robi się nieprzyjemnie… Przez parę kilometrów weźmiesz to na swoje mięśnie placów, ale po kilkudziesięciu/kilkuset zaczynają plecy odmawiać posłuszeństwa i zaczynasz zapierać się o kierownicę przy hamowaniu z „podwójnym ciężarem” kierowcy i pasażerki. Widziałem taki patent jeszcze: - http://www.2wheelride.com/llove_handle.html - albo http://grip-n-ride.com/ Wydaje się jakimś kompromisem dla niektórych konfiguracji moto+kierowca+pasażer. Ważne, że ciężar pasażera przenosi na dolny obszar pleców, bliżej pasa a to oznacza mniej parcia przy hamowaniu na górę pleców i dalej na ramiona i … na kierownicę gdy już plecy słabną ;) Tyle moich przemyśleń i poszukiwań. LWG No i jeszcze rysunek "instruktażowy" :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miki 19 Napisano Kwiecień 13, 2016 Najlepiej nie wozić pasażerów ale jak już trzeba to te pasy z uchwytami bo bokach wyglądają ok. Widziałem w Liberty taki pas Oxforda za jakieś nie duze pieniądze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasiu_b 0 Napisano Kwiecień 14, 2016 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Chyba skuszę się na uchwyt na zbiornik. vip3r - jestem za!, DARc - ten rysunek będę przedstawiał każdej pasażerce XD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
klekot999 29 Napisano Kwiecień 14, 2016 Na 848 pasażerów, a co to intersity?? Ja na 999 które jest o niebo wygodniejsze niż 1098/848 przewoziłem swoje poprzednie laski w ten sposób, że udzielałem przed jazda instruktażu: ma cały czas trzymać się mnie- objąć w pasie i trzymać mocno, przechylać się razem ze mną, a nie w przeciwnym kierunku, niestety mimo, że w 999 zadylek pasażerski jest wygodniejszy i nieco bardziej obszerny niż 848, parę bojaźliwych pasażerek siedziało mi damskim przyrodzeniem na plecach jak to się kończyło nie muszę dopisywać... teraz jestem grzeczny mam siedzisko solo ...ot co.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WuJot 0 Napisano Kwiecień 14, 2016 jasiu_b jak znajdziesz jakiś uchwyt na bak to podrzuć linka bo mój plecaczek też domaga się jakichś trzymadeł do stfa 848. Pozdrowienia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gumiś85 0 Napisano Kwiecień 19, 2016 Witam wszystkich. ja polecam taki uchwyt moja kobieta jest strasznie zadowolona zawszy był problem z bolącymi barkami od ściskania a szczególnie z bezpieczeństwem nigdy nie wiedziała kiedy będzie przyspieszenie a w tedy dłonie się ześlizgiwały a teraz pewien ścisk za gumową rączkę , instrukcja obsługi zapinam to woku pasa i gotowe ,koszt około 100 zł naprawdę godne polecenia . pozdro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DARc 22 Napisano Kwiecień 21, 2016 @Gumiś85: A uchwyty dajecie na plecy czy z przodu? Widziałe na zdjęciach obie wersje i ciekawy jestem jaka Wam się sprawdza najlepiej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gumiś85 0 Napisano Kwiecień 22, 2016 Witam DARc uchwyty z przodu w tedy jesteśmy idealnie do siebie przyklejeni i nie czuć pasażera jak były z tyłu to lacha mówiła że do <font color='red'>[desmo]</font> bo ma za blisko ręce i za mocno się odchylała LWG Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasiu_b 0 Napisano Marzec 10, 2017 Witam wszystkich. Dzieki za wszystkie propozycje, ostatecznie nabylem uchwyt na zbiornik po zamontowaniu przesle fotki Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasiu_b 0 Napisano Kwiecień 3, 2017 I gotowe!!! Tak to wyglada... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gorzko 10 Napisano Kwiecień 4, 2017 współczuje twojemu brzuchowi przy ewentualnym mocnym hamowaniu itp.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach