Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

kkrzysiekk

Przewody hamulców M600 i kierownica

Polecane posty

Drodzy Desmomaniacy!

Chcę zamówić sobie komplet przewodów hamulcowych. Czy ma ktoś pod ręką potrzebne długości i typ zakończeń (interesuje mnie fabryczne rozwiązanie). Jakie przewody polecacie? HEL, czy coś innego?

Druga sprawa, szukam kierownicy. Mam złotą, bleee. Poszukuję chromowanej oryginalnej, używanej lub nowego zamiennika. Jeśli zamiennik, to z niedużym wzniosem.

Co sądzicie o clip-onach do monstera?

Dzięki i pozdrawiam.

Jak masz w planach modyfikację kierownicy , to wstrzymaj się z zakupem stalowego oplotu do hamulców. Po zmianach na dobrą sprawę org. długości nie będą właściwe.

Widzę , że jesteś z wrocka - ja zarabiam na miejscu indywidualne przewody hamulcowe ( do wyboru kolor, długość, kąt końcówki). Ewentualnie dam Ci namiar na firmę z wawy która też dorabia pod zamówienie przewody.

Generalnie ten etap prac zostaw sobie na koniec...

Jak masz w planach modyfikację kierownicy , to wstrzymaj się z zakupem stalowego oplotu do hamulców. Po zmianach na dobrą sprawę org. długości nie będą właściwe.

Widzę , że jesteś z wrocka - ja zarabiam na miejscu indywidualne przewody hamulcowe ( do wyboru kolor, długość, kąt końcówki). Ewentualnie dam Ci namiar na firmę z wawy która też dorabia pod zamówienie przewody.

Generalnie ten etap prac zostaw sobie na koniec...

Kumplu, czasem z pracy przejeżdżam koło Twojego przybytku (Twojego?) na wiosce pod Oleśnicą. Chyba Cię odwiedzę, żeby ogarnąć te kable. Podeślij na PW przedział cenowy (srebrny kabel, zakucia chrom)

Zastanawiam się nad tymi clip-onami. Jeżeli nie one, to jakaś niska kiera, ale z wygięciem, żeby ładnie było.

clip-ony jak chcesz zobaczyć to podjedz - do wtorku stoi u mnie monsterek z takim rozwiązaniem. :ugeek:

przewód hamulcowy to wydatek 70zł/metr , a końcówki to od 23 do 38 zł/sztuka

Tak - ten "przybytek" to mój warsztat... :thumbup:

A możesz wymienić składowe takiego zestawu? Poza manetkami itd bo to mi zbędę, ale części które trzeba zamienić z oryginałów. A no i jak się z takim cudem jeździ ?

u mnie to byla raczej reczna robota ;)

korki lag zostaly wytoczone jako wyzsze, by nie wpuszczac polki gleboko w lagi - zalezalo mi na zachowaniu oryginalnego ustawienia przedniego zawieszenia a pozycja przy cliponach montowanych pod polka nie byla wygodna na dluzsza mete ;)

pozostalosci na polce do montazu standardowej kierownicy zostaly obciete a sama kierownica jest chyba od jakiegos modelu Hondy o ile dobrze pamietam :)

clip-ony jak chcesz zobaczyć to podjedz - do wtorku stoi u mnie monsterek z takim rozwiązaniem. :ugeek:

przewód hamulcowy to wydatek 70zł/metr , a końcówki to od 23 do 38 zł/sztuka

Tak - ten "przybytek" to mój warsztat... :thumbup:

Dziękuje za informację. Pracuję w Twardogórze, może kiedyś nadrobię kilka kilometrów i kopsnę się tą okropną drogą przez las do Ciebie.

Chciałem dzisiaj zajechać, ale padało, więc prosto do domu.

u mnie wygladalo to tak:

Znalazłem clip-ony, jak się okazuje całkiem sporo innych pasuje do monstera. Są np podniesione clip-ony jak w 1000 Sport - Honda CBR 932 i 956. Ja kupiłem od Kawy ZX-6R po 35zł sztuka. Nie są regulowane, za to obejma jest stosunkowo niska i nie zmieni strasznie geometrii.

Dziękuje za informację. Pracuję w Twardogórze, może kiedyś nadrobię kilka kilometrów i kopsnę się tą okropną drogą przez las do Ciebie.

Chciałem dzisiaj zajechać, ale padało, więc prosto do domu.

Znalazłem clip-ony, jak się okazuje całkiem sporo innych pasuje do monstera. Są np podniesione clip-ony jak w 1000 Sport - Honda CBR 932 i 956. Ja kupiłem od Kawy ZX-6R po 35zł sztuka. Nie są regulowane, za to obejma jest stosunkowo niska i nie zmieni strasznie geometrii.

Wpuszczasz lagi głębiej w półki czy zostawiasz i montujesz clipy zaraz pod górną półką ? 

Wpuszczasz lagi głębiej w półki czy zostawiasz i montujesz clipy zaraz pod górną półką ? 

lagi wystają mi od zakupu moto na jakiś 1 cm, wyciągnę je jeszcze ile trzeba żeby złapać całą obejmę. Jak będzie za wysoko, to można dać kierownicę po półkę, ale tą opcję raczej odrzucam.

Chcę zamówić przewody hamulcowe, ale dalej nie jestem pewien jakie gwinty mają śruby do przykręcenia przewodów. Ktoś pomoże?

są 2 rodzaje 10x1,25, i  10x1 - nie ma zasady jaki masz - wykręć i "grzebieniem" sprawdź...

Przewody HELa mam już ogarnięte.

Sprawa tyczy się clip-onów.

Widzę, że są dwie opcje:

obejma skręcana na dwie-trzy śruby

obejma na jedną śrubę + jakieś dodatkowe podparcie typu bolec, rygiel blokujący lagę/półkę z obejmą clip-ona

Jak rozwiązać sprawę jednej śruby bez podparcia?

Myślałem, żeby do clip-ona (spodu obejmy) przykręcić (do wywierconego otworu) śrubkę ampułową z wejściem na klucz bez główki i w półce zrobić analogiczny otwór na 2-3 mm.

imbus.jpg

Napisano (edytowany)

u mnie to byla raczej reczna robota ;)

Hej! Możesz napisać, czy clip ony masz połapane tylko na dwie śruby? Czy masz jakiś bolec, blokadę wpuszczoną w półkę?

Poniżej zdjęcie z kierownicy od 749. Zaznaczyłem to, co chcę zrobić w zakładzie tokarskim. W półce też trzeba będzie wyfrezować nacięcie, żeby pasowało do tych bolców.2e6990b608488.jpg

Edytowano przez kkrzysiekk

tak, w polce zostalo zrobione naciecie, by kierownica dobrze sie osadzila 

Nowe przewody HELa będą założone na jutro.

Sprawa kierownicy:

zdjęcia: http://imgur.com/a/LfSTG

Zakupiłem kierownicę z Kawasaki ZX6-R w kolorze oliwkowym czy innym zielonym. Cena 35zł za sztukę, stan:  jako nowe. Przeleżały noc w scansolu, rozmoczoną farbę zdjąłem ścierką. Oczka w kierownicy zostały wyfrezowane u pana tokarki, dodatkowo wkręcił kołeczki- 20zł. Zostanie zamocowana na górze półki (lagi wystają już 1cm ponad półkę). Dokupiłem też używaną półkę, żeby mechanik miał łatwiej przy przekładaniu i wierceniu. jutro odbiorę i kiedyśtam wstawię zdjęcia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.