Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Michał Góa

Monster 620, przeskakująca manetka gazu na niskich obrotach

Polecane posty

Witam,

mam pytanie odnośnie manetki gazu w Monsterze 620 z roku 2004. Otóż na niższych biegach (bieg 1 lub bieg 2) podczas dodawania gazu (ruszania) na małych obrotach manetka gazu czasami przeskakuje, ślizga się delikatnie. Mam wrażanie, że nie jest to sprawa zamocowania manetki, raczej przeskok jest na samej lince. Sprawa nie jest nagminna, nie zawsze się tak dzieje. Chciałem zapytać, czym może to być spowodowane, czy może to zwiastować jakiś problem, jak temu zaradzić? 

Może mieliście kiedyś podobny problem. 

Pozdrawiam

Mam czasem podobnie....takie uczucie jakby żyłka się zsuwała na ułamek sekundy. U mnie zdarza się bardzo rzadko i nie powoduje w zasadzie żadnych niepokojących objawów podczas jazdy. Pierwszy raz pojawiło mi się, po zmianie manetek, więc zakładam, że inna budowa manetek powoduje tę "dolegliwość".

Tam masz dwie linki: otwierającą i zamykającą przepustnice. Są zamocowane na "sztywno", gdyby któraś puściła, to nie dodałbyś/nie odjął byś już więcej gazu. Klej do szyb skutecznie przyklei chwyt do manetki. I spróbuj czy ten "przeskok" też wystąpi gdybyś na parkingu chciał przekręcić manetkę w drugą stronę.

ok jutro zobaczę i dam znać. Ewentualnie czy może to być kwestia dociągnięcia linki jak tutaj:

czy raczej taka kwestia dotyczy tylko ewentualnych luzów w manetce, a nie nie tego przeskoku czy ślizgnięcia

"Kichnięcia" nie zauważyłem, raczej tak jak pisałem uślizg. 

Przed wyjazdem do pracy sprawdziłem tą manetkę na postoju, rzeczywiście miała lekki luz zanim linka się napinała (luz szczególnie w kierunku odkręcania gazu). Naciągnąłem ją troszkę, luz na manetce przy postoju rzeczywiście zniknął. Zobaczymy czy tzw. uślizg (przeskok) podczas jazdy też zniknie, wyjdzie w praniu. Za jakiś czas dam znać czy pomogło ;)

Dzięki bardzo za podpowiedzi. 

Szczerze powiem, że zdarza się to już rzadziej, ale nadal problem występuje od czasu do czasu. Kwestia będzie do wyjaśnienia przy najbliższym przeglądzie. ;)

Tam masz dwie linki: otwierającą i zamykającą przepustnice. Są zamocowane na "sztywno", gdyby któraś puściła, to nie dodałbyś/nie odjął byś już więcej gazu. Klej do szyb skutecznie przyklei chwyt do manetki. I spróbuj czy ten "przeskok" też wystąpi gdybyś na parkingu chciał przekręcić manetkę w drugą stronę.

620ka jest "jednolinkowa"

Edytowano przez theodor

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.