Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

yarek72

ładowarka ducati , naprawa?

Polecane posty

Witam

taka historia

1.5- 2 miesiąca temu podpoiłem ładowarkę ducati do gniazda pod siedzeniem (świeciła dioda czerwona power , migając bladym kolorem, coś mi nie pasowało) . Wczoraj odpinam chce odpalić moto i nie odpali , napięcie akumulatora 11,2-11,5

akumulator przed 4 miesiącami przeszedł pełny cykl ładowania z regeneracją akumulatora pod ładowarką CTEK , działał , jednak nie był on już tak 100 % towy

mam nie zalany akumulator już na wymianę jednak wolał bym podładować ten obecny aku przez ładowarkę i gniazdo pod siedzeniem unikając rozbierania moto chyba że będę zmuszony wymianą aku

- naprawa ładowarki ducati jest możliwa ? ma ona 3 zmierza 4 rok

- przepięcie złączni do CTEK MXS 5.0 12V 5A od oryginalnej ładowarki ducati ,by pasowało do gniazda pod siedzeniem jest możliwe? a jeżeli tak to gdzie to zrobić, kupić,  i czy inna ładowarka tj. ta ctek nie zaszkodzi mato pod czas ładowania przez gniazdo pod siedzeniem?

wolał bym uniknąć kupna drugiej ładowarki do ducati ,bo to kolejne blisko 400 zł , i jestem w szachu , co zrobić waszym zdaniem , by nie wpadać w niepotrzebne koszty w takiej sytuacji  ?

dzięki z jakąkolwiek rade będzie mi bardzo przydatna , z góry dzięki i pozdrawiam .

Edytowano przez yarek72

Moim zdaniem ładowarkę raczej będziesz miał sprawną. Obstawiam , że ducha wyzioną akumulator i "inteligentna" ładowarka nie podejmuje "współpracy " - tak mam w ładowarkach optimate.

Sprawdź napięcie na aku pod obciążeniem ( włączony zapłon, światła, kierunki) - obstawiam , że wtedy napięcie drastycznie spada do 4-6 V. Pomiar napięcia na akumulatorze bez obciążenia nie jest miarodajny.

Dokładnie, mam podobna ładowarkę do tej ducatowej, nie podejmuje pracy na akumulatorach które są death...

Jeśli w końcu jednak okaże się ze ładowarka Ducari wyzionęła ducha to... "konwersja na CTEK" to nic innego jak uciąć kable z wtyczką (DDA jeśli to w miarę nowy model Monstera) i połączyć z kablami CTEK zachowując biegunowość.

Przy okazji będziesz śmiał o niebo lepszą ładowarkę niż ta fabryczna Ducati, w której główną, zaawansowaną wartość stanowi... logo ;)

LWG

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.