Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Destor

Po zimie - brak obu hamulców i prawie martwy aku

Polecane posty

Drodzy,

Dzis wyciągnąłem swojego Monstera 696 ABS (2012) z garażu po zimie. Zauważyłem, ze nie mam obu hamulców. Odpalił mi za pierwszym razem, ale zgasiłem go po minucie. Później nie chciał już wystartować ze względu na zbyt niskie napięcie na aku (<12V). Po kilku razach zapaliła się kontrolka zasilania, komputer pokazuje battery error - światła się ledwo palą. Oczywiście error 05 sw (aku za słage)

Kompletnie nie mam obu hamulców - pompowałem wielokrotnie, płyn w obu zbiorniczkach jest, w niezłym stanie... Nie wiem co się stało. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Moto stoi w Siedlcach i średnio mam ochotę kombinować przyczepę, żeby wieźć go na serwis. Tak czy inaczej pewnie będę musiał... Jak sądzicie, co mu może być?

Na początek może wymień po prostu aku i płyn hamulcowy w całym układzie. To proste rzeczy, ogarniesz sam. 

Wydaje mi się, ze z tym płynem to nie będzie taka prosta sprawa. W sumie na jakiej podstawie sprawne hamulce miałyby po prostu przestać działać. Oba na raz... płyn nie wygląda na stary, czy mogły się ot tak po prostu zapowietrzyć...

Idzie lekko, pompuje wiele razy i nic. Przez chwile chyba załapało, ale po chwili znowu jak klamka sprzęgła. Zastanawiam się czy się może po prostu jakoś zapowietrzyły przez zimę hamulce (ale oba? zeszłej zimy tego nie miałem...) czy może mi tam co przeżarło. No nic, pewnie na serwis oddam. I tak klocki mam do wymiany, pewnie też płyn hamulcowy można już wymienić. Szkoda tylko, że nie mogę do serwisu na kołach dojechać.

Sprawdź tłoczki w zaciskach, może się przez zimę zastały. Zdejmij zaciski z tarczy, klocki i sprawdź ręką czy możesz tłoczki wcisnąć.

Edytowano przez matekboss

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.