Groszek 8 Napisano Październik 22, 2020 (edytowany) Cześć, za nieduże pieniadze można kupić system monitorowania ciśnienia i temperatury powietrza w oponach. Ciekawy gadżet, ale zastanawiam się czy ktoś może testował coś takiego w warunkach torowych? jedna rzecz, która mnie niepokoi to cężar czujników nakręconych na wentyle. Przy prędkościach obrotowych koła może stanowić problem? mam na myśli coś w tym styluhttps://allegro.pl/oferta/tpms-careud-m3-m3wi-czujnik-cisnienia-motocykl-7940847455?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ODEwOWJmZGUtNTU2Mi00NGZmLWFmODAtNzI3ODJhYzdjZGNhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=834d4240-e080-4b93-addf-1ecbca31c08e podobnych ofert jest sporo, nawet xiaomi ma coś takiego w podobnej cenie, z tym, że do aut, na 4 koła. Edytowano Październik 22, 2020 przez Groszek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jjash 7 Napisano Październik 22, 2020 No na moje to po zamontowaniu należałoby wyważyć koła. Z tym, że faktycznie to dość punktowe jest obciążenie. Z drugiej strony, w samochodach to działa i jest zamontowane, a i czasem czytniki są większe. No tak, większe, nie znaczy cięższe, ale jednak obstawiam że cięższe.Też nad tym myślałem, ale jakoś mi przeszło. Fajny gadżet w moim przypadku. Po torze nie hasam, choć może i do normalnej jazdy by się przydało. Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cinek78 124 Napisano Październik 22, 2020 Mam takie czujniki do sprzedania - znacznie taniej niżeli w ofercie.. Myślę że to zadziała , pod dwoma warunkami: alu wentyl ( nie gumowy) wyważenie koła z zamontowanymi zaworami/czujnikami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Groszek 8 Napisano Październik 22, 2020 Te z ogłoszenia podałem przykładowe. Na próbę zamówiłem sobie kitajskie ;) ale nie wiem czy warto myśleć o tym żeby zakładać je na tor czy tylko na szosie raczej ich używać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jjash 7 Napisano Październik 23, 2020 Cinek, masz jakieś pikczery tego sprzętu? Jakaś cena?Janek Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cinek78 124 Napisano Październik 24, 2020 Dokładnie te kupiłem: https://pl.aliexpress.com/item/4001237736291.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1d2f5c0fMSkiyj Niestety przy zakupie na firmę dowalili mi cło... Ale jak kogoś interesuje to odsprzedam "po kosztach" ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Groszek 8 Napisano Październik 24, 2020 ja już zamówiłem podobne. Testowałeś może te swoje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cinek78 124 Napisano Październik 25, 2020 Nie , bo do MTS-a nie podejdą ( za duże tarcze i zaciski są za blisko rantu felgi/wentyla, tym samym urwało by je... ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gorzko 10 Napisano Październik 26, 2020 Mam w 1260 enduro, działają poprawnie, przekłamanie na poziomie 0,1.Na tor nigdy bym tego nie zastosował bo na torze ważne jest by weryfikować ciśnienie po każdej sesji a te czujniki dają pogladowy obraz ciśnienia a nie dokładny.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 cinek78 zareagowało na to Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Groszek 8 Napisano Październik 26, 2020 No właśnie dlatego mi się wydały ciekawe, bo można monitorować ciśnienie na bieżąco. Czujnik pomiaru ciśnienia, którego używam normalnie też wskazuje tylko z dokładnością do dziesiątej części bara, więc podejrzewam że nie te działają podobnie, tyle że można w dowolnej chwili zweryfikować bez podłączania cisnieniomierza. Wadą jest to, że regulacja ciśnienia wymagac bedzie odkręcenia tego czujnika. Pod tym względem lepsze byłyby takie montowane od wewnątrz, w wentyl, ale tamte są droższe, więc eksperymentować z nimi chyba nie będę, a i obawiam się że później przy zmianie opon, szczególnie w warunkach torowych może taki zostać uszkodzony. W dokładność pomiaru temperatury i użyteczność termometru bardzo wątpię, choć po cichu liczyłem że może się miło rozczaruję. Bo co on może pokazać - co najwyżej temperaturę końcówki wentyla? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jjash 7 Napisano Październik 27, 2020 Właśnie też miałem takie wrażenie a raczej obawę. Będzie działać jak termometr powietrza wokół koła czy co? Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gorzko 10 Napisano Październik 27, 2020 Temp oczywiście nie pokazuje prawidłowo / ciut wiecej niż temp otoczenia Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach