Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Groszek

TPMS - czujniki ciśnienia a tor

Polecane posty

Cześć,
za nieduże pieniadze można kupić system monitorowania ciśnienia i temperatury powietrza w oponach. Ciekawy gadżet, ale zastanawiam się czy ktoś może testował coś takiego w warunkach torowych? jedna rzecz, która mnie niepokoi to cężar czujników nakręconych na wentyle. Przy prędkościach obrotowych koła może stanowić problem?

mam na myśli coś w tym stylu

https://allegro.pl/oferta/tpms-careud-m3-m3wi-czujnik-cisnienia-motocykl-7940847455?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ODEwOWJmZGUtNTU2Mi00NGZmLWFmODAtNzI3ODJhYzdjZGNhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=834d4240-e080-4b93-addf-1ecbca31c08e

podobnych ofert jest sporo, nawet xiaomi ma coś takiego w podobnej cenie, z tym, że do aut, na 4 koła.

Edytowano przez Groszek

No na moje to po zamontowaniu należałoby wyważyć koła. Z tym, że faktycznie to dość punktowe jest obciążenie. Z drugiej strony, w samochodach to działa i jest zamontowane, a i czasem czytniki są większe. No tak, większe, nie znaczy cięższe, ale jednak obstawiam że cięższe.
Też nad tym myślałem, ale jakoś mi przeszło. Fajny gadżet w moim przypadku. Po torze nie hasam, choć może i do normalnej jazdy by się przydało.

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Mam takie czujniki do sprzedania - znacznie taniej niżeli w ofercie..

Myślę że to zadziała , pod dwoma warunkami:

alu wentyl ( nie gumowy)

wyważenie koła z zamontowanymi zaworami/czujnikami.

Te z ogłoszenia podałem przykładowe. Na próbę zamówiłem sobie kitajskie ;) ale nie wiem czy warto myśleć o tym żeby zakładać je na tor czy tylko na szosie raczej ich używać.

Dokładnie te kupiłem:

https://pl.aliexpress.com/item/4001237736291.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1d2f5c0fMSkiyj

Niestety przy zakupie na firmę dowalili mi cło... Ale jak kogoś interesuje to odsprzedam "po kosztach" ...

Nie , bo do MTS-a nie podejdą ( za duże tarcze i zaciski są za blisko rantu felgi/wentyla, tym samym urwało by je... )

Mam w 1260 enduro, działają poprawnie, przekłamanie na poziomie 0,1.

Na tor nigdy bym tego nie zastosował bo na torze ważne jest by weryfikować ciśnienie po każdej sesji a te czujniki dają pogladowy obraz ciśnienia a nie dokładny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No właśnie dlatego mi się wydały ciekawe, bo można monitorować ciśnienie na bieżąco. Czujnik pomiaru ciśnienia, którego używam normalnie też wskazuje tylko z dokładnością do dziesiątej części bara, więc podejrzewam że nie te działają podobnie, tyle że można w dowolnej chwili zweryfikować bez podłączania cisnieniomierza. Wadą jest to, że regulacja ciśnienia wymagac bedzie odkręcenia tego czujnika. Pod tym względem lepsze byłyby takie montowane od wewnątrz, w wentyl, ale tamte są droższe, więc eksperymentować z nimi chyba nie będę, a i obawiam się że później przy zmianie opon, szczególnie w warunkach torowych może taki zostać uszkodzony.

W dokładność pomiaru temperatury i użyteczność termometru bardzo wątpię, choć po cichu liczyłem że może się miło rozczaruję. Bo co on może pokazać - co najwyżej temperaturę końcówki wentyla?

Właśnie też miałem takie wrażenie a raczej obawę. Będzie działać jak termometr powietrza wokół koła czy co?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.