cwiqa 0 Napisano Czerwiec 26, 2023 Witam, Panowie zwracam się z prośbą o pomoc, ewentualne sugestie w poniższym problemie: Pod dużym obciążeniem (5 i 6 bieg) w granicach 4-5 tyś obrotów silnik nie oddaje "liniowo" mocy tylko zaczyna delikatnie "kangurować". Może to tylko przypadek ale około miesiąc temu wymieniłem świece na nowe (identyczne jakie były tj. irydowe NGK). Czy można to jakoś skorygować np. poprzez ustawienie/synchronizację przepustnic? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hubi199 3 Napisano Czerwiec 26, 2023 Jaki masz model? Masz układ wydechowy z katalizatorem ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cwiqa 0 Napisano Czerwiec 27, 2023 Dzięki za odpowiedz. Model to monster 696 z 2008 roku. Dodatkowo wydechy termignoni + dedykowane ECU + filtr powietrza KN. Czy jest katalizator....tego niestety nie wiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cinek78 124 Napisano Czerwiec 27, 2023 Sprawdź ciśnienie pompy paliwa i jej wydajność... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cwiqa 0 Napisano Czerwiec 27, 2023 2 godziny temu, cinek78 napisał: Sprawdź ciśnienie pompy paliwa i jej wydajność... Słuszna sugestia, w sumie to i kolor jednej ze świec może świadczyć, że dostaje zbyt mało paliwa - o ile dobrze to oceniam.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cwiqa 0 Napisano Czerwiec 28, 2023 Witam ponownie, W dniu dzisiejszym wróciłem do starych świec i uporczywie przez około godzinę jazdy próbowałem wywołać efekt "kangurowania" i niestety (albo stety) nie udało mi się. Tylko zastanawiam się co z tą wiedzą zrobić :-) czy jeździć na starych i zapomnieć o sprawie czy włożyć nowe i szukać być może dziury w całym? Czy spotkaliście się, żeby nowe świece były wadliwe, czy tylko ja mam takie szczęście? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pierro 1 Napisano Czerwiec 28, 2023 niestety ngk są dosyć często podrabiane, więc mogłeś mieć niefart przy zakupie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cwiqa 0 Napisano Czerwiec 29, 2023 9 godzin temu, pierro napisał: niestety ngk są dosyć często podrabiane, więc mogłeś mieć niefart przy zakupie Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem.... Wielkie dzięki za pomoc i wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matekboss 25 Napisano Czerwiec 30, 2023 Jeśli kupiłeś w normalnej hurtowni motoryzacyjnej a nie od cygana na stacji benzynowej przy A2 to szansa że jest podrobiona jest bliska zeru. Pytanie czy wygrzałeś świece ? Świece szczególnie irydowe trzeba po zamontowaniu odpalić silnik i najlepiej zrobić rundę żeby złapały temperaturę pracy, kiedyś tak uwaliłem jedną. Wkręciłem, odpaliłem, zobaczyłem że działa i zgasiłem. Przy drugim odpaleniu silnik palił na 3 cylindry, wkręciłem starą i jak ręką odjął. Potem gadałem z jakimś mechanikiem i od słowa do słowa uświadomił mnie o tym, dodatkowo nowe świece są szczególnie wrażliwe na zalanie więc zanim zabierzecie się za wymianę świec z myślą że uzdrowią silnik trzeba sprawdzić czy są dobre cewki i przewody i czy silnika wcześniej nie zalewało. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cwiqa 0 Napisano Lipiec 1, 2023 (edytowany) Dnia 30.06.2023 o 21:58, matekboss napisał: Jeśli kupiłeś w normalnej hurtowni motoryzacyjnej a nie od cygana na stacji benzynowej przy A2 to szansa że jest podrobiona jest bliska zeru. Pytanie czy wygrzałeś świece ? Świece szczególnie irydowe trzeba po zamontowaniu odpalić silnik i najlepiej zrobić rundę żeby złapały temperaturę pracy, kiedyś tak uwaliłem jedną. Wkręciłem, odpaliłem, zobaczyłem że działa i zgasiłem. Przy drugim odpaleniu silnik palił na 3 cylindry, wkręciłem starą i jak ręką odjął. Potem gadałem z jakimś mechanikiem i od słowa do słowa uświadomił mnie o tym, dodatkowo nowe świece są szczególnie wrażliwe na zalanie więc zanim zabierzecie się za wymianę świec z myślą że uzdrowią silnik trzeba sprawdzić czy są dobre cewki i przewody i czy silnika wcześniej nie zalewało. Nie wygrzewałem świec z racji tego, że producent/sprzedający tego nie zalecał (krążą różne opinie na ten temat). A silnika na pewno wcześniej nie zalewało - może świadczyć o tym stan starych świec. Dodam, że świece wymieniłem tylko i wyłącznie profilaktycznie. A świece były zakupione na znanym nam wszystkim portalu alle..... Edytowano Lipiec 1, 2023 przez cwiqa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach