Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
tatran

izolacja termiczna akumulatora

Polecane posty

Czy akumulator w Monsterze nie ma problemu z temperaturą od tylnego cylindra??

Na moje oko to jakoś za blisko sobie leży, przydałoby się odizolować go folią termiczną, a dodatkowo może prewencyjnie zabezpieczy to przed przedostaniem się elektrolitu na dekiel cylindra, co wy na to?

Gdzie kupić taką folię?

Problem z grzaniem aku. w S4 wynika z niefortunnego umieszczenia reglera. Proponuję przenieść go gdzieś gdzie ma szanse na chłodzenie.

W takim aku jak w S4 czyli fizelinowym, hermetycznym elektrolit nie wydostaje się na zewnątrz. Jedynie jego przeładowanie wynikające z przegrzania i uszkodzenia regulatora powoduje spektakularny wybuch.

Wiem bo przerabiałem temat dwa razy. Dopiero wywalenie regulatora na zewnątrz ramy zakończyło problemy elektryczne.

Theo - znajdziesz chwilkę czasu coby przed meetingiem wspomóc mnie koncepcyjnie z umieszczeniem regulatora w 748?

niby przez 9 lat nic sie z nim nie dzialo, ale zastanawiam sie nad przelozeniem go w przedni panel gdzie montowana jest akcesoryjna chłodnica oleju

Oczywiście. Wiesz gdzie mnie szukać. ;-)

Teos a moze zamontujesz akumulator komus, tak jak w Gnieznie miales? Dobre chlodzenie, kontrola klem na bieząco, odwazny design- same plusy ;)

Teos a moze zamontujesz akumulator komus, tak jak w Gnieznie miales? Dobre chlodzenie, kontrola klem na bieząco, odwazny design- same plusy ;)

Szkoda ze mi gdzieś ta fotka przepadła. :D

Kręcik, najlepiej zadzwoń wcześniej, ale właściwie niemal cały czas w Cranku urzęduję.

zarezerwujcie mi jakis termin next week na wymiane opon przod/tyl ok?

jak wrócę będę dzwonił

U mnie też się raz już zagotował i wyrzygał to co mógł a pech tak chciał że przewód odprowadzający ewentualną spierdzieline wypadł i obryzgało mi pół monstera madafaka...

U mnie też się raz już zagotował i wyrzygał to co mógł a pech tak chciał że przewód odprowadzający ewentualną spierdzieline wypadł i obryzgało mi pół monstera madafaka...

Więc gdzie proponujecie umiescic to cudo w monsterku, co,by sie nie zalamac niespodziewanie...??

najgorzej jak żelówkę rozwali - tam nie ma odpowietrzenia :D

[

Więc gdzie proponujecie umieścic to cudo w monsterku, co,by sie nie zalamac niespodziewanie...??

W monsterach chłodzonych powietrzem nawet z chłodnica oleju pięknie regulator mieści się pod główką ramy. Zresztą w kilku widziałem już tak fabrycznie zamontowany.

Gorzej w wodnych desmoquattro. Z racji chłodnicy cieczy nie ma za dużo miejsca.

W każdym razie długość wiązki elektrycznej pozwala na takie "manewry" bez jej przerabiania.

Ja u siebie to tak rozwiązałem. Może niezbyt estetyczne, ale skuteczne.

post-88-1366036121,6449_thumb.jpg

:)

A mi się podoba !!

Spoczko wygląda i wyrzuciłeś boczki... Pięknie się prezentuje, prześwit się znacznie zwiększył...!!!

ja wrzuciłem pod dolną półkę, lecz nie wiem czy to dobry pomysł ;) ponieważ przy skręcie kierownicą mogą nadmiernie pracować przewody elektryczne :? co o tym myślicie :?:post-368-1366036122,6681_thumb.jpg

ja u siebie pozostawilem jednak w oryginlnym miejscu - skoro przez 9 lat bylo ok to teraz tez powinno... pozdrawiam

ja wrzuciłem pod dolną półkę, lecz nie wiem czy to dobry pomysł ;) ponieważ przy skręcie kierownicą mogą nadmiernie pracować przewody elektryczne :? co o tym myślicie :?:[attachment=0]IMG00376-20100522-1829.jpg[/attachment]

Trochę szkoda że wiązki z reglera nie wyprowadziłeś do tyła, a na bok. W takiej pozycji mniej by przewody pracowały przy skręcie. Ale samo umieszczenie tu regulatora jest uważam bardzo dobre.

Hmm... a ja kumbinowałem by wcisnąć gdzieś pod siodło regla, ale faktycznie tam może być mu za gorąco ;/

Zawsze można dołożyć na radiator wiatrak z PC i już będzie lepiej

Muszę to przeanalizować, przyznam szczerze, że nawet podoba mi się takie rozwiązanie, że też na to nie wpadłem.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.