Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Frencci

Uzywana lustrzanka cyfrowa do 1500zl

Polecane posty

Moja Smoczyca chce sprobowac robic lepsze fotografie niz kompaktem ;)

Szuka zatem blizej niesprecyzowanej dosc dobrej lustrzanki do 1500zl z podstawowym zestawem obiektywow ( lub jednym ).

Cos wiecie, cos macie, cos slyszeliscie, polecacie jakis link? Nie znam sie za bardzo wiec licze na pomoc.

Pzdr,J

Szukajcie na allegro używek Canona 350D, 400D, 40D ew.500D. To są amatorskie sprzęty, więc nie powinny być zajechane. Często sprzedawane z dodatkowym wyposażeniem jak np. TEN. Same dodatki warte kilkaset pln, a torba Lowepro nie wymaga reklamy. Dokładnie takim aparatem robiłem zdjęcia z Route66 - jak widać aparat daje pewne możliwości.

Przydałby się obiektyw lepszy niż kitowy (dodawany do puszki przez fabrykę), który potrafić swoim mydłem zabić radość fotografowania.

Potrafi, ale nie musi- np. plastikowy Canon, który mimo swojej śmiesznej ceny pracuje nie gorzej niż podobne za 1000-1500zł. Ten obiektyw to podstawa amatorskiej szklarni Canona- dobry do portretów, jasny, stała ogniskowa, rewelacyjna cena.

Jak coś znajdziesz- dawaj linka, podzwonimy, popytamy ;)

Dobrą bazą jest również Nikon D70 lub D80. Można go łatwo doposażyć w dobre szkiełko.

Boa    0

No to mnie ładnie zwabiłeś :)

Bardziej zgadzam się z Frankiem, niż z Miśkiem... niestety ale Nikon D70, to tak na prawdę w dobie dzisiejszej techniki totalna padaczka, D80 lepszy, ale tez nie polecam :(

Szczerze powiem, że wahał bym się przed zakupem używanej lustrzanki... szczególnie ze wspomnianego przez Frania segmentu Canona 40D, które to aparaty zawodowcy często używają jako tzw back-up a Ci słabsi jako podstawowego muła roboczego i też potrafią być nieźle zajechane :(

Czyli jak już, to tylko i wyłącznie z zaufanego źródła.

Dysponując jednak taką kwotą, może warto zastanowić się nad dorzuceniem odrobinę ew wzięciu reszty na raty i zakupić coś nowego :?:

Sam mam od listopada Nikona D3100 i powiem Ci, że jest to zajebista lustrzaneczka, ale zdecydowanie polecił bym rozbudowę o obiektyw 35/1.8 czyli +~700zł a to już znacznie nagina budżet...

Jednak zastanawiam się nad innym rozwiązaniem, niechaj Smoczyca pomyśli, czy czasem bardziej twarzowy nie będzie Sony Nex 3 w najszybszym kolorze:

http://www.e-fotojoker.pl/product/apara ... -czerwony/

Nexy, to niedawno powstała grupa aparatów tzw. "bezlusterkowców", czyli kompaktów wyposażonych w matrycę żywcem wziętą z lustrzanki. Zatem jakość obrazowania jest identyczna jak w lustrzance, natomiast gabaryty pozostały iście kompaktowe.

Poczytajcie troszkę o tej linii aparatów.

Prekursorem był Olympus PEN, natomiast na wiosnę również Nikon, Pentax i być może również Canon mają zaprezentować swoje "bezlusterkowce" 8-)

Ten Nex3 z linka jest co prawda wyposażony tylko w jeden, stało-ogniskowy obiektyw, ale o świetnych parametrach, a można także dokupić standardowy zoom 18-55mm.

Dziekuje za pomoc. Chyba moj 'hurra optymizm" dot. uzywanyc lustrzanek byl nieuzasadniony.

Kupujemy cos nowego. Thx, J

Boa ma rację- może nie koniecznie lustro, a dobry kompakt :idea:

Kupując lustro otwierasz drzwi do wielkiego sklepu z zabawkami dla dużych dzieci, a po zakupach zawsze czujesz niedosyt :mrgreen:

Potem dochodzą RAW-y, Lightroomy i inne Photoshopy. A gdzie świadomość kreacji, złoty podział, histogram???

Nagle może się okazać, że lustro zamiast być pomocnym narzędziem zaczyna przeszkadzać. Zresztą sam ostatnio robiąc foty w studio kończyłem sesję programem auto z użyciem wbudowanej lampy błyskowej. Te fotografie wzbudziły największe zainteresowanie klienta. "Arty-tfu-styczne" poszły do archiwum X, którym będę się zachwycał :mrgreen: na starość ;)

Szkoda, że wcześniej nie wrzuciłeś tematu. Miałem ładnie dopasionego Canona 400D. Niestety już poszedł.

Czy kupować lustrzankę, czy kompakta to zależy do czego.

mobilność vs. jakość (zdjęć)

Jacku gdybyś znalazł jakiś model sprzętu, który by Ci pasował mogę sciągnąć to z Japonii. Teraz Jen poleciał w dół więc bardziej się opłaca.

Ja kupuje sobie nową optykę.

Ja kupuje sobie nową optykę.

A jaką masz starą optykę? Jak eLki Canona, to się chętnie zaopiekuję :mrgreen:

Boa    0

Czy kupować lustrzankę, czy kompakta to zależy do czego.

mobilność vs. jakość (zdjęć)

Chyba, żeby wybrać wspomnianego Nex'a 3 lub Nex'a 5, wtedy masz i mobilność i jakość :)

Tylko póki co szklarnia do nich okrojona jest, ale to wszystko w sferze rozbudowy nowo powstałego systemu.

Z kolei nawet dla bardziej wkręconych w temat freak'ów jest coś fajnego w tym systemie... mianowicie za pomocą przejściówek można bez problemu podpiąć optykę zaczynającą się na starych obiektywach na gwint m42, a kończąc na Canonowych L'kach, czy szkłach Zeiss'a, mało tego... można zakupić nawet oryginalną przejściówkę dającą możliwość zrobienia z każdego obiektywu tilt-shift'a 8-)

Jednak co by nie mącić Ci Jacku w głowie, to D3100 będzie świetnym wyborem.

Tutaj foto z przedwczoraj:

http://i1105.photobucket.com/albums/h34 ... small2.jpg

http://i1105.photobucket.com/albums/h34 ... small2.jpg

Laura "zapuściła" wąsa dla Adama Małysza :lol: ;)

ps. sprawdziłem kartę, jednak mam Extreeme, ale chyba Ex.II. Prędkość zapisy 20mb/s i to Ci w zupełności wystarczy. SanDisk 8GB Ex 20mb/s wczoraj z euro rtv agd =99zł

Boa- jakbyś dał foty color i odszumione, a nie dłubnięte szumem i innymi bajerami to można rozmawiać o aparacie i jakości zdjęć.

To jak użycie filtrów w stylu AGFA czy Kodak, dających efekt światłoczułej błony z lat 90-tych i zachwalanie optyki Canona, jako ciepło i miękko oddającej kolory :roll:

Boa    0
Boa- jakbyś dał foty color i odszumione, a nie dłubnięte szumem i innymi bajerami to można rozmawiać o aparacie i jakości zdjęć.

To jak użycie filtrów w stylu AGFA czy Kodak, dających efekt światłoczułej błony z lat 90-tych i zachwalanie optyki Canona, jako ciepło i miękko oddającej kolory :roll:

Taki mądry, a Wdowę to dlaczego nie zostawiłeś w oryginale :?: :P :lol:

Takie dłubnięte podobają mi się po prostu znacznie bardziej, nie miały być wyznacznikiem czegokolwiek, wrzuciłem, żeby pochwalić się Córą 8-)

Wdowę to dlaczego nie zostawiłeś w oryginale :?: :P :lol:

Bo się lansowałem motorem, nie aparatem :lol:

Prezes pyta o lustrzankę a nie o efekty specjalne, więc w TYM temacie odpowiadam bez fotek dotkniętych obróbką przez duże O ;)

Przykład- zdjęcia z 66 przeszły tylko przez Picasa- typowo amatorski program dla każdego- kadrowanie, kontrast, kolor, przyciemnione niebo, co jest w sumie robotą dla średnio uzdolnionego 8-latka, a dodaje +10 do jakości nie zmieniając za bardzo bazy- krzywych, gammy, kolana, szumów itd.

BTW. Polecam wszystkim program Photoscape. Prostotą a jednocześnie możliwościami dłubania wciąga nosem wszystko.

Boa    0

Franiu pozwolisz, że Jacek zdecyduje, czy Mu śmiecę, czy nie :P

A skoro się już licytujemy, to u mnie, było usunięcie koloru, podciągnięcie kontrastu, dodanie szumu, wyostrzenie po zmniejszeniu, uważam, że mniej niż w Twoim dłubania (~15-20s) 8-)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.