Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
stasekst4s

cisnienie oleju

Polecane posty

Jakie powinno byc cisnienie oleju w st4? Pomiar- przy temperaturze oleju okolo 80 stopni cisnienia- min 2,8bar max 6bar {po zminie sterowania zaworu 6,8bar}, przy 2tys obr jest juz 5bar. olej polsyntetyk.

NIestety niemam.... mam katalog czesci, dane, ale tego akurat mi brak, a chce miec pewnosc ze jest dobrze po przygodzie z walem :(

Min ciśnienie 2 Bary przy 1450tyś/obr/min

Manual nie podaje maxymalnego, ale cos te 6 Barów to duzo. Nie masz uszkodzonego zaworu przeciązeniowego?

Jaką przygodę z wałem miałeś?

Spadek cisnienia powyzej 5 tys obr, kanal na calego, panewki, wal nie uszkodzony, korbowody tez, zadnych uszkodzen, wszystko dokladnie pomierzone i sprawdzone, nowe panewki z wloch, faza na zaworze upusowym, i tak pokazuje, na sterowaniu zaworu z 620-tki ma max 6,8bar. Pozatym nic sie nie dzieje, martwi mnie to bo to cisnienie jest na chlodnicy. panewki jeszcze nie dotarte.

W żadnym manualu nie znalazłem max ciśnienia otwierajacego upust. Ale doswiadczenie podpowiada ze 4,5 Bara to górna bezpieczna granica. Jeszcze pogrzebię w temacie.

Z kąd wziałeś pasowania panewek na czopach?

Ja tez jeszcze poszukam, meczy mnie to, a czas zaczac jezdzic, pozdro :D Pasowania prosto z wloch, z tego co wiem sa dwa pasowania red i blue, wlozone red te drugie byly o 0,03mm za ciasne, wymiary podal wloch w ducati. Aha na zimnym silniku zarowno w st4 jak i monsterze cisnienie oleju skoczylo na prawie 8bar, monster ma podobne cisnienie.

Niezupełnie o to mi chodziło ale ok. Miałem na mysli jakie pasowania masz zrobione. A nie która grupa selekcyjna poszła na czopy.

Nie szukaj, nie znajdziesz ;) chodzi mi jaki luz panewka/czop masz po montażu?

nie znalazlem wymiarow panewek, wcielo :? , ale posprawdzam dokladnie, pamietam wymiar czopu, jak znajde dam znac. Pamietam wymiar czopu 42mm +\-0,01 panewki oznaczone jako blue byly ponizej tej wartosci, a oznaczane jako red polecane na ten wymiar czopu. niestety nie mam tych wymiarow, kumpel ktory zalatwial tez.

Znalazlem na jakims foum zagranicznym tylko cisnienia do1098 wg hanesa zimny ok 5bar, goracy 2,4bar na wolnych obrotach a maksymalne 5,4bar, szukam dalej, pozdrawiam :lol:

Jakie powinno byc cisnienie oleju w st4? Pomiar- przy temperaturze oleju okolo 80 stopni cisnienia- min 2,8bar max 6bar {po zminie sterowania zaworu 6,8bar}, przy 2tys obr jest juz 5bar. olej polsyntetyk.

Dla Monstera S4 '01 (powiedzmy, że to ten sam silnik) ciśnienie powinno wynosić:

● Zimny silnik:

1,100-1,300 rpm. - powyżej 2.5 bara

3,500-4,000 rpm. - w zakresie 4 do 6 barów

● Gorący silnik:

1,100-1,300 rpm. - powyżej 1.1 bara

3,500-4,000 rpm. - w zakresie 4 do 6 barów

Ciśnienie nie powinno nigdy przekraczać 6 barów. Wyższe niż 6 wskazuje - tak jak mówi Theo - na zawieszony zawór przeciążeniowy.

Tyle mówi manual, mam nadzieję, że mierzysz właściwie wskazującym miernikiem.

Cisnienie nie przekracza 6bar, jedyne na zimnym silniku, podczas rozgrzewania spada do min 2,8 bar a max 6bar. Czyli mam dobrze :lol:

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.