Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
killroy

Ducati 996 "s" a zwykła?

Polecane posty

Witam.

Mam pytanie jak je rozpoznać, czytałem że "s" ma zawieszkę ohlins , ale czy przód i tył ??

Czy "s" występuje tylko w wersji monoposto, czy również w biposto.

Jakie są jeszcze różnicę.

Jakie są przybliżone ceny serwisowania takiej zabawki?

Jakie są wady, najczęstsze awarie ( czego dotyczą), i wasze ogólne opinie.

Potrzebne mi są te informację, bo przymierzam się do sprawienia sobie takiej zabawki z roku 2000.

Dzięki za wasze spostrzeżenia.

Boa    0

Czyli reasumujac:

"s" ma:

- widelec showa ze złotymi lagami,

- pięcioramienne felgi

- ramę i koła w kolorze szarym,

- tylny amor Ohlins,

- dodatki carbonowe,

- silnik 123KM,

jakieś jeszcze pomysły?

Teraz przydałaby sie część finansowo-serwisowa...

Kwestia serwisowa jest taka sama jak dla każdego SBK z jednostką desmoquattro.

Róznica jedynie w koszcie serwisu zawieszenia przedniego.

P.S. Ponawiam prośbe o uzupełnienie danych osobowych w profilu

Z zasady nie poruszamy kwestii cennikowych danych serwisów na forum ogólnym. Najlepiej skontaktuj sie z jakims dobrym serwisem w poblizu. Udzielą Ci wyczerpujących informacji na temat serwisu i jego kosztów. Namiary na polecane serwisy znajdziesz w dziale "reklama"

5 sekund :

http://motomaniax.pl/serwis-ducati/cenn ... wisowych-4

koszty części - PW do "musieli".

lub co nieco:

http://www.sklep.motomaniax.pl/100_DUCA ... fault.html

Nie jest to tania zabawka, w eksploatacji ale frajda z jazdy jest.

Koszty tak na prawdę zależą od tego co jest do zrobienia, wymiany.

Nie da się ich określić bez zobaczenia motocykla.

996 S ( special) - był kombinacją wyposażenia i podwozia SPS z silnikiem od zwykłej 996, czyli silnik 112 KM ( 123 KM - SPS)...

Pozdr. J-999

A podpowiecie mi jeszcze jakie różnice mają roczniki 1999 a 2001.

Wiem że koła się zmieniły z trójramiennych na pięcioramienne, ale czy coś jeszcze?

Na rynek USA w 2001 wersja 996S miała również z przodu Ohlinsa oraz amorek skrętu Ohlins, obudowa airboxu carbonowa i zadupek Monoposto, oraz cena:

zwykła wersja 996- 16795 $

996 S - 21495 $

Aha znalazem też taki teks odnoszący się do 996 R oraz 748 R:

- warranty - none

- 996R and 748R are intendent for closed course, competition use only

Pozdr. J-999

Aha znalazem też taki teks odnoszący się do 996 R oraz 748 R:

- warranty - none

- 996R and 748R are intendent for closed course, competition use only

Pozdr. J-999

czyli brak homologacji drogowej :D , tylko na tor

a wracając do zwykłej...

Czy rocznik 2001 "zwykła" powinien mieć lagi srebrne showa, czy występowała też na złotych??

Prawdopodobnie złote...

Jeszcze 6 lat temu powiedziałbym bez namysłu na 100 %, a tak to jutro będę wiedział jak zajrzę w szpargały...

Cóż starość hahahahhaha :lol:

J-999

to zaglądając w szpargały looknij czy występowały na złotej ramie czy tylko szare ( srebrne)?? dzięki za zaangażowanie.

Chyba do żółtego 996, ale zobaczę...

Zwykła wersja na USA była do wyboru Monoposto lub Biposto, a wersja S- tylko Monoposto...

A jakie tarcze? Snowflakes czy inne?

Powinny być snowflakes...

J-999 + Pasiaczek

Złote lagi wprowadzono w 2000 roku i do zwykłej wersji, jednakże zdarzały się różne niuanse związane częściowo z wymaganiami różnych rynków i w dalszym ciągu problemami z ciągłością dostaw różnych komponentów do Ducati.

Rama szara i w żółtej i czerwonej wersji...

A o co się konkretnie rozchodzi problem z rozpoznaniem rocznika, czy moto jest SpS em czy nie...

SpS - a ciężko dostać z oryginalnym silnikiem i oprogramowaniem...jeśli są przebiegi mają bardzo małe, motocykle z reguły zadbane i używane kosztujące masę pieniędzy w granicach 15-30 tys $...

Pozdr. J-999

Wrzuć porządne zdjęcia się obaczy co i jak...

Ze zdjęciami na razie problem..

A rozchodzi się bo myślę nad kupnem i jest do wyboru "s" i zwykła.

Zwykła jest żółta i ma złotą ramę ( bez podtekstów, moto znane mi bezwypadkowe). Skłaniam się ku zwykłej bo jest tańsza :) a nie jestem zawodowcem, więć gadzety mi nie potrzebne.

no i cały czas sie zastanawiam ...

To bierz od Prezesa 998 w malowaniu Bayliss replica, różnica między generacją silników znacząca...

A jak nie to bierz nowszy 996 z mniejszym przebiegiem, aby nie z angoli.

Pozdr. J-999

To bierz od Prezesa 998 w malowaniu Bayliss replica, różnica między generacją silników znacząca...

Pozdr. J-999

można wiedzieć jaka za nią cena ( jeśli to jakaś tajemnica to na pw), bo nie ukrywam że jeśli by doszło do zakupu to bym taką replikę chętnie z niej zrobił bo mi sie podoba.

Coś kiedyś obiło mi się o uszy, że nasz Prezesso Klubu Tęcza( DesmoManiax), chciał zmienić na nowszy model, alę musisz sam go o to spytać...

Ja tylko wiem, że Ghostrider chce sprzedać poRyśkowe 999 za 25 ale wart chyba ceny, po serwisie 2 tygodnie temu, sam też kasowałem mu kluczyk serwisowy...

Cokolwiek byś nie brał, nawet przepłacając lepiej sprzęta bierz od klubowicza, lub sprawdzony... każdego Superbika po 2000 roku...

Ducati 996s

Materiał źródłowy wydawnictwo Bucheli "Reparaturanleitung Ducati 748,916,996" zeszyt 5253.

Produkowano tylko w 2001r. w ilości zaledwie 2151 sztuk.W kolorze czerwonym oraz żółtym,jako jedno lub dwuosobowe.996s był kombinacją ramy od bazowego modelu oraz silnika od 996sps(posiada sztywniejszą,lżejszą rame spawaną ręcznie). Silnik generuje moc 123KM przy 9500/min (bazowy 112KM przy 8500/min) oraz 99Nm przy 7000/min (bazowy 95Nm przy 8000/min).Waga 198kg identyczna jak bazowego modelu.Różnice w silniku, 996s posiada tytanowe korbowody Pankla wersja bazowa stalowe.996s posiada wałki rozrządu o wiekszym wzniosie zaworów ssące 10,8mm (bazowa 9,6mm) wydechowe 9,8mm(bazowa 8,74mm) oraz dłuższej fazie otwarcia zaworów ssących 87 stopni(baza 81 stopni) wydechowe 80 stopni(baza 80 stopni). 996s posiada inną skrzynie biegów o ciaśniej zestopniowanych biegach.Ska posiada inną jednostke sterującą IAW P8 (baza IAW 1,6M). Wersja "s" posiada z przodu zawieszenie Showa z powłoką TiN typ GD 051 wystepuje tylko w tym modelu,z tyłu amortyzator Ohlins(baza Showa). Przewody chamulcowe w stalowym oplocie(baza kauczuk).

Jeśli chodzi o serwis w wersji "s" przy intensywnej czytaj ostrej eksploatacji wymiana oleju tak jak kontrola luzów zaworowych oraz pasków najpózniej co 500km(bazowa wersja wymiana oleju co 10000km lub 2 lata kontrola luzów co 10000,kontrola pasków co 10000 wymiana co 20000km lub 2 lata.

Mam apel do pana Theodora oraz Klekota999 aby więcej takich bzdur nie wypisywali.Nie wprowadzajcie innych w błąd.Lepiej zajrzeć do materiałów źródlowych i sprzedać pewną wiedze!!!

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników Ducati!!

Odnośnie tych bzdur...

Jak Kolega słusznie zauważył, lub nie ( :mrgreen: ) opisałem wersje USA, błędnie z góry zakładając, że wiadomo wszystkim, że europejskie wersje 996S miały upgrade z 996 SPS, czyli 123 KM.

Teraz dodam od siebie, że od 2001 roku we wszystkich 996 ramy były sztywniejsze, z mocniejszego poprzednika czyli SPS, podobnie, jak 748 S miał ramę z wcześniejszego 748 R...

Wszystkie Superbiki od 1998 roku miały stalowe oploty (tym razem kolega napisał bzdury...)

Jeśli chodzi o wagę to żeby być precyzyjnym, trzeba dodać, czy chodzi o wersję 1, czy 2 osobową, bo jak wiadomo różnią się między sobą nie tylko wagą, konstrukcją, ale i wyglądem. W moich materiałach występują 4 typy, proszę sobie wybrać:

-198 kg

-195 kg

-190 kg

-187 kg

Jeśli chodzi o fazy zaworów, to mam podane:

zwykła wersja: 11,70,62,18

SpS i Eu 996S:14,73,57,23

Rozpiętość skrzyni biegów: podam tylko Eu 996 S - 0,958, 1,043, 1,182, 1,40, 1,765, 2,466

Świece: 996 -RA59GC, wersja SpS i Eu 996S -A55V

Jeśli chodzi o serwis: we WSZYSTKICH modelach Superbikowych ( a nie tylko SPS, czy Eu 996S), przy intensywnej ostrej exploatacji torowej, kontrola luzów i pasków rozrządu, po każdej sesji(dniu) torowej jazdy, wymiana oleju z filtrem, czyszczenie i podczas co 2 wymiany oleju wymiana filtra wstępnego oczyszczania, podpięcie Ducati Mathesis tester i sprawdzenie, resetowanie , synchro przepustnic... i t p sprawy tak jak podczas przeglądu co 10000 km.

Co 3 sesja torowa demontaż silnika, rozłożenie na czynniki pierwsze i przegląd całości z docieraniem zaworów, pasowaniem głowic, wyważeniem wału, dystansowanie wału korbowego itp.. aha wymiana tej śruby - drilled screw, tej co jest z lewej strony silnika z tyłu za łożyskiem głównym wału przy żeberku wzmacniającym karter... a sprzęgło??? praktycznie po sesji przegląd i ewentualnie ( z reguły) wymiana tarcz...a łożyska kół, wahacza, mimośród tylnego koła...a amortyzatory, a hamulce...

Widzi kolega, nie wystarczy wyskoczyć, jak królik z kapelusza i ludziom, którzy więcej życia spędzili przy motocyklach ( nie tylko Ducati), niż niejeden ma wogóle lat...wygarnąć od gadaczy bzdur...

Zresztą Bucheli nie jest kompendium wiedzy, zdarzają się błędy drukarskie, np. zamiast 0,3 piszą 0,8, a to w niektórych przypadkach istotna różnica ( np. przy luzach na zamkach pierścieni w starym motocyklu Honda Shadow 750- 0,3 jest do przyjęcia, w granicach normy, a 0,8 - to już za motocyklem będzie chmura dymu i spalanie 1litr/100km)).....

ale tu się zaczyna myk w postaci: doświadczenia, ciężkiej pracy ( czasami kilka razy powtarzania tej samej czynności) intuicji podczas dłubania w silnikach Ducati i nie tylko Ducati...

Teraz można zamknąć temat.

Ja zresztą już nie będę się wypowiadać.

J-999

Dopowiem tylko,że to nie wyczerpuje tematu , bo moja 996s ma 130 kM i trochę więcej karbonu i w takiej specyfikacji wyszła i nie jest , to przeróbka poprzedniego właściciela.

no to czekam teraz na odpowiedź jankesa. Ciekawe jak sie ustosunkuje do wytkniętych mu "bzdur" i czy nadal bedzie podtrzymywał swoje zdanie czerpane z książek

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.