Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
Jagoda

Spalanie

Polecane posty

Witam, mam nadzieje, że założony przeze mnie wątek nie jest duplikatem żadnego z już istniejących w dziale z Monsterami. Pochwalcie się proszę, jakie macie spalania?

Dla ludzi którzy zakupili używane jednoślady (jak ja) to bardzo cenna informacja.

Początkowo w moim M750 '98 spalanie wyniosło 7.3 litra (pomiar na 500 km). Jazda głownie na 4. i 5. biegu w trasie, prędkość 100-130 km/h + wyprzedanie. Spalanie trochę mnie martwiło.

Praca przy motorze przyniosła korzyści, teraz motor pali ok. 6.5 litra, jednak nadal wydaje mi się, że to ciut za dużo. Jak zachowują się Wasze maszyny?

Mója s2r w trasie z plecaczkiem, ale jazda raczej spokojna tak 120-130km, czasami coś mocniej, wyszło mi że około 5 litrów.

W mieście to nie mam pojecia bo nigdy nie liczyłem, zawsze tankuje za 60zl :)

Rekord w trasie - 4.8/100 z prędkościami do 120 km/h (spokojne wycieczkowe tempo)

A tak to cóż.... 5.1 do 5.8...

Maksymalne spalanie to 6.8 ale to była przejażdżka z Krencikiem :lol: także łudududu 1 do odcięcia, 2 do odcięcia, 3 do odcięcia ...

Monster 620ie + 92kg rider

Wychodzę z założenia że z definicji nie interesuje mnie ile motocykl pali. Ile wleję tyle spali. Samochód owszem ma być oszczędny, motocykl mam dla frajdy, nie dla oszczędności. Zurzycie paliwa w przypadku motocykla to dla mnie pomijalny parametr.

Ale jesli już to mój monster doszedł do około 17ltr/100km na torze w Brnie :D

Monster 620 ie 2002r

Rekord minimalnego spalania 3.8l ale w otoczeniu cruiserów i z przystosowaniem sie do ich tempa. 2 dni latania po Bieszczadach z prędkością 90-110km/h i zrobieniu wówczas 1000km.

Sam przy prędkościach 130km/h to około 4.3-4.5l z plecaczkiem to w granicach 5l na trasie czy w mieście nie zauważyłem jakiejś większej różnicy.

Po kupnie (z faktu nie działającego obrotomierza) nim sie nie nauczyłem motocykla spalanie było w granicach 5.5-6l. Przyzwyczajenie zajęło mi około 2 tankowań.

Wychodzę z założenia że z definicji nie interesuje mnie ile motocykl pali. Ile wleję tyle spali. Samochód owszem ma być oszczędny, motocykl mam dla frajdy, nie dla oszczędności. Zurzycie paliwa w przypadku motocykla to dla mnie pomijalny parametr.

Ale jesli już to mój monster doszedł do około 17ltr/100km na torze w Brnie :D

Ja mam podobne zdanie, wali mnie ile pali jak się dobrze jeździ to niech sobie pali. Ale do 17 nie doszedłem ... :D

Boa    0

theo & the12, ale koleżanka pyta o to w konkretnej sprawie... ma prawo nie wiedzieć ile pali M750, ale podejrzewa, że za dużo, no i słusznie.

Jak by miała takiego fajersztorma 1000F, to by te 7,5l/100km było praktycznie nieosiągalne :lol:

...moj chleje minimum 7 ;) ...czasami 10 :) Ale kogo to tam obchodzi 8-)

Widocznie kogoś obchodzi, stąd pytanie....

A co ciekawe mój na torze w Radomiu nie wciągnął więcej niż 5,5 litra....

Wiem, jeżdżę jak baba :lol:

Boa    0

Przy takim spalaniu, to śmiem twierdzić, że niejedna baba by Cię jeszcze objechała :lol:

...moj chleje minimum 7 ;) ...czasami 10 :) Ale kogo to tam obchodzi 8-)

Widocznie kogoś obchodzi, stąd pytanie....

A co ciekawe mój na torze w Radomiu nie wciągnął więcej niż 5,5 litra....

Wiem, jeżdżę jak baba :lol:

....no dobra ale Twoj chodzi na jeden gar :lol:

Chodził szyderco...Teraz gada na dwa rondelki.

Co jak co ale przy częstych przelotach w mieście, spalanie zaczyna się liczyć.

Małe i oszczędne motocykle podbiją jeszcze nasz kraj!

M900 spaliło około 9l/100km - akcesoryjne gaźniki i jazda z przepustnicą non stop otwartą na max.

Przy normalnej miejskiej jeździe wyszło około 6,5-7 l.

Też uważałem że spalanie nie jest istotne.

Ale jeżdżąc codziennie do pracy jednak zaczęło się to liczyć aby motocykl nie spalał więcej jak samochód.

Oszczędność czasu przy jeździe na o2o jest ogromna.

Z doświadczenia powiem że spalanie motocykla zależy od wielu czynników.

Ja myślę, że jeśli ma mało palić to nie może to być Vka. Rzędówki jednak biorą dużo mniej... Moje VFRy, później VTRa, a teraz Dukaty dużo żłopią opoje (jak ich tatuś :lol: ) w porównaniu z posiadanymi w międzyczasie rzędowymi 4kami. :?

W trasie 695 spalił mi nie całe 7l/100km,

w tej samej trasie CBR 600 F4i nie całe 10l/100km.

Jazda w zbliżonych warunkach podobny styl itd ... Prawda jest inna R3 pali mniej jak R4 i V lub L2 :lol:

Triumph Sprint RS 110KM, miasto 6,5 - 8.

Chyba prawda jest taka że motocykle turystyczne spalają mniej jak sportowe ... ale to zależy od użyszkodnika.

Na oryginalnych przełożeniach było około 8-9 w miescie i 5,5 w trasie (predkości do 200)

Na obecnych przełożeniach miasto okolo 9-11 i okolo 7 w trasie (predkosci podobne)

Dziękuję za odpowiedź :-) Czyli mój Monster mieści się w graniach rozsądku.

KGr    1

Zalezy jak jezdzisz :) w 1100 10/100 po miescie nie bylo problemem :P (ale z drugiej strony 6/100 tez nie)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.