Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
DuKa

Malowanie ramy

Polecane posty

Witajcie,

mam takie pytanko: czym polakierować ramę motonga? W miejscach zaznaczonych na zdjęciu widać (bądź nie widać) otarcia, których chciałbym się pozbyć. W takim przypadku w grę wchodzi jedynie lakierowanie całej ramy co nie? Ten złoty kolor nawet nie taki zły, ale myślę np. nad czarnym matem.

Pozdro DesmoOwners,

Kamil/DuKa

Hm...

Myślę, że farbą.

Ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i mogę się mylić.

Bardziej chodziło mi o to w jaki sposób pomalować tę ramę. Czyżby pozostaje tylko wizyta u lakiernika? Może zna ktoś jakieś dobre farby np w sprayu które dają trwałą powłokę?

Nie ma co kombinować.

Piaskowanie + malowanie proszkowe.

Rozumiem. Pytanie do osób które malowały już ramę: ile taka usługa kosztuje?

200 zł

Mi dziadzio taki jedne robi co ma lakiernie proszkową na tej samej ulicy.

Przyznam, że powalił mnie w doborze koloru (biały mat) w porównaniu do tego co mi proponowali w innych lakierniach, bo nie mieli, bo nie kupią takiej małej ilości itd, to co inne firmy proponowały za kwoty rzędu 400 zł za pisakowanie, bez lakierowania i kolorem co przypominał peerelowski szary papier toaletowy to dziadzio wymiata. A bierze kasę tak na prawdę za nastawienie pieca, czyli jak ma się jeszcze inne małe duperelki to wrzuca razem i w jednej cenie jest.

200zł to typowa cena lakierowania proszkowego z wcześniejszym piaskowaniem.

Jeśli uda mi się ściągnąć ramę z motonga to pomyślę nad lakiernikiem. Coś trzeba działać. Dzięki za informacje.

Zdrówka

Też tak słyszałem, ale po odwiedzinach w jednym poleconym punkcie lakierowania i uzyskaniu informacji, że samo piaskowanie 4 stówki, mnie zbiło i ten kolor co proponowali. Ale tak to jest, kto pyta i szuka ten brzydkie słowo. A dziadzio wymiata, szybko i blisko jak biedronka :lol:

Też tak słyszałem, ale po odwiedzinach w jednym poleconym punkcie lakierowania i uzyskaniu informacji, że samo piaskowanie 4 stówki, mnie zbiło i ten kolor co proponowali. Ale tak to jest, kto pyta i szuka ten brzydkie słowo. A dziadzio rewelka :) tanio szybko i blisko, kusza jak biedronka :lol:

KGr    1
Hm...

Myślę, że farbą.

jako ekspert - potwierdzam :)

Farbą to sa można ściany w domu pomalować,

Lakierem się lakieruje. 8-)

Farbą to sa można ściany w domu pomalować,

Lakierem się lakieruje. 8-)

Ale mówimy o MALOWANIU proszkowym ;)

Hm... Ja jeszcze nie spotkałem się z lakierem proszkowym. Wszędzie tylko farby proszkowe.

Ale z ciekawości - poza nazewnictwem - istnieje jakaś różnica między lakierem proszkowym a farbą proszkową?

Jak już pisałem - jestem laikiem i moje pytanie wynika tylko i wyłącznie z tego :) Nie jest to żaden atak :)

krl    0
Hm... Ja jeszcze nie spotkałem się z lakierem proszkowym. Wszędzie tylko farby proszkowe.

Ale z ciekawości - poza nazewnictwem - istnieje jakaś różnica między lakierem proszkowym a farbą proszkową?

Jak już pisałem - jestem laikiem i moje pytanie wynika tylko i wyłącznie z tego :) Nie jest to żaden atak :)

W wielkim skrócie Farba to substancja powłokotwórcza służąca do ochronnego lub dekoracyjnego pokrywania powierzchni, materiał zawierający -barwniki, pigmenty, pasty barwiące etc.

Lakier to na ogół zawiesina lub roztwór substancji powłokotwórczych materiał bezbarwny lub o małej zawartości pigmentów choć przy dzisiejszej technologii bardzo często lakier to określona żywica tworząca właściwości fizyczno-chemiczne produktu np ( PU, AC, PE itd) ale zawierająca także często pigmenty w małej ilości ale o bardzo dużym stężeniu a co za tym idzie nie koniecznie jest bezbarwna.

Dzisiaj jest to więc dość mocno wymieszane w zakresie pojęć tym bardziej że nazewnictwo też determinuje sposób aplikacji powłoki i tu też w wielkim skrócie można przyjąć że to co aplikujemy wałkiem lub pędzlem to malowanie to co aplikujemy natryskowo bądź za pomocą polewarek, deszczownic a nawet poprzez znużenie to lakierowanie.

Z zasady jednak wygląda to tak jak napisał THEODOR z malowaniem mamy do czynienia tam gdzie w grę wchodzą produkty jednorodne czyli przy malowaniu ścian w skrócie nazywa się to DEKORACJĄ kolejnym punktem gdzie mamy do czynienia z malowaniem to np. obrazy które są malowane choć pokrywanie ich warstwą ochronna zabezpieczającą jest już lakierowaniem.

W wypadku powłok lakierniczych i malarskich gdzie używamy produktów nie jednorodnych czyli lakierów i lakierów barwionych mamy do czynienia z lakiernictwem bądź powłokami lakierniczymi lub malarskimi ale to wszystko nazywamy lakiernictwem i lakierowaniem.

Jeżeli chodzi o powłoki proszkowe mamy do czynienia i z lakierami i farbami ale z procesem wymagającym technologicznie i składającym się z powłok różnego rodzaju dlatego też taki proces nazywamy lakierowaniem w tym wypadku - proszkowym.

Reasumując i upraszczając:

W zmianie koloru, odświeżaniu, naprawianiu, produkcji pojazdów w tym motocykli i ich części mamy do czynienia z LAKIEROWANIEM bez względu na technologię aplikacji, bo nawet jak użyjemy pędzla to mamy do czynienia z materiałem lakierniczym no chyba że użyjemy emulsji śnieżki a więc farby do malowania ścian to wtedy będzie to malowanie.

Mam nadzieję że jest to dość przejrzyste bo zapewniam że nie jest to taki prosty temat jak się wydaje i to co napisałem należy traktować jako uogólnienie ponieważ można tu wdawać się w polemikę techniczną i rozbijać temat na atomy ale jak rozumiem nie oto tu chodzi.

Nie będę zakładać nowego tematu, podepnę się więc tutaj :)

Który warsztat polecacie we Wrocławiu, żebym oddała ramę i felgi do piaskowania oraz malowania proszkowego??

Wysłać do żor do C-blue. opłaci się motzno, bo np. komplet felg - piaskowanie + malowanie podkładem + malowanie proszkiem to max 200zł. Mogę Ci przesłać fotki jak mi na złoto strzelił, ale jestem zadowolny. O takim fajnym elemencie jak sodowanie i malowanie silnika chyba też trzeba wspomnieć ;)

Właśnie nie chcę nigdzie wysyłać, wolałabym zrobić to na miejscu, bym mogła zobaczyć efekt tuż przed odbiorem. Niestety słyszałam o przypadkach, gdzie była odwalana fuszerka lub w transporcie coś się uszkadzało. Jeśli już mam kogoś zamordować, wolę to zrobić osobiście :D

Właśnie nie chcę nigdzie wysyłać, wolałabym zrobić to na miejscu, bym mogła zobaczyć efekt tuż przed odbiorem. Niestety słyszałam o przypadkach, gdzie była odwalana fuszerka lub w transporcie coś się uszkadzało. Jeśli już mam kogoś zamordować, wolę to zrobić osobiście :D

mam jedną malarnie która dobrze pomalowała mi pokrywe sprzęgła. Do tego piaskują itp szybki czas realizacji I dobrze to wygląda. Malarnia jest na ulicy Polanowicka Północna

KGr    1

A kiedy chcesz wiezc? Bo ja mam Yamahe ktora prosi sie o proszek :)

(kolega robil swoje moto w ekopolmal, naprzeciw praktikera na krakowskiej, z tego co pamietam to byl zadowolony)

Malarni w Wro I okolicach jest kilka... Ekopolmal, Domino, Intercolor w Jelczu, Igmar.. Powiem tak prywatnie jak I służbowo przetestowałem wszystkie te malarnie I wszystkie mają ten sam poziom..

W moim mam złotą ramę i jak mi coś odpryśnie to śmigam sama lakierem. Kupiłam sobie mały kompresor i aerograf - do odprysków i drobnych prac starcza.  Jak masz do tego rękę to można zrobić to tak ładnie, że nie widać różnicy, a i nie trzeba całego motonga rozbierać.

Wszystko zależy od Twoich zdolności manualnych. Felgi stalowe do auta tak ośmigałam w macie (ze sprayu), że większość osób nie była w stanie uwierzyć, że nie były malowane proszkowo. Ale roboty trochę było przy tym :D Natomiast w kwestii trwałości - po 2 zimach 0 odprysków :D

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.