DuKa 0 Napisano Listopad 8, 2011 Witajcie, mam takie pytanko: czym polakierować ramę motonga? W miejscach zaznaczonych na zdjęciu widać (bądź nie widać) otarcia, których chciałbym się pozbyć. W takim przypadku w grę wchodzi jedynie lakierowanie całej ramy co nie? Ten złoty kolor nawet nie taki zły, ale myślę np. nad czarnym matem. Pozdro DesmoOwners, Kamil/DuKa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sulek 0 Napisano Listopad 8, 2011 Hm... Myślę, że farbą. Ale nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i mogę się mylić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DuKa 0 Napisano Listopad 8, 2011 Bardziej chodziło mi o to w jaki sposób pomalować tę ramę. Czyżby pozostaje tylko wizyta u lakiernika? Może zna ktoś jakieś dobre farby np w sprayu które dają trwałą powłokę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sulek 0 Napisano Listopad 8, 2011 Nie ma co kombinować. Piaskowanie + malowanie proszkowe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DuKa 0 Napisano Listopad 8, 2011 Rozumiem. Pytanie do osób które malowały już ramę: ile taka usługa kosztuje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arnelize 0 Napisano Listopad 8, 2011 200 zł Mi dziadzio taki jedne robi co ma lakiernie proszkową na tej samej ulicy. Przyznam, że powalił mnie w doborze koloru (biały mat) w porównaniu do tego co mi proponowali w innych lakierniach, bo nie mieli, bo nie kupią takiej małej ilości itd, to co inne firmy proponowały za kwoty rzędu 400 zł za pisakowanie, bez lakierowania i kolorem co przypominał peerelowski szary papier toaletowy to dziadzio wymiata. A bierze kasę tak na prawdę za nastawienie pieca, czyli jak ma się jeszcze inne małe duperelki to wrzuca razem i w jednej cenie jest. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Listopad 8, 2011 200zł to typowa cena lakierowania proszkowego z wcześniejszym piaskowaniem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DuKa 0 Napisano Listopad 8, 2011 Jeśli uda mi się ściągnąć ramę z motonga to pomyślę nad lakiernikiem. Coś trzeba działać. Dzięki za informacje. Zdrówka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arnelize 0 Napisano Listopad 8, 2011 200zł to typowa cena lakierowania proszkowego z wcześniejszym piaskowaniem. Też tak słyszałem, ale po odwiedzinach w jednym poleconym punkcie lakierowania i uzyskaniu informacji, że samo piaskowanie 4 stówki, mnie zbiło i ten kolor co proponowali. Ale tak to jest, kto pyta i szuka ten brzydkie słowo. A dziadzio wymiata, szybko i blisko jak biedronka :lol: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arnelize 0 Napisano Listopad 8, 2011 200zł to typowa cena lakierowania proszkowego z wcześniejszym piaskowaniem. Też tak słyszałem, ale po odwiedzinach w jednym poleconym punkcie lakierowania i uzyskaniu informacji, że samo piaskowanie 4 stówki, mnie zbiło i ten kolor co proponowali. Ale tak to jest, kto pyta i szuka ten brzydkie słowo. A dziadzio rewelka :) tanio szybko i blisko, kusza jak biedronka :lol: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KGr 1 Napisano Listopad 9, 2011 Hm...Myślę, że farbą. jako ekspert - potwierdzam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Listopad 9, 2011 Farbą to sa można ściany w domu pomalować, Lakierem się lakieruje. 8-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sulek 0 Napisano Listopad 9, 2011 Farbą to sa można ściany w domu pomalować,Lakierem się lakieruje. 8-) Ale mówimy o MALOWANIU proszkowym ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Listopad 9, 2011 Które się wykonuje lakierem proszkowym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sulek 0 Napisano Listopad 9, 2011 Hm... Ja jeszcze nie spotkałem się z lakierem proszkowym. Wszędzie tylko farby proszkowe. Ale z ciekawości - poza nazewnictwem - istnieje jakaś różnica między lakierem proszkowym a farbą proszkową? Jak już pisałem - jestem laikiem i moje pytanie wynika tylko i wyłącznie z tego :) Nie jest to żaden atak :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krl 0 Napisano Listopad 9, 2011 Hm... Ja jeszcze nie spotkałem się z lakierem proszkowym. Wszędzie tylko farby proszkowe.Ale z ciekawości - poza nazewnictwem - istnieje jakaś różnica między lakierem proszkowym a farbą proszkową? Jak już pisałem - jestem laikiem i moje pytanie wynika tylko i wyłącznie z tego :) Nie jest to żaden atak :) W wielkim skrócie Farba to substancja powłokotwórcza służąca do ochronnego lub dekoracyjnego pokrywania powierzchni, materiał zawierający -barwniki, pigmenty, pasty barwiące etc. Lakier to na ogół zawiesina lub roztwór substancji powłokotwórczych materiał bezbarwny lub o małej zawartości pigmentów choć przy dzisiejszej technologii bardzo często lakier to określona żywica tworząca właściwości fizyczno-chemiczne produktu np ( PU, AC, PE itd) ale zawierająca także często pigmenty w małej ilości ale o bardzo dużym stężeniu a co za tym idzie nie koniecznie jest bezbarwna. Dzisiaj jest to więc dość mocno wymieszane w zakresie pojęć tym bardziej że nazewnictwo też determinuje sposób aplikacji powłoki i tu też w wielkim skrócie można przyjąć że to co aplikujemy wałkiem lub pędzlem to malowanie to co aplikujemy natryskowo bądź za pomocą polewarek, deszczownic a nawet poprzez znużenie to lakierowanie. Z zasady jednak wygląda to tak jak napisał THEODOR z malowaniem mamy do czynienia tam gdzie w grę wchodzą produkty jednorodne czyli przy malowaniu ścian w skrócie nazywa się to DEKORACJĄ kolejnym punktem gdzie mamy do czynienia z malowaniem to np. obrazy które są malowane choć pokrywanie ich warstwą ochronna zabezpieczającą jest już lakierowaniem. W wypadku powłok lakierniczych i malarskich gdzie używamy produktów nie jednorodnych czyli lakierów i lakierów barwionych mamy do czynienia z lakiernictwem bądź powłokami lakierniczymi lub malarskimi ale to wszystko nazywamy lakiernictwem i lakierowaniem. Jeżeli chodzi o powłoki proszkowe mamy do czynienia i z lakierami i farbami ale z procesem wymagającym technologicznie i składającym się z powłok różnego rodzaju dlatego też taki proces nazywamy lakierowaniem w tym wypadku - proszkowym. Reasumując i upraszczając: W zmianie koloru, odświeżaniu, naprawianiu, produkcji pojazdów w tym motocykli i ich części mamy do czynienia z LAKIEROWANIEM bez względu na technologię aplikacji, bo nawet jak użyjemy pędzla to mamy do czynienia z materiałem lakierniczym no chyba że użyjemy emulsji śnieżki a więc farby do malowania ścian to wtedy będzie to malowanie. Mam nadzieję że jest to dość przejrzyste bo zapewniam że nie jest to taki prosty temat jak się wydaje i to co napisałem należy traktować jako uogólnienie ponieważ można tu wdawać się w polemikę techniczną i rozbijać temat na atomy ale jak rozumiem nie oto tu chodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Arnelize 0 Napisano Listopad 9, 2011 Uwielbiam offtopy :mrgreen: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kinga 0 Napisano Listopad 9, 2011 Hmm... Farbiarnia proszkowa :roll: :lol: :lol: :lol: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KejTi 0 Napisano Czerwiec 16, 2015 Nie będę zakładać nowego tematu, podepnę się więc tutaj :) Który warsztat polecacie we Wrocławiu, żebym oddała ramę i felgi do piaskowania oraz malowania proszkowego?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
plpt 0 Napisano Czerwiec 16, 2015 Wysłać do żor do C-blue. opłaci się motzno, bo np. komplet felg - piaskowanie + malowanie podkładem + malowanie proszkiem to max 200zł. Mogę Ci przesłać fotki jak mi na złoto strzelił, ale jestem zadowolny. O takim fajnym elemencie jak sodowanie i malowanie silnika chyba też trzeba wspomnieć ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KejTi 0 Napisano Czerwiec 17, 2015 Właśnie nie chcę nigdzie wysyłać, wolałabym zrobić to na miejscu, bym mogła zobaczyć efekt tuż przed odbiorem. Niestety słyszałam o przypadkach, gdzie była odwalana fuszerka lub w transporcie coś się uszkadzało. Jeśli już mam kogoś zamordować, wolę to zrobić osobiście :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
harnas 1 Napisano Czerwiec 17, 2015 Właśnie nie chcę nigdzie wysyłać, wolałabym zrobić to na miejscu, bym mogła zobaczyć efekt tuż przed odbiorem. Niestety słyszałam o przypadkach, gdzie była odwalana fuszerka lub w transporcie coś się uszkadzało. Jeśli już mam kogoś zamordować, wolę to zrobić osobiście :D mam jedną malarnie która dobrze pomalowała mi pokrywe sprzęgła. Do tego piaskują itp szybki czas realizacji I dobrze to wygląda. Malarnia jest na ulicy Polanowicka Północna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KGr 1 Napisano Czerwiec 17, 2015 A kiedy chcesz wiezc? Bo ja mam Yamahe ktora prosi sie o proszek :) (kolega robil swoje moto w ekopolmal, naprzeciw praktikera na krakowskiej, z tego co pamietam to byl zadowolony) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
harnas 1 Napisano Czerwiec 17, 2015 Malarni w Wro I okolicach jest kilka... Ekopolmal, Domino, Intercolor w Jelczu, Igmar.. Powiem tak prywatnie jak I służbowo przetestowałem wszystkie te malarnie I wszystkie mają ten sam poziom.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anja 0 Napisano Czerwiec 17, 2015 W moim mam złotą ramę i jak mi coś odpryśnie to śmigam sama lakierem. Kupiłam sobie mały kompresor i aerograf - do odprysków i drobnych prac starcza. Jak masz do tego rękę to można zrobić to tak ładnie, że nie widać różnicy, a i nie trzeba całego motonga rozbierać. Wszystko zależy od Twoich zdolności manualnych. Felgi stalowe do auta tak ośmigałam w macie (ze sprayu), że większość osób nie była w stanie uwierzyć, że nie były malowane proszkowo. Ale roboty trochę było przy tym :D Natomiast w kwestii trwałości - po 2 zimach 0 odprysków :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach