mrowka 0 Napisano Czerwiec 9, 2012 Witam; mam pytanie dotyczące porównania tych dwóch motocykli - Monster 900 i Monster 1000, ten ostatni podobno jest mało popularny i mało jest informacji na Jego temat, czy związku z tym jest gorszy?. Dziękuję za info. "... Monster 1000/1000S (2003) – niezbyt popularne modele z silnikami o pojemności 992 cm3 i mocy 84 KM." Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Czerwiec 9, 2012 Na pewno nie wypowiem się na temat "porównanie", bo do tego trzeba przejść przez użytkowanie jednego i drugiego. Co do 1000DS, to trochę tak jak, np. z silnikiem 2.0 V6 w Mazdach 323F. "Mało popularny", bo najwięcej jeździ 1,5 i 1,8. ;) W Monsterze jest podobnie: skoro najbardziej popularnym silnikiem jest 600/620, to każdy "inny" staje się mniej popularny. Fakt - częściej spotkasz 750 i 900 niż 1000DS, ale czy to źle ? ;) Czy jest "gorszy" ?? Dostęp do serwisowania taki sam - silnik jest przecież taki sam, jak w Multi 1000DS, czy SS-ie 1000 i SC. Nie powiem Ci, czy jeździ się lepiej niż 900, bo nie miałem okazji do porównania. Jak do tej pory (odpukać ;) ) nie zostałem zaskoczony jakimś kłopotem z powodu "lytra" w ramie mojej Bestii. :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cagiva4 0 Napisano Czerwiec 10, 2012 Nie ma znaczenia jaki jest silnik bo i tak części trzeba szukać.Więcej jest na ryku wtórnym np.900tek bo były tańsze w zakupie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek 0 Napisano Czerwiec 10, 2012 Nie ma znaczenia jaki jest silnik bo i tak części trzeba szukać.Więcej jest na ryku wtórnym np.900tek bo były tańsze w zakupie. 900 było produkowane od 1993 roku (od początku produkcji Monstera) z różnymi modyfikacjami silnika w międzyczasie łącznie z dołożeniem wtrysku paliwa, a 1000DS było produkowane od 2003 roku. Jeśli chodzi o osiągi jak dla mnie DS rządzi - ma dużo lepszy moment obrotowy, po za tym 1000 miał 84 lub 95 KM w zależności od wersji. http://it.wikipedia.org/wiki/Ducati_Monster Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
desmoradek 0 Napisano Czerwiec 10, 2012 DS 1000 ma lepsze osiagi ,ale jest bardziej delikatny i droższy w eksploatacji od 900 . Podobno ów Ds to kwintesencja desmodue , sam ujeżdżam 904 od około 10 lat w róznych motocyklach i jestem zadowolony . Jest również spora różnica w cenie przy zakupie czy to SSa czy Monstera 1000 a 900 . pzdr Radek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Czerwiec 10, 2012 1000 miał 84 lub 95 KM w zależności od wersji. :o masz może dostęp do różnic ?? Czyżby dało się "oddławić" 84KM do 95KM ? ;) :roll: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
desmoradek 0 Napisano Czerwiec 10, 2012 1000 miał 84 lub 95 KM w zależności od wersji. :o masz może dostęp do różnic ?? Czyżby dało się "oddławić" 84KM do 95KM ? ;) :roll: Nie mam :( Ale będę dłubał w zimę , na razie kolektor od Bimoty DB ( jakiejś tam ) spowodował że stał się bardziej narowisty .. A z tymi kuniami to różnie bywa ,zależy kto jak mierzy . Chyba inaczej mierzono DSa i 904 , ale pewien nie jestem . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Czerwiec 11, 2012 Spoko. :D To tylko ciekawość, bo jak na razie moje 84KM (o ile jeszcze wszystkie żyją ;) ) wywołują u mnie poważny respekt. :twisted: I nie potrzebuję "mocy". :lol: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krycha 0 Napisano Czerwiec 11, 2012 bialy, z tego co wiem to moc zmeinila sie w 2005 z 84 na 92 z powodu roznicy w jakies normie dotyczacej sposobu pomiaru. takze realnie zostalo to samo a na papierze wygladalo duzo lepiej :> "- The 2005 engine is identical to the 2003/2004 model, but claimed power increased from 84 to 92 Hp, due to a different way of measuring power." ale oczywiscie moge sie mylic :) tu moje zrodlo: http://www.multistrada.net/index.php?page=13 Pozdr Adam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Czerwiec 11, 2012 No i wszystko jasne. Thx. Nie ma co się nagrzewać ;) :mrgreen: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
geni 0 Napisano Czerwiec 12, 2012 Sprawa jest prosta, jak drut. Japońce od dawna podawali w celach marketingowych moc na silniku, a Ducati w tym samym czasie uczciwie podawało te 84 koniki zmierzone na tylnym kole. Jak zmierzyli taką samą metodą, jak skośni, to wyszło te 8 koników więcej ;) . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Czerwiec 12, 2012 Skupiliście sie na silnikach, a M900 i 1000DS to kompletnie różne motocykle. Inne zawieszenia, ramy, układy wtryskowe. Właściwie poza układem hamulcowym to zupełnie inne motocykle. M1000 to zdecydowanie nowocześniejsza i sprawniejsza konstrukcja. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ciniak 1 Napisano Czerwiec 13, 2012 Teoś, napisz coś na temat monstera 900S czy bliżej mu do "zwykłej" 900 czy do 1000 ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
asqrex 0 Napisano Czerwiec 13, 2012 Pozwolę sobie coś wstawić: http://www.motorcyclespecs.co.za/model/ ... 0%2095.htm http://www.motorcyclespecs.co.za/model/ ... 0%2097.htm http://www.motorcyclespecs.co.za/model/ ... 0%2003.htm Z tego co na szybko zobaczyłem to zawias inny. ps. Jak wyszedłem przed szereg to wybaczcie :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
theodor 2 Napisano Czerwiec 13, 2012 Monster 900Sie to zwykła wtryskowa 900-ka. rózni sie tylnym wahaczem wykonanym ze stopu alu z innym mocowaniem zacisku hamulcowego, tylnym amorem ohlinsa oraz kilkoma dodatkami z włókna węglowego. M1000 DS to konstrukcja bardziej zbliżona do S4 czy nawet 620 niż serii M900. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mrowka 0 Napisano Czerwiec 14, 2012 ... a wracając do mojego pytania, to czy wybór w konfiguracji Ducati Monster 1000 S i.e. z 2003 roku -sprzedający napisał takie oznaczenia, jest dobry, korzystny dla mnie? czy raczej poszkac popularnej 900 ze względu na to, że jest więcej ich na rynku ? trochę już zaczynam nie ogarniać tego ;) 1000 rozumie że mocniejszy jest mimo wszystko ... ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
delta81 0 Napisano Czerwiec 14, 2012 Mrówka, bierz 1000ca :thumbup: M1000 to zdecydowanie nowocześniejsza i sprawniejsza konstrukcja. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Czerwiec 14, 2012 Mrówka, bierz 1000ca :clap: Mrówka - to mi napisał kolega, jak stałem się posiadaczem swojej Bestii ;) Gratulacje Biały , cieszę się że nie wymiękłeś i kupiłeś litrówkę To było w październiku 2010. Jak widać dalej mam 1000DS bez dylematów, które widzę u Ciebie. I chyba jeszcze trochę Bestia ze mną zostanie. ;) :lol: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mrowka 0 Napisano Czerwiec 14, 2012 ... no i wszystko ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mrowka 0 Napisano Czerwiec 14, 2012 oj ... miała być inna fota - apropo 1000 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek 0 Napisano Czerwiec 15, 2012 Jeśli szukasz 900Sie to mogę polecić: viewtopic.php?f=76&t=6270 900 jeździ wystarczająco jak na codzienną eksploatację i sporo części kosztuje mniej jak do 1000DS (jeśli koszty eksploatacji są istotne to lepiej 900). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
musieli 30 Napisano Czerwiec 20, 2012 Ja bym powiedział tak: 900 to oldskool-owa bryka, mocna ale bez przesady, dobra dla kogoś kto chciałby coś większego ale nie chce kobyły kopiącej non stop po <font color='red'>[desmo]</font> i wierzgającej przy każdym odkręceniu. 1000DS to maderfaker z porządnym wypiardem z dołu, taki mocny podkręcony TDI wśród motocykli. Osobiście lubię 900, ale jak bym miał wchodzić w temat monstera to albo DS1000 albo S2R1000. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach