Marekst4s 0 Napisano Styczeń 31, 2013 http://www.ibood.com/pl/pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alcapone 0 Napisano Styczeń 31, 2013 Moje ulubione filmiki... ze 100k Odwiedzin jest moich ;) Jak dla mnie tylko gopro Tutaj black edition hero 3, Jak dla mnie bajka^^ oczywiscie wiem ze dla zwyklego smiertelnego cos takiego zrobic jest niemozliwe jak ten filmik ale i tak dech zapiera w piersiach gdy widze pod koniec goscia ktory surfuje na desce w zachodzie slonca... BTW 2:13 panigalka Full HD 60klatek na sekunde 4k - 15 klatek! Jedyna realna konkurecja dla hero 2 jest Sony action cam (wspaniala stabilizacja obrazu) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
emvespa 0 Napisano Luty 1, 2013 http://www.youtube.com/watch?v=HZc1OcvmmB0 ten typ porownuje fajnie kamerki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krl 0 Napisano Luty 1, 2013 Ja tak marudziłem w sklepie, że bardzo miły sprzedawca użyczył mi do próby cztery kamerki i robiłem na mieście zamieszanie jadąc z czterema kamerami zaczepionymi na dachu w tym jedna przyklejona taśmą zwaną "Amerykańską" lub jak kto woli "macgyver". Nagrałem blisko 20 minutową podróż i po obejrzeniu materiału na kompie lub TV bo jak stwierdził fachowiec tylko tak można porównać jakość. Wiem już więcej - ale jeżeli myślicie, że ten test rozwiązał w 100% moje dylematy to się mylicie. Zapewne jednak z czterech sztuk na polu boju zostały dwie. Faktycznie też jakość nagrania odtworzonego bezpośrednio na kompie nie ma wiele wspólnego z tym co oglądam w necie. Walka trwa dalej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xxtreme 0 Napisano Luty 1, 2013 To dawaj te filmiki tutaj i tez popatrzymy. Chociaz bedzie mozna uwierzyc, ze nie sa propaganda tylko prawdziwa ocena uzytkownika ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
franek 0 Napisano Luty 1, 2013 Koralik, nie wyważaj otwartych drzwi. Cały świat używa GoPro i nie dlatego, że jest sztucznie wypromowaną i napompowaną marką typu gejfon. Do tego pisze w 4K, teraz może nie przydatne, ale wkrótce.. Zresztą zobacz, czego używają goście, którzy skaczą i fruwają w różnych okolicznościach przyrody- będziesz miał odpowiedź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Franz 0 Napisano Luty 1, 2013 To dawaj te filmiki tutaj i tez popatrzymy. Chociaz bedzie mozna uwierzyc, ze nie sa propaganda tylko prawdziwa ocena uzytkownika ;) Mysl zacna i dobra. Skróc je do 20 sek , proszę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jakitaki 1 Napisano Luty 1, 2013 z czterech sztuk na polu boju zostały dwie. Walka trwa dalej. Co zostało ?? A jakby Cię głowa przestawała boleć to jeszcze jeden mózgo mikser :lol: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pedro 0 Napisano Luty 1, 2013 Koralik, nie wyważaj otwartych drzwi.Cały świat używa GoPro i nie dlatego, że jest sztucznie wypromowaną i napompowaną marką typu gejfon. Do tego pisze w 4K, teraz może nie przydatne, ale wkrótce.. Zresztą zobacz, czego używają goście, którzy skaczą i fruwają w różnych okolicznościach przyrody- będziesz miał odpowiedź. z tym 4k to jestem ciekaw kiedy stanie się osiągalny zwykłym śmiertelnikom, teraz bez dobrego kompa ciężko pracować z materiałem HD o renderowaniu gotowego nie wspominając, co trzeba mieć żeby ogarnąć 4k i jeszcze to odtworzyć? :shock: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
emvespa 0 Napisano Luty 1, 2013 Koralik, nie wyważaj otwartych drzwi.Cały świat używa GoPro i nie dlatego, że jest sztucznie wypromowaną i napompowaną marką typu gejfon. Do tego pisze w 4K, teraz może nie przydatne, ale wkrótce.. Zresztą zobacz, czego używają goście, którzy skaczą i fruwają w różnych okolicznościach przyrody- będziesz miał odpowiedź. uzywaja czesto Contour (ostanio zaczalem zwracac uwage w przypadku snowboardu - moze z racji ksztaltu) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
franek 0 Napisano Luty 1, 2013 z tym 4k to jestem ciekaw kiedy stanie się osiągalny zwykłym śmiertelnikom, teraz bez dobrego kompa ciężko pracować z materiałem HD o renderowaniu gotowego nie wspominając, co trzeba mieć żeby ogarnąć 4k i jeszcze to odtworzyć? :shock: Bez dobrego kompa (i monitora) nie ma co się zabierać za cokolwiek związanego z video czy foto. Popierdułki z Tesco, przez niektórych uważane za szczyt laptopingu :roll: są dobre tylko do fejsa czy innych zabaw, niestety.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
oskar 0 Napisano Luty 1, 2013 Wg kolegi z pracy (jest na bieżąco z wszelkimi nowinkami technicznymi)- tylko i wyłącznie GoPro, najlepiej 3... Sony też ponoć coś wypuściło, ale póki co nie ma lepszej relacji cena/jakość niż GoPro. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krl 0 Napisano Luty 1, 2013 Serial brazylijski pod tytułem „Niewolnica Izaura szuka kamerki” już zakończony. ;) Jak dopisze w weekend pogoda to wyskoczę na rower i może coś wkleję. :lol: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Luty 1, 2013 Serial brazylijski pod tytułem „Niewolnica Izaura szuka kamerki” już zakończony. To powiedz chociaż CO jest szczęśliwym zwycięzcą ?? :roll: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krl 0 Napisano Luty 1, 2013 Serial brazylijski pod tytułem „Niewolnica Izaura szuka kamerki” już zakończony. To powiedz chociaż CO jest szczęśliwym zwycięzcą ?? :roll: Drift HD Ghost. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bialy114 1 Napisano Luty 1, 2013 To teraz czekam/czekamy na film i podanie do publicznej wiadomości nazw "przegranych" ;) BTW - Gratulacje zakupu. :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pablo 0 Napisano Luty 1, 2013 Serial brazylijski pod tytułem „Niewolnica Izaura szuka kamerki” już zakończony. To powiedz chociaż CO jest szczęśliwym zwycięzcą ?? :roll: Drift HD Ghost. Doskonały wybór, ja też celuję w ten model. Drift Ghost ma świetna funkcję, która pozwala zarejestrować 5 minut nagrania, nawet jeśli zapomnimy wcisnąć REC. Cały czas nagrywa do bufora bez naszej ingerencji. Jeśli coś chcieliśmy nagrać, a nie zdażyliśmy właczyc nagrywania, to po jego włączeniu mamy zarejestrowany obraz do 5 min wstecz, super sprawa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krl 0 Napisano Luty 1, 2013 Reasumując, moje zakupy i przemyślenia wybrałem kamerkę Drift HD Ghost. Wypożyczyłem od sprzedawcy cztery kamerki – trzy były zupełnie nowe i jedna używana – niestety by dokonać testu musiałem nabyć także dodatkowo dwie karty. Nie chciałem już nadwyrężać i tak wyjątkowo cierpliwego Pana Tomka. Do testu podszedłem z następującymi założeniami: - Podstawa to jakość obrazu – głównie światło dzienne i zdjęcia w ruchu. - Dźwięk oczywiście w ruchu - Możliwości montażowe – dodatki do montażu ich ilość i jakość, sztywność montażu - Co otrzymuje w zestawie (co dostajemy w pudełku) - Jaka jest możliwość kadrowania, a jest to jedna z najistotniejszych spraw. Tu pomaga ekran LCD - Na końcu coś co nazwałem użytecznością a więc jak łatwo się obsługuje, co pomaga w obsłudze a co przeszkadza itd. Za każdym razem stawiałem przy tych punktach kamerką ocenę od 0 do 10. Do testów otrzymałem GoPro Hero 3 Silver, Veho HD Gumball Ltd, JVC Adixxion i Drift HD Ghost. Zaczepiłem wszystkie kamerki na dachu auta i ruszyłem w krótką podróż po 3City – wybierając centrum miasta i parking pod centrum handlowym by zobaczyć wpływ na jakość obrazu w gorszych warunkach oświetleniowych. Po wykonaniu nagrania zapodałem karty wprost do mojego PC by zobaczyć efekt na ekranie, już pierwsze chwile jasno odpowiedziały mi, że zdecydowanie najlepszy obraz z tych czterech kamer utrwala GoPro szczególnie w warunkach podziemnego garażu a więc słabego oświetlenia. Jednak różnica między GoPro a Driftem jest prawie nie zauważalna a w zasadzie jedynie widoczna w słabszym oświetleniu w świetle sztucznym. Przy świetle dziennym jakość obrazu jest bardzo zbliżona GoPro daje obraz o większej ilości szczegółów a Drift dla odmiany bardziej naturalnie oddaje kolory i dynamikę obrazu. Jakość obrazu z JVC jest zauważalnie słabsza ale nadal bardzo dobra natomiast Veho Gumball daje zdecydowanie najsłabszy obraz w dodatku od czasu do czasu obraz przycinał się na ułamek sekundy ( nie wiem co było powodem, kamera nie była już nowa a temperatura oscylowała w ok. 3°C) i to może była przyczyna jednak pozostałe kamery działały bez zarzutu. Na pewno muszę powiedzieć że jakość obrazu z Veho i tak znacznie przewyższała to co widziałem w necie nawet przy rozdzielczości HD 1080p – jednak w stosunku do pozostałych kamer Veho to zupełnie inna jakość i nie trzeba nawet oglądać porównania z innymi kamerami – obraz po prostu pozostawia wiele do życzenia pod względem ostrości i oddania szczegółów. Tam gdzie pozostałe kamery nagrywają obraz w którym łatwo odczytać numery rejestracyjne pojazdów Veho pozwala jedynie na stwierdzenie, że mamy do czynienia z tablica rejestracyjną. Jakość obrazu oceniałem więc tak: GoPro – 10pkt. Drift – 9pkt. JVC- 7pkt. Veho – 5pkt. Sytuacja z dźwiękiem wyglądała podobnie – najlepszy dźwięk a więc taki gdzie wpływ wiatru i szumu z zewnątrz był najmniejszy zanotowała GoPro – głównie za sprawą obudowy, Drift za sprawą regulacji poziomu czułości mikrofonu daje całkiem niezły dźwięk choć czasem docierają do kamerki (szumy i świsty) rozwiązaniem jednak jest zewnętrzny mikrofon założony i wystawiony na zewnątrz daje IDEALNY dźwięk a w dodatku już widzę możliwość wsadzenia go pod kask i gadania do Kamerki. JVC daje dobry dźwięk choć szumy wiatru są słyszalne cały czas. Natomiast Veho i dźwięk to rzeczy, które nie idą w parze lub jak kto woli jakiś dźwięk głównie szum i trzaski . Tyle utrwaliło się z dachu auta – dźwięk w Veho to największa porażka. Dzwięk oceniłem następująco GoPro – 8pkt. Drivt – 8pkt. z zewnętrznym mikrofonem 9 pkt. JVC – 7pkt. Veho – 3pkt Możliwości montażowe i nie chodzi tu jedynie o ilość dostępnych gadżetów, uchwytów itd. ale przede wszystkim o ich jakość i stabilność ta na motocyklu przy sporych prędkościach będzie zapewne istotna. Tu GoPro jest klasą samą dla siebie, Drift ma także sporo akcesoriów tego rodzaju ale samo mocowanie na wsuwkę nie daje takiej stabilności jak powinno i wymaga to podklejenia taśmą by końcówka męska wchodziła ciaśniej w damską. JVC wypad tu słabo choć tak jak w przypadku Drifta fajnie, że posiada standardowy gwint stosowany w fotografii dzięki czemu można korzystać ze statywu, monopodu ogólnie dostępnego. Veho w tej kategorii wypada całkiem dobrze fabryczny statyw przyssawka jest naprawdę zacna mamy też sporo różnego rodzaju uchwytów i to o dość pewnym mocowaniu. Ten punkt w mojej ocenie to: GoPro - 10pkt. Drift – 8pkt. JVC – 7pkt. Veho – 8pkt. To co dostajemy w zestawach najlepiej wygląda w przypadku Veho – zestaw jest naprawdę bogaty i na dzień dobry mamy wszystko co trzeba by bawić się kamerką w różnych warunkach. W przypadku GoPro Hero 3 Silver nie jest już tak słodko – lepiej to wyglądało w przypadku Hero 2 Motorsport. Natomiast JVC na początek daje nam naprawdę nie wiele, natomiast Drift wypada nieco lepiej niż GoPro Hero 3 Silver. W tym miejscu punkty rozdzieliłem tak: Veho – 10pkt. GoPro – 7pkt. Drift -8pkt. JVC –5pkt. Jako osoba, która z zawodu jest Fotografem nauczony jestem, że dobry „prawidłowy” kadr to podstawa sukcesu więc na możliwości dobrego kadrowania zależało mi równie jak na samej jakości obrazu. Tu GoPro wypada słabiutko a w zasadzie do póki nie dokupimy ekranika LCD za 400zł to nie mamy możliwości sprawdzenia kadru i nawet jak będzie w naszych rękach już jakiś czas może okazać się że jakiegoś szczegółu obrazu zabraknie. To jest moim zdaniem największa wpadka GoPro choć z drugiej strony można dokupić ekranik LCD , wiąże się to jednak z dodatkowym kosztem i co ważne z dodatkowym zużyciem baterii. Reszta uczestników mojego testu posiada ekran LCD co ułatwia nie tylko samo kadrowanie ale także obsługę i komunikację z kamerą. Punktacja: GoPro -4pkt. tylko za możliwość dokupienia LCD Drivf -10pkt. JVC -9pkt. Veho -8pkt. ekran mały o słabej czytelności ale jest. Na koniec łatwość obsługi i dodatkowe możliwości tu zwycięzcą z olbrzymią przewagą jest Drift który posiada WiFi, ma rewelacyjnego pilota, który umożliwia bardzo łatwą obsługę nawet w czasie jazdy! a sam interfejs jest prosty. JVC także wypada całkiem dobrze choć brakuje w niej pilota. Veho plasuje się podobnie do JVC posiada pilot ale nie ma WiFi a to naprawdę bardzo pożądana rzecz na pokładzie kamery. GoPro niby wszystko ma ale znów musimy zainwestować kolejne setki złoty by dokupić pilot a sama obsługa z powodu braku LCD nie jest tak łatwa i prosta jak w pozostałych kamerach. W tej dziedzinie punkty rozdałem tak: GoPro -6pkt. Drift -10pkt. JVC – 7pkt. Veho -7pkt Muszę napisać jeszcze jedną ważną informację jeżeli bardzo zależy nam na jak najmniejszej kamerce musimy wybrać GoPro ale bez dodatkowych gadżetów. Na koniec jeszcze jedna dość istotna informacja wszystkie kamerki naładowane były na full i wszystkie pracowały mniej więcej tyle samo czasu filmik plus ustawienia i zabawa to ok 2 godzin. Tu najbardziej żarłoczna okazała się być GoPro. Najdłużej na baterii pracuje Drift. Osobiście nie korzystam z zaawansowanych programów do obróbki materiału ba nawet nie posiadam w domu komputera na którym mógłbym takowy program zainstalować – dlatego wybrałem tę kamerę, która daje mi najwięcej możliwości w moich warunkach użytkowania i przy moich wymaganiach i oczekiwaniach. Zapewne dla osób posiadających większe oczekiwania zamierzających bardzo poważnie zająć się nie tylko samym kręceniem ale także dalszą obróbką najlepszym rozwiązaniem okaże się GoPro – choć najdroższym. Ewentualnie trudniejszym w codziennym użytkowaniu jeżeli nie zainwestujemy dodatkowych pieniędzy na dedykowany osprzęt. THE END. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
77royal 0 Napisano Luty 2, 2013 Wow :shock: Dzięki za podzielenie sie fachowym testem. ułatwi to na pewno wybór . wiadomo drift ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krl 0 Napisano Luty 2, 2013 Wow :shock: Dzięki za podzielenie sie fachowym testem. ułatwi to na pewno wybór . wiadomo drift ;) To nie jest do końca test,, raczej moje wyliczanki na potrzeby wyboru – tak by ułatwić sobie podjęcie decyzji i każdemu kto zastanawia się nad wyborem polecam taką konfrontację. Jak pomogłem komuś w wyborze to się cieszę. :D Zapewne by można było powiedzieć o realnym teście należałoby oceniać kamerki po znacznie dłuższym użytkowaniu w różnych warunkach. Jednak u mnie użytkowanie ograniczy się do motocykla. ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
miki 19 Napisano Luty 2, 2013 Ja też się zastanawiam nad Drift HD - trochę się nią bawiłem. - mi podoba się fajny pilot, dzięki czemu możemy swobodnie w każdej sytuacji sterować urządzeniem, - duże przyciski, więc nawet rękawiczki nie powinny przeszkadzać, - można też obsługiwać zdalnie za pomocą smartphona nawet do kilkudziesięciu metrów (nie wiem, czy widać obraz na żywo w telefonie) Android i iPhone. - wymienna optyka (przydatne jeżeli porysujemy), - dużym plusem jest dobry stosunek ceny do jakości wykonania, oraz nie drogie akcesoria. Może jest ich mniej niż w Go Pro - ale cena jest naprawdę przystępna, dodatkową gwint uniwersalny (możliwość używania różnych producentów). - obudowa jest smukła - więc przy dużej prędkości może być łatwiej poruszać się (szczególnie na kasku). Pokryta gumowym materiałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
franek 0 Napisano Luty 2, 2013 Bardzo dobre porównanie, ale zabrakło w nim bardzo istotnego parametru (zwłaszcza dla dynamicznych zdjęć)- prędkość zapisu. Z tego, co czytam w specyfikacji Drifta: 1080p [1920x1080] - 25, 30 fps 960p [1280x960] - 25, 30, 48, 50 fps 720p [1280x720] - 25, 30, 50, 60 fps co oznacza, że w najwyższej rozdzielczości 1080p (a taką tygryski lubią najbardziej) zabrakło prędkości zapisu 50 fps (frames per second czyli klatek na sekundę). Co to oznacza w praktyce- efekt "rolling shutter" czyli rozmycie szybko poruszającego się obrazu np. http://www.wykop.pl/ramka/714781/15-fps ... -przyklad/ Później znajdę ciekawsze przykłady, a nie klocuszki :mrgreen: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Luty 2, 2013 Moj wybor padl na go pro hd 3 black edition.Teraz cena spadla w usa chodza po 400 $.Z przesylka wychodzi 1350 zl Mysle ze warto.W polsce 2000 zl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krl 0 Napisano Luty 2, 2013 Zapewne warto, krótko mówiąc kamery GoPro są napewno warte zakupu - co do tego ja nie mam wątpliwości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
emvespa 0 Napisano Luty 2, 2013 moj kolega, ktory uzywa profesjonalnie go pro mowi, ze zeby zrobic cos co sie nadaje do pokazania i tak trzeba miec na raz krecace 3 kamery ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach