Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
yarek72

m 796 abs - wydech wymiana potrzebna pomoc

Polecane posty

witam

mam pewien problem, a mianowicie kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi

1 . czy wymieniając tłumik typu  slip- on zmuszony jestem dokonać jeszcze np wymiany filtru powietrza, czipu itd ?. jeżeli np. http://motofreak.pl/mivv-monster-0813-suono-steel-black-p-4935.html zakupie te tłumiki i sam dokonam montażu

2. i tu przechodzę do kolejnego braku mojej wiedzy , motocykl jest na gwarancji i jeżeli sam założę te tłumiki czy ją stracę ?

Teraz w ramach wyjaśnień , interesuje mnie TYLKO poprawa Dźwięku i Estetyka .

----Co do estetyki mam swój typ , mianowicie    Mivv Suano   lub Akrapowic i to dwa typy które biorę pod uwagę

i akurat w tej kwestii nie potrzebuje waszej pomocy .

----A jeżeli chodzi o dźwięk i tutaj proszę o wasze opinie ponieważ nie miałem przyjemności na żywo słuchać żydnych z tyk tłumików a o to moje typy

Mivv Suano   carbon -,lub tytan http://www.ebay.co.uk/itm/DUCATI-MONSTER-796-2010-EXHAUST-MIVV-SUONO-TITANIUM-/400408172463

http://www.ebay.co.uk/itm/EXHAUST-MIVV-DUCATI-MONSTER-796-SUONO-CARBON-2012-12-/161068348727

Akrapowic http://www.ebay.co.uk/itm/DUCATI-MONSTER-796-2010-2012-EXHAUST-AKRAPOVIC-SLIP-ON-CARBON-/400418071482

i Termignomi które ponoć brzmią najlepiej , ale jak dla mnie wizualnie w moim monsterku nie mają miejsca bytu a wymagają przy okazji wymiany filtru mapki do kompa itd

czy np mivv carbon a tytan będą brzmieć inaczej czy tu tylko chodzi o wykończenie wizualne tłumików ?

w sprawie mechaniki i tych modyfikacji to moje pierwsze kroki wiedz proszę o wyrozumiałość i będę wdzięczny za każda odpowiedz i opinie  pozdrawiam

Gość Ducatista   
Gość Ducatista

hej! ja mam termosy w swoim 749 graja nie najgorzej ale jeśli będę zmieniał coś w swoim  m696 to raczej na ZARD jakoś bardziej mnie urzekły swoim nie codziennym designem jak również głębokim basem wydaje mi się co do ceny to dobra alternatywa jest jeszcze Arrow w carbonie   a co do sprawdzenia dźwięku to pozostało ci youtube dalej exhaust sound monster 796 :razz:  i jedziesz filmy po kolei...... :roll:

czy np mivv carbon a tytan będą brzmieć inaczej czy tu tylko chodzi o wykończenie wizualne tłumików ?

Środek puszki masz na 99% taki sam. płacisz za rodzaj wykończenia. 

wiesz czemu termignoni sprzedaje wydech z filtrem i oprogramowaniem i dodatkowo nie tracisz gwarancji???

...dlatego , że wszelkie modyfikacje układu dolotowego i wydechowego wymagają ingerencji w mapy  wtrysku. Dlatego tez jeżeli się zdecydujesz na jakakolwiek modyfikacje to odłóż dodatkowe 800 stówek ma modyfikacje ECU , lub ok. 1,5-2 tyś na zakup "magicznego pudełka"

jeśli wydech akcesoryjny będziesz montował w ASO i posiada on homologacje drogową + ASO wykona Ci mod ECU to gwarancje zachowasz...

Środek puszki masz na 99% taki sam. płacisz za rodzaj wykończenia. 

dzięki , czyli ta sprawa jest już dla mnie jasna,  pozostanę wiedz przy carbonach

wiesz czemu termignoni sprzedaje wydech z filtrem i oprogramowaniem i dodatkowo nie tracisz gwarancji???

...dlatego , że wszelkie modyfikacje układu dolotowego i wydechowego wymagają ingerencji w mapy  wtrysku. Dlatego tez jeżeli się zdecydujesz na jakakolwiek modyfikacje to odłóż dodatkowe 800 stówek ma modyfikacje ECU , lub ok. 1,5-2 tyś na zakup "magicznego pudełka"

jeśli wydech akcesoryjny będziesz montował w ASO i posiada on homologacje drogową + ASO wykona Ci mod ECU to gwarancje zachowasz...

rozumiem , rozwiałeś moje wszelkie wątpliwości co do wymiany,dzięki.

a wiedz wymiany dokonam w aso , nie wiedziałem że wymiana samego tłumika będzie wymagała ingerencji w inne pod zespoły motocykla to zmienia postać rzeczy , w końcu nie chce zaszkodzić swojemu potworkowi tylko dodać mu trochę polotu

mój wybór to Mivv Suano Carbon ten o to tutaj http://www.ebay.co.uk/itm/EXHAUST-MIVV-DUCATI-MONSTER-796-SUONO-CARBON-2012-12-/161068348727

i jestem w 99% na niego zdecydowany , filmików z neta osłuchałem się blisko 10 h ale czy ktoś może słyszał na żywca i może mnie niejako obiektywnie utwierdzić w wyborze i porównać  jakość bulgotu do .np termignomi lub akrapa

i kolejna sprawa jeżeli zakupie tego o to tutaj http://www.ebay.co.uk/itm/EXHAUST-MIVV-DUCATI-MONSTER-796-SUONO-CARBON-2012-12-/161068348727   Mivva i zawiozę go do aso to oni zrobią swoje? , i czy on w ogóle pasuje do modelu z 2013?,  czy zaś aso ma możliwość sam sprowadzić dokładnie ten tłumik  ,  może ktoś już przerabiał ten temat

dzięki za pomoc pzdr.

lepiej zadaj pytanie sprzedającemu czy ten chińczyk  ma europejski atest dopuszczający go do ruchu , tym samym dający możliwość gwarancji w ASO .

Mivv jakościowo wygląda , ale wykonanie i materiały użyte to już "budżetówka".

dodatkowo wydechy tej firmy nie sa poparte badaniami - np. akrap czy inne wiodące markowe wytwórnie wydechów maja swoje stanowiska badawcze i testują nowe produkty , natomiast mivv to ... taki polski "Edzio" wykonany masowo na innym rynku.

Edytowano przez cinek78

ja do swojego m 1000 mivvy górą puszczone w karbonie zamawiałem właśnie u motofreak. cena była raptem o 200zł wyższa niż na www.carpimoto.com a i nie musiałem się martwić podatkiem jakby utknęły na granicy.

co do samego brzmienia tych tłumiczków powiem szczerze że na początku nie bardzo byłem z nim zadowolony. Na postoju bez szału. ale jakoś z biegiem czasu coraz bardziej mi się podoba - szczególnie w przedziale 3-6tyś RPM. ale i tak myślę o wywalenie db kilerów, chociaz by z samej ciekawości jaka jest różnica bez nich :)

odnośnie zmian w ECU, w moim monsterze mam sportowy komp Microteca, (tak już kupiłem). Dokupiłem właśnie kabel usb do sterowania nim prosto z laptopa. Wiem że najlepszym miejscem do testowania byłaby hamownia ale bedę próbował w domowych warunkach. Nie miałem jeszcze czasu się tym pobawić, na razie studiuję manual bo nie wydaje się to takie calkiem proste. O ile niczego nie spierdziele to będzie git :)

Gość Ducatista   
Gość Ducatista

...mówię Ci jak masz trochę więcej grosza zapodaj sobie ZARD-a nie tam jakieś Termignoni co w gruncie rzeczy płacić dużo za niebieską naklejkę a Akrapović dobry jest do R4 sushi a nie tam do V2 bądź jak kto woli L2 :razz: :razz: :razz:  zresztą oryginalne tez można pięknie przerobić na większy bass pomalować proszkowo na czarno czy okleić matą carbonową zresztą oryginalne to też nie byle lipa z miodem a Remus-y

http://www.fresco-exhaust.com/monster-696-796-1100-c-29_172.html

To link jaki dostałem tu kiedyś na forum moim zdaniem bardzo fajna i oryginalna propozycja.

Popatrz jeszcze na coś z SC Project

A co do Twoich wyborów, Mivv wizualnie podoba mi się bardzo ale wyleczyli mnie z niego skutecznie swoimi opiniami forumowicze. 

Zard no super, oryginalny i rzadki a już na pewno nie tak oklepany jak Tremos :-).

lepiej zadaj pytanie sprzedającemu czy ten chińczyk  ma europejski atest dopuszczający go do ruchu , tym samym dający możliwość gwarancji w ASO .

Mivv jakościowo wygląda , ale wykonanie i materiały użyte to już "budżetówka".

dodatkowo wydechy tej firmy nie sa poparte badaniami - np. akrap czy inne wiodące markowe wytwórnie wydechów maja swoje stanowiska badawcze i testują nowe produkty , natomiast mivv to ... taki polski "Edzio" wykonany masowo na innym rynku.

Ja mam w H1100 (Triumph też podobny model tylko stalowy)  właśnie MIVV Carbon (od nowości) sąsiad ma natomiast ZARD też H1100 więc mam porównanie MIVV jest spokojniejszy - subtelny  (dla mnie to jest atut, ale to kwestia gustu - są maniacy większego hałasu). Zard jest bardziej agresywny. MIVV robi lepsze prychanie na redukcjach. Kwestia jakości  - nie widać większej różnicy tłumik jak tłumik, nic nie opada ;-).  Co do legalności (zawszę jeżdżę z DB-K) był już kilka razy sprawdzany nigdy nie było problemów - ma normalną homologację EU. Motocykl - H1100  jest użytkowany w Niemczech tam sprawdzają przestrzeganie norm  hałasu - zawszę był w normie. Większy problem z Zard-em bo kilka razy przekraczał normę co powoduje duże komplikacje - w naszym cudownym kraju nie ma zagrożenia w tej kwestii.  To tyle, oczywiście w Monsterze może być inaczej. W sprawach technicznych się nie wypowiadam bo się nie znam.  Porównywałem jeszcze na żywo SC Projekt jest głośniejszy od ZARD

Mivv wizualnie podoba mi się bardzo ale wyleczyli mnie z niego skutecznie swoimi opiniami forumowicze. 

Możesz się podzielić tymi opiniami ?

Bo z deka zdziwiony jestem...mam Mivv-y w najtańszej wersji (stalowe prowadzone dołem) i raczej nie mogę złego słowa powiedzieć.

Ani na jakość, ani na dźwięk...

http://docpoland.com/temat/7836-poka%C5%BC-swojego-monstera/page-75#entry206876

Biały to doczytaj chociażby ten post, w którym Mivv wspomniany jest jako "budżetówka" o lichej jakości wykonania. Kiedyś napisałem o Mivvach, które zreszta bardzo mi sie podobają ze to wyższa półka i szybko mi sie za to dostało :-). Tym razem to ja odsyłam Cie do "szukajki" :-)

Z drugiej strony jeśli masz i Ci pasują no to czego :-D

Panowie - żeby była jasność - opieram się TYLKO na 3 przyp. Mivv-a które są w zasięgu mojego wzroku , czyli motocykli które serwisuje  , i..

Carbon - bez zarzutu - super wygląd , jakość bez zarzutu

drugie to tytanowe - wewnętrzny wkład wpada w rezonans - albo spawy , albo nity puściły...

trzecie to chyba są z kwasówki - pełne nieporozumienie - po 3 miesiącach na nitach zaczęły dzwonić gorzej niż suche sprzęgła  ;-)

W moim odczuciu mivv to trochę loteria - a trzeba przyznać, że przy układach renomowanych firm tego problemu nie ma...

Biały to doczytaj chociażby ten post, w którym Mivv wspomniany jest jako "budżetówka" o lichej jakości wykonania. Kiedyś napisałem o Mivvach, które zreszta bardzo mi sie podobają ze to wyższa półka i szybko mi sie za to dostało :smile:. Tym razem to ja odsyłam Cie do "szukajki" :smile:

Z drugiej strony jeśli masz i Ci pasują no to czego :grin:

Znaczy: "Bo Theo tak powiedział" ??

I tym sposobem, na zasadzie głuchego telefonu, bo ktoś komuś powiedział...powstaje opinia.

A ja mam i mi pasują - to moja opinia :D

W moim odczuciu mivv to trochę loteria - a trzeba przyznać, że przy układach renomowanych firm tego problemu nie ma...

Skoro tak, to jestem szczęściarzem. :D

Chyba skreślę Lotto ;)

No to mamy tu kilka opinii, dzieki czemu na wiosne przyjdzie mi ponownie pomyśleć też Mivv-e planując zakup nowych kominów :smile:

Edytowano przez Kwinto

Jeśli się na Mivv'ach skończy, to życzę Ci udanego trafienia w loterii.

Cinek widział "kilka" moto w swoim życiu, więc może mieć tez rację.

Tak , jak i Theo.

:)

Ja wiem jedno - nie żałuję.

czytam z wnikliwością , wasze opinie i mimo że mivv bardzo mi się podoba , stanąłem dziś przed potworkiem , i starałem się dojrzeć czy Zard-y będą pasować do mojej koncepcji , może coś z tego też być...

tylko jedno co mnie zastanawia w Zardzie to jest  nr 1 http://motofreak.pl/zard-monster-0813-full-penta-titaniumalu-street-legal-p-4899.html

nr2  http://motofreak.pl/zard-monster-0813-penta-inoxcarbonium-racing-p-4893.html

5 kafli różnicy które nie wiem czy się przekładają na jakość dźwięku i trwałość  i  wizualnie mivv jest ładniejszy niż jak to przedstawia fotka nr 1 zarda

co oczekuje od dźwięku ?, kilka filmików które na pewno są wam znane ..

te termisy ładnie grają jak dla mnie (  lecz ich założenia nie biorę pod uwagę)  - 

następnie filmik mivv suano który w dużej mierze spełnia moje oczekiwania i oddaje mniej więcej moje wyobrażenie jak dla mnie powinien być słyszany mój monsterek

subtelnie wydech moim skromnym zdaniem ma wyglądać,  ładnie komponować się z całością,

a dźwięk to ma być  grzmot, brutalność , bulgot , mocny bass , jednak z głośnością nie sprawiającą bólu , i jeżeli wyciągnięcie db killerów nie przekroczy granicy bólu i szkodliwości dla ucha , będę starał się jeździć jak najczęściej z nimi w plecaku

Edytowano przez yarek72

W mojej ocenie Zard Penta to wizualne nieporozumienie. Wyglądają jak 2 dobrze dopicowane panele podłogowe.  

Co do różnicy w cenie, mogę się mylić w przypadku pierwszego to chyba masz pełny układ wydechowy druga propozycja to pewnie tylko wydech końcowy.  

Zwróć uwagę jak paskudnie wyglądają maskownice łączenia tłumika końcowego z resztą gratów. 

http://www.zardexhaust.com/?page_id=221

To chyba oryginalna maskownica pyknięta na carbon - maskownica okrągła, tłumik na kształt prostokąta - pasuje to jak świnia do pióropusza :mrgreen:  

Chyba jak wiele rzeczy na świecie - tak i wydech to kwestia indywidualnych preferencji , dźwięku (proszę traktować filmiki tylko jako materiał poglądowy, nagrania dużo zabierają - dźwięk to rzecz indywidualna jednemu się podoba dla innego to już hałas).

Ktoś napisał że jedne to niższa półka a inne to wyższa półka. Dla mnie to tylko wydech ma działać i robić swoje - oczywiście wygląd też jest ważny. 

Mój Mivv ma już przejechane H1100 ponad 15 tys km (w Triumphe ma przejechane 1 tys km) nic nie odpada działa i wygląda tak samo jak na początku - jak się zacznie sypać to go usunę i sprzedam na żyletki. Ale na pewno nie wydam na wydech 1,5 tys euro, czy więcej. Jak dla mnie to już przestaje być rozsądne.

Edytowano przez miki

wiesz dla jednej osoby 1.5 tys euro będzie nie rozsądne a dla drugiej samo w sobie posiadanie motocykla będzie oznaką jego braku - kwestia indywidualna jak wspomniałeś

ja bynajmniej nie kieruję się rozsądkiem , interesuje mnie pożądany efekt, a że nie posiadam wiedzy wymaganej by określić co należy kupić , zrobić by osiągnąć to co chce , pytam i szukam i tak do skutku

no tak zard penta wygląda jak panele , podzielam Twoją opinie dlatego ciągle mam wątpliwości ... puki co zdaje się na opinie forumowiczów , wiem że tutaj zdobędę rzetelne informacje które pomogą podjąć mi ostateczną decyzję

wizualnie alternatywa dla mivv , widziałem filmik gdzieś z nimi i grzmiały .. Arrow wydaje mi się też ok, ale bynajmniej z neta wnioskuje że wyciągnięcie db killerów dopiero pozbawia ich większość "grzeczności" - zbesztajcie mnie jeśli się myle

wiem jedno wymiana wydechu, na jaki by nie był z wyżej wymienionych to dobra decyzja a zarazem potrzebna

i mogło by nie być tego tematu załatwiając sprawę na szybko ,  lecz ten pozorny brak zdecydowania ,to  chory perfekcjonizm

dzięki za pomoc , już mam szersze pojęcie o temacie mimo że wsłuchiwałem się  godzinami w filmiki

na tą chwile , mivv  suano carbon  /     arrow  - jeśli się mylę co do dzwięku uznając go za zbyt spokojny ,  /   i akrapowicz carbon  ,  to moje typy  i jestem otwarty na propozycje

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.