Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Marlew

Jak sprawdzacie poziom oleju?

Polecane posty

Owner's Manual wyraźnie mówi żeby sprawdzać poziom oleju na zimnym silniku pare minut po jego wyłączeniu.

Ja to rozumiem w ten sposów: zapalam moto po nocy na minute, gasze dopuki jest jeszcze zimny, czekam 10min i sprawdzam.

Olej jest jeszcze gesty więc nie cały zdąży powrócić do misy przez co poziom jest niższy

Workshop Manual zaś każe sprawdzać na gorącym silniku. Olej ma mniejszą lepkość i szybciej wraca do misy

Różnica w obu tych pomiarach jest dosyc spora, w zaleznosci od temperatury zewnętrznej dochodzi nawet do 5mm

A wy jak sprawdzacie?

post-90248-0-65906400-1445104719_thumb.jpg

post-90248-0-89908200-1445104731_thumb.jpg

masz min i max - i to Cie interesuje..

Dla mnie po nocy ( bez uruchamiania) ma być na max.

Po przyjechaniu lub chwilowym odpaleniu i odczekaniu ok. 10 min. minimum połowa stanu .

Każdy inaczej Ci powie, bo różne są szkoły - ważne żeby oleju nie była za mało.. ;)

Ja zawsze na zimnym trzymam 3/4 stanu, bo wg mnie nie potrzeba lać na max bo i tak przecież silnik nie pobiera całej ilości oleju. Mnie akurat bardziej irytuje metoda sprawdzania bo albo muszę kogoś prosić albo staram się uzyskać laboratoryjne warunki na kucajka co nie zawsze się udaje :)

pytanie może głupie a może nie, motocykl powinien stać na stopce czy możliwie prostopadle do powierzchni ?

To zależy do jakich powierzchni. Ja staram się żeby motong stał możliwie równolegle do ściany

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

- ważne żeby oleju nie była za mało.. ;)

za wysoki stan oleju też może wyrządzić duże szkody w silniku !!!

pytanie może głupie a może nie, motocykl powinien stać na stopce czy możliwie prostopadle do powierzchni ?

moto powinno stać pionowo na równej powierzchni ale nie na stopce ,musisz sobie poprostu je przytrzymać w miarę poziomo.

odnośnie sprawdzania stanu obie fotki z opisem pomiaru po angielsku nie różnią się za bardzo nawet od tego co piszą w instrukcjach od samochodu .odpalić i zgasić  odczekać kilka minut sprawdzić stan na ciepłym . Olej trochę szybcieś ścieknie.A jeżeli dotyczy to sprawdzenia na zimnym to zwykle chodzi o uzupełnienie układu olejowego czyli odpalamy kontrolka ciśnienia znika i stopujemy odrazu w teori powinienn pobrac tylko tyle oleju by napełnić w tej krótkiej chwili układ obiegowy oleju ,pozostały olej powinien byś w okienku w limicie.Sam osobiście sprawdzam na ciepłym (olej już sobie pocyrkulował nagrzał się i przepływ ustabilizował "po zgaszeniu chwilę czekam i "look" na poziom"

trzymanie 3/4 stanu pozwala zachować kontrolę zarówno czy nie przybywa "czegoś" ;)) nam w karterze jak i oczywiście nie  ubywa , małe okienko powietrza powinno wystarczyć .Jak Marcin powiedział za dużo oleju też szkodzi to też racja .

Czyli stara zasada lanie oleju z umiarem nie szkodzi w największych ilościach ;))))

Jeszcze taki mały lifehack z mojej strony. Ameryki pewnie tym nie odkryłem ale w moim przypadku S4R gdy stoi na stopce i widać że olej tylko co dotyka okienka to jest 3/4 stanu. Oczywiście jest to do szybkiego sprawdzenia ale pokazuje mniej więcej prawdziwy odczyt.

Witam! Poczytałem tu i tam i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi ;p Co prawda dużo mi wyjaśnił ten wątek ale nie rozwiał moich wątpliwości w 100%.... Mój monster 620 jeżeli stoi po nocy na zimno to w okienku nie widzę w ogóle oleju, dopiero po odpaleniu pojawia się olej w okienku. Źle/dobrze czy może tragicznie :)? Olej po wymianie oleju 1200 km temu :) W serwisie j.m.g w oleśnicy ;)

To normalne że poziom oleju po odpaleniu wzrasta bo olej idzie w ruch. Sprawdź nawet w samochodzie, po nocy będzie na środku stanu a jak zaraz po zgaszeniu to będzie wyższy. Sprawdź na równej powierzchni najlepiej postaw moto na stelażu i poziom oleju na zimnym ma być po środku albo w 3/4 podziałki. Zawsze taki poziom trzymałem w swoich motocyklach i wszystko było jak najbardziej w porządku.

Edytowano przez matekboss

Ja zawsze mam na max, więcej oleju oznacza ze wolniej złapie swoją temp ale też wolniej się zagotuje :) i po odpaleniu poziom oleju w okienku spada, przecież idzie w obieg po silniku.. a poziom oleju sprawdzamy kilka minut po zgaszeniu silnika

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Wszystkie moje motocykle były chłodzone cieczą więc mnie ten problem nie dotyczył. Fakt zakręciłem się z tym poziomem po odpaleniu.

Witam! Poczytałem tu i tam i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi ;p Co prawda dużo mi wyjaśnił ten wątek ale nie rozwiał moich wątpliwości w 100%.... Mój monster 620 jeżeli stoi po nocy na zimno to w okienku nie widzę w ogóle oleju, dopiero po odpaleniu pojawia się olej w okienku. Źle/dobrze czy może tragicznie :)? Olej po wymianie oleju 1200 km temu :) W serwisie j.m.g w oleśnicy ;)

Jak zostawiasz motocykl na noc przechylony na stopce to olej zleci na lewą stronę. Przez noc zgęstnieje i rano jak go prostujesz do pionu to trochę zajmie zanim z powrotem przeleci (tam są takie małe otwory przez które olej przelatuje i jak jest gesty to przelatuje bardzo wolno)

Zostaw go na noc na podnośniku (w pionie) to zobaczysz że będzie OK

Witam wszystkich,

Podłączę się do tematu oleju, żeby nie zakładać nowego tematu. Od tygodnia jestem właścicielem 696 '09, motor miał 500 km temu wymieniany olej. Przejechałem nim 250 km. W drodze powrotnej do domu po przejażdżce 10 km motor zgasł i zapaliła sie kontrolka oleju. Co robić? Czy może być to cos poważnego?

Sprawdź czy czujnik ciśnienia oleju nie padł, ale najczęściej najpierw zaczyna z niego sączyć się olej. Warto od tego zacząć na początek i sprawdź jeszcze raz poziom oleju.

A jak odpalisz ponownie to kontrolka gaśnie? ;)

Witam wszystkich,

Podłączę się do tematu oleju, żeby nie zakładać nowego tematu. Od tygodnia jestem właścicielem 696 '09, motor miał 500 km temu wymieniany olej. Przejechałem nim 250 km. W drodze powrotnej do domu po przejażdżce 10 km motor zgasł i zapaliła sie kontrolka oleju. Co robić? Czy może być to cos poważnego?

Odpaliłem go dopiero po dwóch godzinach. Odpalił i zgasła kontrolka oleju. Zastanawia mnie tylko co mogło być przyczyną wyłączenia się motoru i zapalenia się kontrolki oleju. Nie cisnąłem go, a temperatura była na 3 poziomie. Nawet nie doszła do połowy skali. 

A jak odpalisz ponownie to kontrolka gaśnie? ;)

Kontrolka zgasła jak go odpaliłem dopiero po 2 godzinach. Zastanawia mnie dlaczego zapaliła się kontrolka oleju i motor od razu zgasł. Temperatura była w porządku. Nie cisnąłem go.  

A nie było to przypadkowe wyłączenie ? Zawsze jak zgaśnie silnik to sie kontrolka oleju swieci :)

Sent from my iPhone

Olej jest w normie. Sprawdzam stan i jest tylko pęcherzyk powietrza na górze. Zrobię nim kilka kilometrów zobaczymy czy historia się powtórzy. 

Dzięki za odpowiedzi :) 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.