Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

mart_

Monster s4 "zimowy refresh"

Polecane posty

Dziś w końcu Monster pojechał do warsztatu na kurację odmładzająca. Zbierałem, się do tego od Listopada, ale nareszcie coś zacznie się dziać.

Plany, były różne, ale końcem końców zostaje w orginale i chyba to będzie najlepsze rozwiązanie. Na początek silnik z ramy , usunięcie łuszczącej się farby i nowa powłoka , rama raczej też kwalifikuje się do odnowienia ponieważ są drobne oznaki korozji.

Oprócz tego na pewno sprawy czysto serwisowe, paski , zawory, oleje, łożyska itp itd, Zresztą w miarę postępów i oczywiście dostępności $$$  "projekt" będzie modyfikowany na bieżąco 

Podsumowując tak na szybo, przywrócić Monsterka do dawnego blasku plus parę ekstrasów aby poprawić prezencję i będzie dobrze.

Jako, że to móje pierwsze moto ze stajni Ducati to będę miał na pewno wiele pytań odnośnie części czy modyfikacji, ale to wszystko wyjdzie w praniu,

Na razie pare fotek z dzisiaj tak z grubsza, 

Tutaj najbardziej denerwująca mnie sprawa, łuszcząca się powłoka ...

th_833A35F5-C4E0-4F27-9BD3-BA02A285842D_ th_FD66CD8E-77D1-45F4-9ADB-A06AA2834904_ th_B6482483-6497-455B-B203-6A6CA60D5718_ th_1AC24655-F70F-4507-BBF4-40E60FE193C1_

... ale jeśli się nie przyglądać to z daleka wygląda Oki.

th_7FFCAC66-7595-4429-837E-FAB8E5F241CB_

Tak czy inaczej będę się starał wyeliminować większość wizualnych defektów plus oczywiście cała mechanika na tip top. 

Chciałbym się wyrobić do Marca ze wszystkim, więc pośpiechu nie ma a weekendy nie będą już takie nudne :)))

Będę wrzucał foty w miarę postępów , a pewnie wcześniej sto pytań do Was co, gdzie i jak  :wtf:  :wtf:

powodzenia przy projekcie, sam planuję w tym roku odrestaurować swojego Monstera, więc z ciekawością będe obserwował temat :mrgreen: 

Napisano (edytowany)

Mam pytanie odnośnie kodów lakieru.

Nie orientuje śie może ktoś z Was jaki kod lakieru ma rama w S4 "senna" szukam też jakiegoś srebrnego na pomalowanie silnika żeby było najbliżej oryginału.

Z góry dzięki.

Pzdr

Edytowano przez mart_

Musisz mieć dobre oko, bo na tych fotkach nawet ja nie zauwazyłbym szczegółu który odróznia półkę ST4 od S4

Ale ja wszystkie S4 widzę z taką półką i mocowaniem kierownicy. to chyba standard?

jasne, wszystkie S4 miały takie półki i kierownice. Oczywiście różnią sie od ST-kowych, ale nie na tyle by na zdjeciu to zauważyć.

Ok, skoro udało się w miarę przebrnąć przez temat półek... To jaki będzie kod tej ramy Pany . Z tego linka który podał Krzysiek kolor "senna" to raczej malowanie baku,rama ma trochę jaśniejszy kolor

48da29e73859d36ce13b383267308154.jpg

Nic w tym temacie?

To może wie ktoś gdzie zdobyć takie info?

Pisać do Ducati?

Następny problem

Potrzebuje uszczelki do wydech. Patrzyłem na oem i ponad 40€ za sztukę a potrzebuje trzy sztuki. Chodzi o takie pierścienie. Poniżej fotka godzie one przychodzą 0ab0db9fc81e9d4dd9ccba1c8d4ce1fa.jpg

Ogólnie macie jakieś stronki,sklepy gdzie można sie zaopatrzec w części do Ducata.

Będę potrzebował tego sporo. Łożyska, napinacze,rolki etc lista długa...

Edytowano przez mart_

Dzięki Gregor. Kupowales coś już tam?

Jak z czasem wysyłki itd

Tak,jestem tam zarejestrowany na ich stronie.Ostatnio  zamawiałem kilka części do 749 i wszystko przyszło  a czas dostawy do tygodnia czasem troche dłużej ale ogólnie jest OK 

Pierscienei zacskowe mam, tylko kwestia wysyłki bo do Pl to coś ok 15-20€

Chodzi o te opaski zaciskowe czy uszczelki do kolektorów. Jeśli masz na myśli te opaski/pierscienie to też będę potrzebował, ale chyba tylko jedna taka opaskę resztę udało się uratować.

Dziś popracowałem trochę nad carbonami. Czas zrobił swoje i pojawiły się głównie zmatowienia, ale również taka biała/srebrna "łuska", którą na szczęście udało się przyciemnic i nadać elementom oryginalny wygląd. Poniżej parę fotek

a9be540e5a01637e348a785ddc670090.jpg6f97401730a64c6bdd70b2687870ecfb.jpg

aab37a54eb88cc4545101f1bd253df27.jpg

Następny problem

Potrzebuje uszczelki do wydech. Patrzyłem na oem i ponad 40€ za sztukę a potrzebuje trzy sztuki. Chodzi o takie pierścienie. Poniżej fotka godzie one przychodzą 0ab0db9fc81e9d4dd9ccba1c8d4ce1fa.jpg

Ogólnie macie jakieś stronki,sklepy gdzie można sie zaopatrzec w części do Ducata.

Będę potrzebował tego sporo. Łożyska, napinacze,rolki etc lista długa...

Proponuję dobrać coś tu: http://www.larsson.pl/index.php?c=odk&nt=7669&cdes=%20Uszczelki%20%B3%B1cz%B1ce%20wydech%F3w

Jak dobierzesz średnicę to na odpowiednią długość mozna je przyciąć szlifierką

Podzielisz się czym to zrobiłeś?

To żadna tajemnica

Ja akurat użyłem pasty sciernej menzerna medium cut I do tego twardy pad polerski założony na wkrętarke.

Proponuję dobrać coś tu: http://www.larsson.pl/index.php?c=odk&nt=7669&cdes=%20Uszczelki%20%B3%B1cz%B1ce%20wydech%F3w

Jak dobierzesz średnicę to na odpowiednią długość mozna je przyciąć szlifierką

Dzięki za linka Coś się może uda dobrać Edytowano przez mart_

Nic tu dawno nie pisałem bo i nie za wiele się dzieje.

Narazie utknałem w miejscu.

Trochę z braku czasu,ale chyba bardziej z braku środków €

Oczywiście jak to zwykle bywa po wychodziło trochę nie przewidzianych rzeczy i tak się uzbierało.

Dziś przyszła mała paczuszka z pierdołami od ducati. Śrubki,srubeczki,łożyska etc.

Miało być tego razy dwa,ale widzę że się walnelli i przysłali tylko pierwsza część zamówienia, a jak się tak cieszyłem że "mało" wyszło €€€

6e2bc8e334b636c709a3d51052bed441.jpg

Ostatnio bawiłem się z polerwoaniem wydechow, odzyskały trochę świeżości

4e7f94a66d4a2f82d2fb106637f30cc6.jpg

Pozatym plan jest taki żeby później oddać do malowania silnik i ramę, a jak ogarnę resztę części to powoli brać się za składanie bajka.

Edytowano przez mart_

Ok. Czas chyba dokończyć tą historię.

Motocykl po długim czasie, ale w końcu poskładany. Udało śie też zrobić kilka zdjęć z przebiegu prac z tym,że nie za wiele. Czas gonił i jak nic się nie działo przez bardzo długi czas to samo składanie wszystkich "klocków" musiało przebiec w expresowym tempie.

Razem z wypiaskowanym silnikiem odebrałem wahacz i set pomalowane proszkiem.

c07da6e73d4e784e80e4fb55e0a399c6.jpg

9027036cec1320438881375bdccc3a76.jpg

Cdn....

W międzyczasie przyszła ostatnia przesyłka ze "Star Twin Motors"

95c9face3553ccc7cf0a40985609b908.jpg

Swoją drogą to macie z nimi jakieś swoje doświadczenia?

Zamówienie, które było wysłane w jednym mailu przychodziło na trzy raz i to po moich interwencjach , raz brakowało tego innym razem zapomnieli zapakować jeszcze czegoś innego itd.

Nawet nie dawno pisali czy mógłbym zapłacić za fakturę która była opłacona już w Kwietniu.

Holandia Holandią, ale mogli by się trochę bardziej skupiać na pracy.

Zdradzisz tajemnice gdzie piaskowales i malowales silnik? Mysle o tym od jakiegos czasu ale wolabym sprawdzonych fachowcow, ktorzy rzetelnie ogarna temat. Moglbys tez podac koszt tej imprezy?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.