Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Zaloguj się, aby obserwować  
NoLlI

Brak ładowania w 748

Polecane posty

Parę dni temu wymieniłem aku. na nowy, bo stary się rozładowywał (myślałem że ze starości). Dzisiaj się okazało po dłuższym wypadzie, że wina nie jest w akumulatorze. Zatrzymałem się, zgasiłem moto...i <font color='red'>[desmo]</font> nie chciało odpalic, były potrzebne kable :x wcześniej jak na starym aku. mi się rozładował to jechałem bez świateł i się podładował, jakoś odpalał ale wystarczyło, że włączyłem światła i znowu nie miał mocy by odpalic. Dziwna sprawa...bez świateł się ładuje z włączonymi światłami nie ładuje. Co może byc przyczyną, regulator napięcia? Zaśniedziałe wtyczki i przewody? Jakieś przebicie, brak masy?

Na poczatek poczyść kostki reglera. Jak to nie pomoże to miernik w łapę i pomierzyć napiecia i wszystko się wyjasni.

Nigdy właśnie miernikiem się nie bawiłem. Muszę mierzyc na aku? czy po odpaleniu wzrasta napięcie?

Mierzysz na aku. Powinno być około 12 z kawałkiem na samej baterii. Po odpaleniu powinno skoczyć do 13,8 do 14,3. Jesli tak nie jest to sprawdzasz to samo na wyjściu z reglera bezposrednio na kostce. Jeśli tam nie ma wzrostu napiecia to sprawdzasz alternator, ale to najmniej prawdopodobne.

Sprawdzałem na aku. było 12, po odpaleniu prawie nic nie wzrosło, na której kostce mam sprawdzać? Wychodzi jedna z 3 żółtymi kablami i jedna z 4 (dwa czarne i dwa czerwone). Te żółte najprawdopodobnie idą z silnika. Nie jest przypadkiem tak że każdy daje po 3v i się mostkują w reglerze?

Najlepiej podjedż do najbliższego elektryka somochodowego (może być motocyklowy) to Ci pomierzą i będziesz wiedział na czym stoisz.. ;)

zolte to kable z alternatora, napiecia miedzy kazdymi dwoma powinny wskazywac od okolo 60V do 120V na obrotach, jezeli miedzy parami jest to samo to altek jest dobry,

a na reglerze sprawdz czarny z czerwonym jedena i druga pare

Podłączę się do tematu bo lekko związane to z tym co mnie interesuje.

Pytanko brzmi ile Ampero godzin powinien mieć akumulator, bo wiem, że gdy ma za dużo to jest niedoładowany i po pewnym czasie, mianowicie dość szybko pada, a za mało to wiadomo dwa odpalenia w krótkim przeciągu czasu i to samo padaka. Więc ile Ah?

Tyle ile mówi manual :idea:

Ha ha ha... Theo na Tobie zawsze mogę polegać :lol: Nie pomyślał bym o tym sam, tak szczerze

Pasować by pasował, ale hondowskie reglery do najtrwalszych nie należą.

Podpiełem reg. kumpla od 749 i jest ładowanie. A może wiesz jakie mogą być ew. przyczyny że ten stary padł? Słyszałem, że jak się jeździ na słabym aku, to może doprowadzić do przepalenia regulatora.

Co może uszkodzić regulator :

- Jeżdżenie na słabym ciągle nie doładowanym akumulatorze (lub takim z wewnętrznym zwarciem),

- Przegrzanie regulatora (słabe chłodzenie)

- Uruchamianie z kabli rozruchowych (przy dość mocno rozładowanym aku...)

- Awaria uzwojenia alternatora.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Zaloguj się, aby obserwować  

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.