Skocz do zawartości

Desmo Maniax is a group with desmo in their hearts!

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Kuleczka211

wymiana plynow w monsterze -pielegnacja itd.

Polecane posty

Hej

moj monsterek 695 ma 16 tys przebiegu, zakupilam go jakies 3 tygodnie temu. Powiedzcie mi prosze jak z pielegnacja, co ile trzeba wymieniac olej, filtry i inne plyny oraz inne rzeczy ktore powinnam przy nim robic tak by byl sprawny :D

Co byś pzy nim nie robiła i tak sie będzie psuł :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pobierz manuala http://www.ducati.com/services/maintenance/index.do tam powinny być informacje, które Cię interesują.

Nie wiem, który masz rocznik, ale w Monsterach do 2009 wymiana oleju co 2 lata lub co 20 tys. km.

Jeśli nie masz pewnych informacji co do działań poprzedniego właściciela - ja bym wymienił olej, filtry(oleju, paliwa, powietrza), świece i zapisał przebieg. Wtedy będziesz na 100% wiedziała co masz i przy jakim stanie licznika zmienione.

Warto też na wszelki wypadek zajrzeć do pasków rozrządu lub je po prostu wymienić (również dla pewności).Niby masz jeszcze 4 tys.km, ale ... ;)

Jeśli chcesz mieć wszystko na "tip-top" to płyn hamulcowy, płyn sprzęgła, zajrzeć do klocków i tarcz.

Na bieżąco kontrolować stan oleju, i płynów w zbiorniczkach na kierownicy, uważać, czy Potworek się nie moczy w nocy ;) (plamy na glebie)

Pewnie o czymś zapomniałem, ale gdybyś te rzeczy miała "opanowane" "Piękniś" nie powinien się popsuć.

przez najbliższy miesiąc.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

joke ;)

Może pytanie zabrzmi banalnie i nie powinno się tutaj znaleźć, ale czy wymieniać olej przed czy po zimie? i czy w ogóle wymieniać skoro wymiana jeszcze nie jest wskazywana?

Może pytanie zabrzmi banalnie i nie powinno się tutaj znaleźć, ale czy wymieniać olej przed czy po zimie? i czy w ogóle wymieniać skoro wymiana jeszcze nie jest wskazywana?

Wiesz co dobre pytanie...

Podejrzewam, że nie ma dokładnych badań na ten temat i ile głów tyle opinii....

Sam się nad tym zastanawiam mimo że na oleju mam zrobione ok 6 tysięcy km a wymiana co 10 tysięcy... chociaż ja pewnie wymienię w trakcie zimy

Jako laik (czyli mogę się mylić):

Nie ma co czekać na "czas" - koszt niezbyt dotkliwy, a święty spokój na sezon.

Ja zamierzam "przeczekać" zimę na starym oleju, przy pierwszych oznakach wiosny odpalić, zagrzać, wymienić na nowy. Oczywiście wraz z obsługą filtrów (olejowy-wymiana, powietrza czyszczenie i nasączanie). Myślę, że wymiana świec też nie zaszkodzi (parę złotych wydatku, a znowu święty spokój)

Tyle od mało doświadczonego ;)

A - no i zależy jakie przebiegi robisz...

Raz że nie "ciągnał" bym dłużej jak 6tyś na oleju.

Dwa, olej przed zimą.

W starym oleju znajdują sie szkodliwe związki chemiczne powodujące degradację elementów silnika. Związki siarki głównie, ale i wiele innych.

Nie ma róznicy czy świerzy olej stoi przez zimę w bańce czy zalany do silnika i czeka na wiosnę.

Zaraz padnie argument o skraplaniu sie pary wodnej w silniku. Skrzynia korbowa ma tak niewielką objętość że ilość ewentualnej skropliny jest symboliczna. Na pewno mniej szkodliwa niż moczenie silnika przez kilka miesięcy w zurzytym przepracowanym oleju.

W starym oleju znajdują sie szkodliwe związki chemiczne(...) moczenie silnika przez kilka miesięcy w zużytym przepracowanym oleju.

Nie ukrywam, że liczyłem na Theo :D

Thx - już wiem, co mam robić. :mrgreen:

Jeśli chodzi o wymianę oleju to są 2 szkoły:

- czyli przed zimą

- oraz po zimie - ... (dodam tyle że: olej stojąc w bańce jest hermetycznie zamknięty)

Warto poznać obie szkoły, a szczególnie dowiedzieć się co myśli o tym producent oleju.

...ile płynu hamulcowego wchodzi do monstera 620 na przód/tył ?

...sugerowanym olejem jest SHELL DOT4- ale sądzę że inne z powodzeniem się nadadzą - jakie marki polecacie ?

Kup ze dwa litry, bo pojemniczki na płyn małe i trudno do nich trafić :lol:

aa powiedzcie mi jeszcze jaki płyn lać do sprzęgła ?

A serwisówke ma? Tam będzie najlepsza podpowiedź ;)

Lać taki jak do hamulca, najlepiej o jak najwyżeszej temp wrzenia. Gdzieś było na forum już o tym, chopacy polecali motula rbf 600.

http://www.ceneo.pl/12230340

...właśnie siedzę z głową w niej OK! o to chodziło!

i jeszcze raz zapytam ...jak sądzicie ile płynu wystarczy na;

- sprzęgło

- hamulce przód/tył ?

...właśnie siedzę z głową w niej OK! o to chodziło!

i jeszcze raz zapytam ...jak sądzicie ile płynu wystarczy na;

- sprzęgło

- hamulce przód/tył ?

połóweczka chyba styknie

pół litra wystarczyło mi na kilka wymian w czym się tylko dało + lanie po palcach i innych elementach moto ;)

Dzisiaj zakończyłem sezon na moim pierwszym Ducati.

Właściwie to kawałeczek sezonu, bo w sumie od zakupu we wrześniu zrobiłem na nim 1.600 km.

Natomiast od dużego przeglądu po zakupie, obejmującego m.in. wymianę oleju z filtrem przejechałem ok. 1.000 km.

W związku z tym mam pytanie - czy na wiosnę powinienem wymienić olej na nowy, czy ten, który jest może zostać do następnego przeglądu?

Edytowano przez Motoricko

ja bym zostawił do pełnego przebiegu (tz. przeglądu) . Ale ile osób tyle zdań...

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Ważne informacje

By using this site, you agree to our Warunki korzystania z serwisu.